Επιλόχεια κατάθλιψη: Χαμηλός ο κίνδυνος για τις υπογόνιμες γυναίκες που μένουν τελικά έγκυες

Ποια η σχέση μεταξύ υπογονιμότητας, θεραπειών και επιλόχειας κατάθλιψης. 

Επιλόχεια κατάθλιψη: Χαμηλός ο κίνδυνος για τις υπογόνιμες γυναίκες που μένουν τελικά έγκυες
Γυναίκα πιάνει το κεφάλι της

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10%-15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα έχει αυξηθεί δραματικά λόγω διάφορων παραγόντων όπως η αναβολή της τεκνοποίησης στις γυναίκες, η ανάπτυξη νεότερων και πιο επιτυχημένων τεχνικών για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, λόγοι υγείας. Η υπογονιμότητα θεωρείται ως ένα στρεσογόνο γεγονός, ωστόσο ελάχιστες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους σε άτομα που παλεύουν με την υπογονιμότητα και ακολουθούν θεραπεία.

Μια πρόσφατη μελέτη που χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων γεννήσεων του Οντάριο εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της υπογονιμότητας, της θεραπείας της υπογονιμότητας και της επιλόχειας κατάθλιψης. Σε αυτή τη μελέτη με βάση τον πληθυσμό, εντοπίστηκαν άτομα χωρίς προϋπάρχουσα ψυχιατρική νόσο που γέννησαν στο Οντάριο μεταξύ 2006 και 2014.

Female Having Depression Sitting Alone On Sofa. She With Depressed Embracing Pillow. Unhappy Lonely

Γυναίκα κάθεται στο καναπέ κρατώντας ένα μαξιλάρι στο πρόσωπό της

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης στις γυναίκες με υπογονιμότητα που δεν έλαβαν θεραπεία, στις γυναίκες που έλαβαν μη επεμβατική θεραπεία (ενδομήτρια σπερματέγχυση ή IUI), στις γυναίκες που έλαβαν επεμβατική θεραπεία (εξωσωματική γονιμοποίηση) και τέλος στις γυναίκες που τελικά κατάφεραν να μείνουν φυσιολογικά έγκυες.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, το ποσοστό των γυναικών που δεν χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια για να συλλάβουν και εμφάνισαν επιλόχεια κατάθλιψη, ανήλθε στο 6,08% (60,8 ανά 1000 γεννήσεις ). Παρόμοια όμως ήταν και τα ποσοστά για τις γυναίκες που είχαν προβλήματα γονιμότητας και κατέφυγαν σε θεραπεία ή προχώρησαν σε εξωσωματική.

Αν και αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών με υπογονιμότητα και των γυναικών που ακολουθούν θεραπεία υπογονιμότητας, ωστόσο δεν θεωρείται ότι είναι μεγάλη. Σε άλλη πρόσφατη μελέτη από τους Tianyi και συνεργάτες (2022), οι μητέρες που συνέλαβαν με εξωσωματική είχαν στην πραγματικότητα 13% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη ή/και άγχος σε σχέση με τις γυναίκες που συνέλαβαν φυσιολογικά.

ipogonimotita-defterogenis.jpg

H ψυχολογία της γυναίκας που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί περνά από πολλές διακυμάνσεις. Η γυναίκα της φωτογραφίας κάθεται στο πάτωμα έχοντας κρυμμένο το πρόσωπό της στα γόνατα.

Δύο σημαντικές επιφυλάξεις

Ενώ αυτές οι δύο μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για επιλόχειο κατάθλιψη δεν αυξάνεται σημαντικά σε γυναίκες με υπογονιμότητα που είτε συλλαμβάνουν φυσικά είτε όχι , δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο ψυχολογικός αντίκτυπος της υπογονιμότητας πριν, κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Πολλές μελέτες δείχνουν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων και άγχους σε γυναίκες με υπογονιμότητα που προσπαθούν να συλλάβουν. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο σοβαρά σε γυναίκες που έχουν βιώσει πολλούς ανεπιτυχείς κύκλους θεραπείας υπογονιμότητας και είναι υψηλότερα σε γυναίκες που τελικά δεν μπορούν να συλλάβουν παρά τη θεραπεία.

Με πληροφορίες από το womensmentalhealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved