Μύλη κύηση ή Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (ΤΝΚ): Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση;

H μύλη κύηση είναι μία νεοπλασματική νόσος του πλακούντα που προκύπτει όταν περισσότερα του ενός σπερματοζωάρια γονιμοποιούν ένα ωάριο.

Μύλη κύηση ή Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης (ΤΝΚ): Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση;

Αποτελεί μία σπάνια περίπτωση επιπλοκής και εμφανίζεται 1 σε κάθε 2.000 κυήσεις. Τα κύτταρα της τροφοβλάστης που σχηματίζουν τον πλακούντα αναπτύσσονται αναρχα και εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η μήτρα γεμίζει από αφύσικο ιστό , ο οποίος παράγει υψηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης. Σπάνια παρουσιάζονται κομμάτια πλακουντιακού ιστού στον κόλπο που μοιάζουν με σταφύλια. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα χιονοθύελλας στον υπέρηχο. Αιμορραγία στην λοχεία ή μετά από αποβολή (πολύ σπάνια) μπορεί να οφείλεται σε τροφοβλαστική νόσο.

Αίτια
Η αιτιολογία των παθήσεων αυτών δεν είναι γνωστή αλλά πιθανολογείται ότι συνδέεται με ορισμένους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως:
-Η διατροφή, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα αυτών σε διατροφές μειωμένης αξίας σε λευκώματα
- Η ηλικία. Εγκυες ηλικίας κάτω των 20 ετών και άνω των 40 έχουν εικοσαπλάσια πιθανότητα προσβολής από μύλη κύηση
- Η παλίνδρομη κύηση και η πολυτοκία
- Χρωμοσωμιακές παρεκκλίσεις, καθώς με ανάλυση DNA του παθολογικού τροφοβλαστικού ιστού, προέκυψε ότι στο 96% των περιπτώσεων ολικής υδατιδώδης μύλης, αυτή είναι μονοσπερμική με διπλασιασμό των χρωμοσωμάτων ενός σπερματοζωαρίου (ΧΧ).

Συμπτώματα και διάγνωση
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται σκούρες καφετιές εκκρίσεις, σοβαρή πρωινή αδιαθεσία, ασυνήθιστα μεγάλη μήτρα και απουσία καρδιακών παλμών του εμβρύου. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα.

Θεραπεία
Μόλις γίνει η διάγνωση, ακολουθεί θεραπεία με διαστολή για να απομακρυνθεί κάθε μη φυσιολογικός ιστός από τη μήτρα, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση των επιπέδων της ορμόνης για μερικούς μήνες για να διασφαλιστεί πώς έχει απομακρυνθεί το σύνολο του παθολογικού ιστού. Θα πρέπει επίσης να αναβάλετε κάθε προσπάθεια να συλλάβετε ξανά τουλάχιστον για ένα χρόνο, μέχρι να απομακρυνθούν από το σώμα όλα τα ίχνη της ορμόνης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved