Διατροφή και γονιμότητα: Ποιες τροφές την ενισχύουν

Η διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Διατροφή και γονιμότητα: Ποιες τροφές την ενισχύουν

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι γυναίκες μπορούν να προσέξουν ή να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ώστε να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους. Τι πρέπει λοιπόν να εντάξετε στη διατροφή σας; Η διαιτολόγος του Mothersblog Ευσταθία Παπαδά προτείνει:

-Καταναλώνετε 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Θυμηθείτε ότι όσο πιο πολύχρωμα τα λαχανικά και τα φρούτα που επιλέγετε, τόσο περισσότερες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά λαμβάνετε.
-Καταναλώνετε ψάρια 1-2 φορές σε εβδομαδιαία βάση. Αποφύγετε όμως τα μεγάλα ψάρια που είναι πλούσια σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας.
-Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να αποφύγετε την αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πέρα από το κόκκινο κρέας, ο σίδηρος βρίσκεται στα αυγά (καλά μαγειρεμένα), στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
-Καταναλώστε καλές πηγές ψευδαργύρου που είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη γονιμότητα. Θα βρείτε τον ψευδάργυρο στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και το κρέας.
-Συζητήστε με το γυναικολόγο σας για την πρόσληψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος πριν τη σύλληψη, το οποίο είναι απαραίτητο για την αύξηση του όγκου του αίματος της μέλλουσας μητέρας, για το σχηματισμό των κυττάρων του νέου οργανισμού που αναπτύσσεται και για την ομαλή διαμόρφωση του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Τι πρέπει να αποφύγετε:
- Αποφύγετε το αλκοόλ. Το ιδανικό θα ήταν να διακόψετε εντελώς την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τόσο κατά την περίοδο της σύλληψης όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η επίδραση του αλκοόλ στην ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιζήμια.
-Μην καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, που πιθανό να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών. Οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς συστήνουν ως ανώτατο όριο τα 200mg καφεΐνης ημερησίως.
-Προσοχή με την υπερβολική κατανάλωση του κόκκινου κρέατος καθώς αυξάνει το επίπεδο της αμμωνίας στο σώμα, κάτι που μπορεί να παρεμποδίσει τη γονιμοποίηση του ωαρίου στη μήτρα.
-Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κατεργασμένης ζάχαρης.

Τέλος, μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση (τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού καθημερινά), τη διακοπή του καπνίσματος και τις επαρκείς ώρες ύπνου που θα προετοιμάσουν το σώμα σας να μεγαλώσει μία νέα ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved