Μπορεί να προληφθεί η γυναικεία υπογονιμότητα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπογονιμότητά σας. 

Μπορεί να προληφθεί η γυναικεία υπογονιμότητα;

Γυναίκα σε πάρκο χαμογελά. 

Bigstock

Τουλάχιστον το 10% των γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γονιμότητά τους. Τα ζευγάρια αρχίζουν να προβληματίζονται όταν μετά από ένα χρόνο προσπαθειών δεν καταφέρνουν να συλλάβουν.

Πώς επηρεάζει η ηλικία τη γυναικεία υπογονιμότητα;

Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, οι πιθανότητες να μείνει έγκυος μειώνονται. Η ηλικία είναι ο πιο συχνός παράγοντας γυναικείας υπογονιμότητας επειδή πολλά ζευγάρια περιμένουν να κάνουν παιδιά μέχρι τα 30 ή τα 40 τους. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα γονιμότητας και οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Ο συνολικός αριθμός των ωαρίων είναι μικρότερος.
  • Τα περισσότερα ωάρια έχουν μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.
  • Οι κίνδυνοι εμφάνισης προβλημάτων υγείας αυξάνονται.
Girl Reading Book In Bed, Lying On Her Stomach, Smiling Happy And Relaxed In A Vacation At Home. You

Γυναίκα διαβάζει ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

Bigstock

Μπορεί να προληφθεί η γυναικεία υπογονιμότητα;

Οι περισσότερες μορφές γυναικείας υπογονιμότητας δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να προληφθούν. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ελεγχθούν για την πρόληψη αυτής της κατάστασης. Για παράδειγμα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να είναι ευεργετικές για τη γονιμότητα όπως και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους αλλά και η καθιέρωση συνηθειών άσκησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία υπογονιμότητα;

Όταν ο γιατρός διαγνώσει τη γυναικεία υπογονιμότητα και εντοπίσει την αιτία, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας. Τα αίτια της υπογονιμότητας καθορίζουν και το είδος της θεραπείας ( χειρουργική επέμβαση, χορήγηση φαρμάκων, τεχνητή γονιμοποίηση ή εξωσωματική γονιμοποίηση).

Lonely At 40. Sad Single Woman Feel Depressed While Living Alone, Sitting On Sofa With Dog Looking A

Γυναίκα, μόνη, κάθεται στο κρεβάτι.

Bigstock

Ιατρικές παθήσεις και γονιμότητα

Ενώ τα προβλήματα με την περίοδό σας μπορεί οφείλονται σε άγχος, κακή διατροφή, υπερβολική ή πολύ λίγη άσκηση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Σύμφωνα με την Lauren Bishop, MD , OBGYN και μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Columbia αυτοί είναι:

  • ινομυώματα
  • ενδομητρίωση
  • ορμονικές διαταραχές
  • Φλεγμονώδης νόσο της πυέλου

Με πληροφορίες από το my.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved