Γονική μέριμνα και επιμέλεια τέκνου: Τι ισχύει μετά το διαζύγιο

Σύμφωνα με το άρθρο 1510 ΑΚ «η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού».

Γονική μέριμνα και επιμέλεια τέκνου: Τι ισχύει μετά το διαζύγιο

Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει α) την επιμέλεια του προσώπου, β) τη διοίκηση της περιουσίας του και γ) την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Συνεπεία αυτού η επιμέλεια αποτελεί βασικό «πυλώνα» της γονικής μέριμνας και «εμπεριέχεται» σε αυτή. Σύμφωνα με το 1518 ΑΚ «η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του».

Η βασική ρύθμιση που εισάγει ο Αστικός Κώδικας στο άρθρο 1510 παρ. 1 είναι ότι η γονική μέριμνα ανήκει και στους δύο γονείς, καθένας από τους οποίους έχει καθήκον και συγχρόνως δικαίωμα να προβαίνει στην άσκησή της. Σε περίπτωση διαζυγίου τα δεδομένα μεταβάλλονται. Οι γονείς παραμένουν βέβαια φορείς του δικαιώματος, η άσκηση του όμως καθορίζεται από το δικαστήριο, εφόσον βέβαια οι γονείς διαφωνούν ως προς αυτήν. Η γονική μέριμνα παύει με την ενηλικίωση του τέκνου, λόγω θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια ή έκπτωσης του ενός γονέα. Στην περίπτωση αυτή, η γονική μέριμνα ασκείται από τον άλλο γονέα.

Εν αντιθέσει με τη γονική μέριμνα, που ασκείται κατά βάσει ακόμη και σε περίπτωση διαζυγίου και από τους δυο γονείς, η επιμέλεια ασκείται σε περίπτωση διαζυγίου από τον ένα γονέα. Εάν η επιμέλεια τέκνων έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, λ.χ. στη μητέρα, τότε αυτή έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τα τρέχοντα μόνο καθημερινά ζητήματα, τα σχετιζόμενα με την επιμέλεια του τέκνου και όχι για τα λοιπά (σοβαρά) θέματα, επί των οποίων η λήψη αποφάσεων εξακολουθεί να παραμένει στον πυρήνα της γονικής μέριμνας, όπως λ.χ. η ονοματοδοσία, η επιλογή θρησκεύματος, η διενέργεια σοβαρής χειρουργικής επέμβασης, η επιλογή αναδόχου, κ.α.).

Η επιμέλεια του παιδιού μετά από διαζύγιο είναι η πιο σημαντική αλλά και επίπονη διαδικασία όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν. Το ποιός γονέας θα αναλάβει την ανατροφή των παιδιών από εκεί και πέρα πρέπει να αποφασίζεται με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παιδιού, χωρίς εγωισμούς και προσωπικές διαμάχες.

Οι υποθέσεις που αφορούν ανήλικα τέκνα, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και άκρα επιμέλεια. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το γραφείο μας.

Στυλιανή Κ. Μπακαμήτσου
Ασκ. Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο "ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
www.avlonitislaw.gr
www.aplawmediator.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved