Παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος

Τι πρέπει να προσέχει ο άνδρας για να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος

Η υγεία του σπέρματος είναι σημαντική για τη σύλληψη.

Bigstock

Η υγεία του σπέρματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποσότητα, η κίνηση και η δομή.

Ποσότητα

Η επίτευξη εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανή εάν το σπέρμα που εκκρίνεται σε μία μόνο εκσπερμάτιση περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Λιγότερο σπέρμα σε μια εκσπερμάτιση καθιστά πιο δύσκολη τη σύλληψη επειδή υπάρχουν λιγότερα σπερματοζωάρια για να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Κίνηση

Για να φτάσει και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, το σπέρμα πρέπει να «κινηθεί» και να περάσει μέσα από τον γυναικείο τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Αυτό είναι γνωστό ως κινητικότητα του σπέρματος. Η εγκυμοσύνη είναι δυνατή με λιγότερο από το 40% του σπέρματος σε εκσπερμάτιση να κινείται, αλλά το 40% θεωρείται το κατώφλι.

Δομή

Τα τυπικά σπερματοζωάρια έχουν ωοειδή κεφαλή και μακριά ουρά, που δίνουν την ώθηση. Ωστόσο, η δομή δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας όσο η ποσότητα ή η κίνηση του σπέρματος.

gonimotita-zeugari-krevati.jpg

Τι πρέπει να κάνει ο άνδρας για να έχει ένα υγιές σπέρμα.

Bigstock

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την παραγωγή υγιούς σπέρματος

Οι άνδρες για να αυξήσουν τις πιθανότητες παραγωγής υγιούς σπέρματος θα πρέπει να φροντίσουν για τα ακόλουθα:

Διατήρηση υγιούς βάρους

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της κίνησης του σπέρματος.

Υγιεινή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του σπέρματος.

Προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις - όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια - μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα στους άνδρες. Ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και η χρήση πάντα προφυλακτικού βοηθά στην προστασία από ΣΜΝ.

Διαχείριση άγχους

Το άγχος μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική λειτουργία και να επηρεάσει τις ορμόνες που απαιτούνται για την παραγωγή σπέρματος.

Άσκηση

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ενζύμων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σπέρματος.

Με πληροφορίες από το mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved