Πώς το σωματικό βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) επηρεάζουν τη γονιμότητα

Αν το βάρος είναι πολύ ή λίγο, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. 

Πώς το σωματικό βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) επηρεάζουν τη γονιμότητα

Αν το βάρος είναι πολύ ή λίγο, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η εγκυμοσύνη οδηγεί στην πρόσληψη βάρους, αλλά ίσως να μην έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το βάρος σας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Στην πραγματικότητα, αν το βάρος σας είναι αρκετό ή πολύ λίγο, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Πιο συγκεκριμένα, το βάρος (υπερβολικό με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25-30, παχύσαρκος ΔΜΣ 30-35 ή λιποβαρής με ΔΜΣ κάτω του16,5- 18,5) μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος και τον κίνδυνο να έχετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της αποβολής.

Έρευνες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ βάρους και εγκυμοσύνης, και έτσι τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να γνωρίζουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το βάρος τους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί.

Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος συνδέεται με την υπογονιμότητα

Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του μεγέθους του σώματος των γυναικών και του χρόνου που τους πήρε για να μείνουν έγκυες. Οι συγγραφείς μελέτησαν περίπου 1.650 γυναίκες. Σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ ήταν μεταξύ 20 και 24 (περίπου στο εύρος του φυσιολογικού βάρους), εκείνες που ήταν υπέρβαρες (με ΔΜΣ 25 έως 29) είχαν 17 % μεγαλύτερη καθυστέρηση να μείνουν έγκυες, όσες ήταν παχύσαρκες (με ΔΜΣ 30 έως 34) είχαν 25 % μεγαλύτερη καθυστέρηση και όσες ήταν πολύ παχύσαρκες (με ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο) είχαν 39% μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιποβαρείς γυναίκες (με ΔΜΣ μικρότερο από 18,5) είχαν 18% μεγαλύτερη καθυστέρηση να μείνουν έγκυες, αν δεν είχε προηγηθεί κάποια εγκυμοσύνη στο παρελθόν σε σχέση με λιποβαρείς γυναίκες που είχαν έστω και μία εγκυμοσύνη στο παρελθόν.

Ο φυσιολογικός ΔΜΣ,μεταξύ 18,5 και 24,9 είναι ιδανικός για να μείνετε έγκυος, όσον αφορά το σωματικό βάρος.

Bigstock

Ποιος είναι ο ιδανικός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) να μείνεις έγκυος;

Ο φυσιολογικός ΔΜΣ, μεταξύ 18,5 και 24,9 είναι ιδανικός για να μείνετε έγκυος, όσον αφορά το σωματικό βάρος. Μια μελέτη του 2022 εξέτασε τη γονιμότητα με βάση το ΔΜΣ. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η σύλληψη επηρεαζόταν τόσο από υπέρβαρες όσο και από λιποβαρείς γυναίκες και η γονιμότητα ήταν υψηλότερη στις γυναίκες με ΔΜΣ 19,5.

Αλλά και η ηλικία παίζει ρόλο, καθώς η ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 30 και ακόμη περισσότερο από τα 35 και μετά.

Δείκτης Μάζας Σώματος και γονιμότητα ανδρών

Επηρεάζεται η γονιμότητα των ανδρών από το βάρος τους; Πιθανότατα, ναι! Μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο όγκο σπέρματος και χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες των οποίων το βάρος είναι φυσιολογικό. Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία μεταβάλλει την πρωτεΐνη στο σπέρμα με τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία και υπογονιμότητα του σπέρματος. Όλα αυτά μειώνουν τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί.

με πληροφορίες από το everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved