Έχω υπέρταση - Τι πρέπει να γνωρίζω πριν μείνω έγκυος;

Μπορεί η υπέρταση να επηρεάσει τη γονιμότητα; 

Έχω υπέρταση - Τι πρέπει να γνωρίζω πριν μείνω έγκυος;
Bigstock

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών με «χρόνια ιδιοπαθή υπέρταση» (υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν προκαλείται από άλλη πάθηση όπως η νεφρική νόσος) έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη και υγιή μωρά.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες με χρόνια υπέρταση είναι πιο πιθανό να γεννήσουν με καισαρική τομή ή εμφανίσουν διαβήτη κύηση.

Η υπέρταση πριν μείνετε έγκυος είναι ένας παράγοντας κινδύνου καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 13% και 40 % των εγκύων γυναικών με χρόνια υπέρταση αναπτύσσουν προεκλαμψία. Ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο όπως και το ιστορικό προεκλαμψίας.

metrisi-piesis.jpg

Προγραμματισμός εγκυμοσύνης

Εάν έχετε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας.

Μιλώντας μαζί του πριν μείνετε έγκυος, θα δει τα φάρμακα που παίρνετε και ίσως τα αντικαταστήσει για να μην επηρεάσουν αρνητικά μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Θα σας δώσει επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς η υγιεινή διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Για παράδειγμα, η μείωση της ποσότητας αλατιού στο φαγητό και η άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι, βοηθούν σημαντικά.

artiriaki-piesi.jpg

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης (όπως οι αναστολείς ΜΕΑ και οι στατίνες) δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί συνιστούν να μη παίρνετε κανένα αντιυπερτασικό φάρμακο στην κύηση, εκτός εάν η υπέρτασή σας είναι σοβαρή (πάνω από 160 mm Hg συστολική ή 105 mm Hg διαστολική).

Συστολική είναι η πίεση όταν η καρδιά χτυπά ενώ αντλεί αίμα και διαστολική είναι η πίεση όταν η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των παλμών.

Πώς να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Συνήθως τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να αρχίσουν να γυμνάζονται. Για παράδειγμα, η απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαρες, η διακοπή του καπνίσματος , η άσκηση, η καλή διατροφή (και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, εάν χρειάζεται) αλλά και η μείωση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση.

Με πληροφορίες από babycenter.com, www.tommys.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved