Έξι ενδιαφέροντα facts για τη γονιμότητα

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τη γονιμότητα που αξίζει να γνωρίζετε.

Έξι ενδιαφέροντα facts  για τη γονιμότητα

H υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. 

Bigstock

Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί, είναι λογικό να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών ( CDC) το 12% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες ή να ολοκληρώσουν τη γέννα.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες, σας δούμε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τη γονιμότητα:

Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της δίαιτας στη γονιμότητα

Η υγιεινή διατροφή βοηθά όχι μόνο στη σωστή διατήρηση του σωματικού βάρους αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Γι΄αυτό και συστήνεται σε όσους προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, να αποφεύγουν τα λιπαρά , τη ζάχαρη, το πρόχειρο φαγητό. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα, έως καθόλου, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα ή τροφή αυξάνει τη γονιμότητα.
Τι πρέπει να προσέξετε: την κατανάλωση καφεΐνης ( λιγότερο από 500 mg την ημέρα), την ποσότητα γλυκών και αναψυκτικών, του αλκοόλ ακόμα και των παυσίπονων.

ipogonimotita-episkepsi-se-eidiko-gonimotitas.jpg

Η υγιεινή διατροφή βοηθά όχι μόνο στη σωστή διατήρηση του σωματικού βάρους αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Bigstock

Η θερμοκρασία σώματος μπορεί να μην προβλέπει πάντα την ωορρηξία

Η βασική θερμοκρασία σώματος θεωρείται εδώ και καιρό ένα βασικό συστατικό για τον προσδιορισμό του πότε μια γυναίκα έχει ωορρηξία. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βασική θερμοκρασία μπορεί επίσης να αυξηθεί μετά την ωορρηξία. Μια πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον προσδιορισμό της ωορρηξίας είναι η εξέταση ούρων, που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να αλλάξει πολύ με την πάροδο του χρόνου

Ακριβώς επειδή ένας άντρας απέκτησε παιδί στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι θα τα μπορέσει ξανά. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας ή ορισμένων ασθενειών. Γι΄αυτό είναι σημαντικό ο άνδρας να κάνει έναν έλεγχο της κινητικότητας του σπέρματος.

Τα ποσοστά σύλληψης για γυναίκες 43 ετών και άνω είναι σχετικά χαμηλά

Παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην επίτευξη εγκυμοσύνης σε ζευγάρια που δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν στο παρελθόν, η ηλικία εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο … Ωστόσο, τα ποσοστά σύλληψης φυσιολογικά, για γυναίκες άνω των 43 ετών είναι χαμηλά.

agxos-kai-gonimotita-andra.jpg

Είναι σημαντικό ο άνδρας να κάνει έναν έλεγχο της κινητικότητας του σπέρματος.

Bigstock

Το μειωμένο σωματικό βάρος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης

Το χαμηλό βάρος είναι εξίσου επιζήμιο για τη γονιμότητα με το υπερβολικό βάρος. Γ΄αυτό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Οποιαδήποτε ακραία αυξομείωση μπορεί να έχει επίδραση στην ωορρηξία. Εάν δεν έχετε τακτική ωορρηξία, οι πιθανότητες σύλληψης είναι μικρότερες.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει τους άνδρες εξίσου με τις γυναίκες

Πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι πιο ανοιχτές σχετικά με τους αγώνες τους με τη γονιμότητα και τη σύλληψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υπογονιμότητα είναι γυναικεία υπόθεση. Κάθε άλλο. Σε κάθε υπογόνιμο ζευγάρι τα αίτια αφορούν τόσο την γυναίκα όσο και τον άνδρα ή ακόμα και τους δύο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, η υπογονιμότητα είναι ανεξήγητη.

Με πληροφορίες από το carolinasfertilityinstitute.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved