Βλαστοκύτταρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το αίμα στον ομφάλιο λώρο του μωρού είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλονται σε άλλους τύπους κυττάρων.

Βλαστοκύτταρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Λίγο μετά τα γέννα, τα κύτταρα αυτά μεταναστεύουν στο μυελό των οστών του και μετατρέπονται σε διάφορα αιμοποιητικά κύτταρα.

Σήμερα είναι γνωστό ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, ειδικά εκείνων που περιλαμβάνουν καταστροφή ή δυσλειτουργία υγιών κυττάρων, όπως η λευχαιμία.

Δυνητικά νοσούντα κύτταρα μπορούν να θεραπευτούν με εισαγωγή φρέσκων βλαστοκυττάρων στο σχετικό σημείο.

Πολλοί γονείς φροντίζουν να συλλεχθεί και στη συνέχεια να φυλαχθεί το αίμα του ομφάλιου λώρου του μωρού τους σε τράπεζα αίματος, είτε για να βοηθηθεί το ίδιο αν αρρωστήσει είτε για να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων.

Το αίμα αυτό θα είναι πλήρως συμβατό σε περίπτωση που το μωρό χρειαστεί μεταμόσχευση. Για τη συλλογή του αίματος ο λώρος πιάνεται όσο γίνεται πιο νωρίς και λαμβάνεται το αίμα. Μερικοί ειδικοί είναι αντίθετοι σε αυτή την πρακτική, γιατί μπορεί να μη λάβει το μωρό όσο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα θα λάμβανε αν το κόψιμο του λώρου γινόταν αργότερα.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο πλακούντας περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βλαστοκυττάρων και πλεονεκτούν έναντι όλων των υπολοίπων πηγών, επειδή κατά τη γέννηση έχουν μηδενική ηλικία. Η θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα των βλαστοκυττάρων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ατόμου και είναι τόσο μεγαλύτερη όσο νεώτερο είναι το άτομο.

Τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα, δηλαδή του ίδιου του ασθενούς, δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της απόρριψης του μοσχεύματος ούτε αυξάνουν την πιθανότητα ογκογέννεσης.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να φυλαχθούν στις κατάλληλες συνθήκες για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει κατά πολύ την ανθρώπινη ζωή. Η οικογενειακή φύλαξη των βλαστοκυττάρων εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε υγιή, νεαρά κύτταρα για θεραπείες που σήμερα πραγματοποιούνται, αλλά και για όλες αυτές του μέλλοντος. Με τις σημερινές εφαρμογές έχει υπολογισθεί ότι η πιθανότητα χρήσης ενός τέτοιου δείγματος σε όλη τη ζωή του ατόμου είναι περίπου 1/200, ενώ αναφέρεται ότι ένα στα τρία άτομα άνω των 60 ετών θα μπορούσαν να ωφεληθούν σήμερα από τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων. Η πιθανότητα χρήσης του δείγματος μέχρι την ηλικία των 20 ετών για την περίπτωση καρκίνου ή λευχαιμίας έχει υπολογισθεί 1/2000 και η πιθανότητα αυτή διπλασιάζεται αν υπάρχει και ιστοσυμβατός αδελφός.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής μιας αξιόπιστης εταιρείας φύλαξης βλαστοκυττάρων;
Οι γονείς καλό είναι να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των εταιρειών, να συζητούν με τους γιατρούς ή τους άλλους υπεύθυνους επιστήμονες, να εξετάζουν το συμβόλαιο που θα υπογράψουν και να ζητούν ένα δείγμα των αποτελεσμάτων που θα λάβουν. Σύμφωνα με την κυρία Κοκκώνα Κουζή Κολιάκου, καθηγήτρια Ιστολογίας Εμβρυολογίας ΑΠΘ, τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό και την ποιότητα των βλαστοκυττάρων που φυλάχθηκαν. Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων αυτών στην Ελλάδα διασφαλίζεται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, (ΕΣΥΔ) και τα διαπιστευμένα εργαστήρια έχουν στα έντυπά τους το σήμα του ΕΣΥΔ. Τα εργαστήρια εκτός από το ΕΣΥΔ μπορεί να είναι πιστοποιημένα κατά ISO, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτά ελέγχονται από εξωτερικούς επιθεωρητές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Διεθνείς διαπιστεύσεις όπως αυτή της ΑΑΒΒ ή της FACT, αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του εργαστηρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές η επιθεώρηση γίνεται μία φορά κάθε δύο (ΑΑΒΒ) ή κάθε τρία χρόνια (FACT).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος http://hcbb.bioacademy.gr

Πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο " Η εγκυμοσύνη μου", εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved