Ξεμάτιασμα για παιδιά: Ευχή για το κακό το μάτι

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς και δη οι μαμάδες, όταν το μωρό τους έχει μία ανεξήγητη γκρίνια, αδιαθεσία κλπ, πιστεύουν ότι το έχουν ματιάσει.

Ξεμάτιασμα για παιδιά: Ευχή για το κακό το μάτι

Τότε λοιπόν, αναζητούν τη μαμά, τη θεία, τη γιαγιά ή ακόμη και τη γειτόνισσα που ξέρει την ευχή, για να ξεματιάσει το παιδί της, ώστε να ηρεμήσει. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, πολλές μαμάδες αναζητούν στο διαδίκτυο διάφορες ευχές ή ζητούν από άγνωστες φίλες στα social media αν ξέρουν, να ξεματιάσουν το παιδί τους. Με το ξεμάτιασμα, αυτός που λέει την ευχή, επιθυμεί να επανέλθει ο ματιασμένος στην φυσιολογική του κατάσταση διώχνοντας το «κακό μάτι», που συνήθως επιφέρει πονοκέφαλο και τάση για εμετό στους μεγαλύτερους και έντονη ανησυχία, γκρίνια και κλάμα χωρίς λόγο στα παιδιά.

Αντί λοιπόν, να αναζητάτε από εδώ και από εκει, την ευχή και να μη σας τη λένε, σημειώστε και κρατήστε την ευχή που έχουμε εμείς από τη δική μας γιαγιά. Την ευχή που με δυσκολία μας έδωσε και που μπορεί να ανακουφίσει στο λεπτό το μωρό σας από οποιαδήποτε αδιαθεσία που οφείλεται στο μάτιασμα αλλά ακόμη και εσάς, τον σύντροφό σας ή τους φίλους σας.

«Άγιοι Ανάργυροι, του Χριστού οι πρώτοι γιατροί του κόσμου, θα γιατρέψετε πολλούς, γιατρέψτε και τον/την... που είναι από το μάτι βασκαμένος, μυρωμένος, του Θεού παραδομένος. Τρεις τον εβασκάνουνε, τρεις τον ξεβασκάνουνε. Ο Κοσμάς, ο Δαμιανός και ο Αϊ Γιάννης ο γιατρός. Οι δώδεκα Απόστολοι, απαντήσανε τη στρίγκλα, τη μώρα, τη χαρκομελανιασμένη.
«Πού ήσουνα στρίγκλα, μώρα και χαρκομελανιασμένη;», «Ήμουνα μεσ' της/του... την αυλή, στου/στης... το περβόλι», «Και τι έκανες εκεί;», «Της έδωσα την κομμάρα της, την ανατραβούρα της και τις 72 αρρώστιες του κορμιού της». Σε προστάζω στρίγκλα, να πας να τους δώσεις την υγειά τους, τη χαρά τους και το μέλι της καρδιάς τους. Και όπως σκορπάει ο ήλιος τις αχτίδες του να σκορπίσει να διαλύσει στο βουνό να κατοικήσει!»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved