Προσοχή με τις έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες- Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Προσοχή με τις έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες- Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Αν επιλέγετε συχνά τις έτοιμες και συσκευασμένες σαλάτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τις καταναλώνετε αυθημερόν.

Προσοχή με τις έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες- Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Σε αναλύσεις που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Βρετανία ανακάλυψαν ότι το υγρό περιβάλλον στο ψυγείο σε συνδυασμό με τα συστατικά των λαχανικών που διαρρέουν από τα κομμένα φύλλα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η σαλμονέλα, η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι χυμοί που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα, λόγω της υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών τους, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου μικροοργανισμού, που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι η παρουσία των χυμών κάνει πιο επιθετική τη σαλμονέλα και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του καταναλωτή. Ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί δραματικά έως 2.400 φορές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την μικροβιολόγο δρα Πριμρόουζ Φριστόουν του Πανεπιστημίου του Λέστερ και τον διδακτορικό ερευνητή Γιάννη Κουκκίδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας «Applied and Environmental Microbiology».Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακόμη και μικροποσότητες χυμού όχι μεγαλύτερες από το ένα διακοσιοστό ενός κουταλιού του γλυκού, οι οποίες διαφεύγουν από τα κομμένα φύλα της σαλάτας και του σπανακιού και μένουν μέσα στην πλαστική σακούλα, διευκολύνουν τη σαλμονέλα να πολλαπλασιασθεί, ακόμη κι όταν η συσκευασία μπαίνει στο ψυγείο.

Μάλιστα, το βακτήριο προσκολλάται τόσο γερά στα κομμένα φύλλα, που δεν φεύγει με το πλύσιμο από τον καταναλωτή. Αρκούν λίγα κύτταρα σαλμονέλας στην αρχή της συσκευασίας για να έχουν αυξηθεί σε πολλές χιλιάδες, μέχρι ο καταναλωτής φάει το προϊόν ή έως την ημερομηνία λήξης του. Τα αρχικά 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορούν να έχουν γίνει 100.000 μέσα σε πέντε μόνο μέρες από το αρχικό κόψιμο των σαλατών για να συσκευασθούν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη τα εν λόγω συσκευασμένα κομμένα φρέσκα λαχανικά να τρώγονται όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά το άνοιγμά τους. Μόλις ανοίγει η πλαστική σακούλα που τα περιέχει, τα βακτήρια της σαλμονέλας αναπτύσσονται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι όταν βρίσκονται στο ψυγείο.Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η σαλμονέλα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ακόμη κι όταν η ψύξη του ψυγείου βρίσκεται στους 4 βαθμούς Κελσίου και όχι στους 5,2 βαθμούς, όπως πιστευόταν έως τώρα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διάφορα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια σε φρέσκες σαλάτες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι οι παραγωγοί και συσκευαστές τέτοιων φρέσκων συσκευασμένων προϊόντων πρέπει να τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής.

Η μόλυνση των σαλατών και λαχανικών από σαλμονέλα μπορεί να συμβεί από την επαφή τους με ζώο ή έντομο, από το χώμα, από μολυσμένο νερό κατά την άρδευση του χωραφιού ή από μολυσμένο εξοπλισμό ή μολυσμένα χέρια εργαζομένων κατά την κοπή και συσκευασία του προϊόντος.Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα φρέσκα προϊόντα, συσκευασμένα και μη, χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, προτού καταναλωθούν. Συνήθως οι συσκευασμένες σαλάτες έχουν προηγουμένως πλυθεί με χλωριωμένο νερό. Το χλώριο μειώνει μεν την παρουσία των παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά δεν την εξαλείφει.

Οι ερευνητές συνέστησαν οι καταναλωτές να αγοράζουν σαλάτες που έχουν πρόσφατα κοπεί και να τις τρώνε αυθημερόν, όταν τις αγοράζουν. Ερευνητές στις ΗΠΑ που έχουν κάνει δειγματοληψίες, βρήκαν ότι το 0% έως 3% των συσκευασμένων σαλατών είναι μολυσμένες, σύμφωνα με το BBC.O επίσης ελληνικής καταγωγής Κίμωνας Ανδρέας Καρατζάς, λέκτορας μικροβιολογίας τροφίμων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, τόνισε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τις άκοπες σαλάτες από τις εκ των προτέρων κομμένες.

19.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Αμάνικο μπουφάν πράσινο DMN για αγόρι
78.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Σακάκι και Φούστα Monnalisa για κορίτσι
9.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Sigikid τάπερ φαγητού Αυτοκίνητα
44.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Παπουτσάκι Βάπτισης Babywalker Primo 2505
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Η εκπαίδευση των εφήβων αποτελεί το μοναδικό τους όπλο

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Η εκπαίδευση των εφήβων αποτελεί το μοναδικό τους όπλο

Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κουβερτούλα, μαξιλάρι, αρκουδάκι: Για ποιους λόγους δεν τα αποχωρίζονται τα παιδιά σας

Κουβερτούλα, μαξιλάρι, αρκουδάκι: Για ποιους λόγους δεν τα αποχωρίζονται τα παιδιά σας

Πολλοί από εσάς θα ξέρετε από τα κινούμενα σχέδια τον Λάινους, έναν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Είμαι μια κανονική μαμά και είμαι ευτυχισμένη γ’αυτό»

«Είμαι μια κανονική μαμά και είμαι ευτυχισμένη γ’αυτό»

Τι και αν γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός. Οι περισσότεροι…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Έφηβοι και αντισύλληψη: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι έφηβοι γύρω από θέματα αντισύλληψης;

Έφηβοι και αντισύλληψη: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι έφηβοι γύρω από θέματα αντισύλληψης;

Οι νέοι χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για θέματα…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Σχολικά προγράμματα Mothersblog. Εκτύπωσε το δικό σου!
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης