Η επαφή με το πράσινο κάνει καλό!

Αυστραλοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση ωφελεί την υγεία και φέρνει μεγαλύτερη ψυχική ευεξία.

Η επαφή με το πράσινο κάνει καλό!

Οι θετικές συνέπειες της επαφής με τη φύση για την σωματική και ψυχική υγεία είναι γνωστές. Το άγχος και οι σωματικοί πόνοι μειώνονται, ακόμη και οι άρρωστοι αναρρώνουν πιο γρήγορα.Βρετανική μελέτη επισημαίνει ότι η επαφή με τη φύση αποτελεί γενικότερα ένα παράγοντα που βοηθά στην αρμονία και ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, άλλοι παράγοντες, όπως το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικία των κατοίκων, επηρεάζουν λιγότερο -όχι πάνω από 3%- το επίπεδο της κοινωνικής συνοχής σε μια περιοχή.

Μία νέα Αυστραλιανή έρευνα τονίζει ότι μια βόλτα 30 λεπτών στο πάρκο αρκεί για να μειωθεί η κατάθλιψη κατά 7% και να πέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 9%, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρίτσαρντ Φούλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.538 ατόμων, συσχετίζοντας τον χρόνο που περνούσαν στο πάρκο ή γενικότερα στην εξοχή, με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.

Διαπιστώθηκε -επιβεβαιώνοντας έτσι και προηγούμενες μελέτες- ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση, ακόμη και μόνο για μισή ώρα, ωφελεί την υγεία και φέρνει μεγαλύτερη ψυχική ευεξία.

Όταν οι άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, η κοινωνική συνοχή αυξάνεται και η εγκληματικότητα μειώνεται. Η θετική επίδραση της φύσης ισχύει τόσο για τους πλούσιους, όσο και για τους φτωχούς σε μια περιοχή. Και αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή όσο περισσότερο πράσινο έχει μια περιοχή τόσο περισσότερο οι άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους και έρχονται σε επαφή με τους άλλους.

Βγείτε στα πάρκα, κάντε βόλτες στην εξοχή, και μυήστε τα παιδιά σας σε αυτό! Πηγαίντε για πικ νικ, κάντε βόλτες, πάρτε καθαρό αέρα! Θα έχετε μόνο οφέλη! Η χώρα μας έχει απίθανο περιβαλλοντικό πλούτο - εκμεταλλευτείτε τον!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved