Υγιεινό σχολείο-Ασφαλές σχολείο

H εκπαιδευτική πρόοδος των μαθητών εξαρτάται άμεσα από το αν οι μαθητές είναι σε θέση να μάθουν, ανεξάρτητα από το σύστημα εκπαίδευσης, από το ίδιο το σχολείο και τις δομές του. Τα προβλήματα υγείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα των μαθητών για μάθηση.

Υγιεινό σχολείο-Ασφαλές σχολείο

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορούν να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και φυσικά την υγεία των μαθητών. Οι υγιέστεροι μαθητές είναι καλύτεροι μαθητές . Πρόσφατες έρευνες συνδέουν την ανάπτυξη του παιδιού με πιθανά προβλήματα υγείας και με την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν σίγουρα ημέρες που όλοι θα θέλαμε να έχουμε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα. Την ίδια επιθυμία έχουν αρκετές φορές και τα παιδιά, μόνο που αυτή αφορά το σχολείο. Έτσι, γκρινιάζουν και εκλιπαρούν τους γονείς να μείνουν σπίτι για να κάνουν οτιδήποτε, αρκεί να γλιτώσουν το σχολικό πρόγραμμα. Το ερώτημα όμως είναι, πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις συχνές απουσίες και γιατί θεωρείται σημαντική η τακτική προσέλευση στο σχολείο;

Έρευνες δείχνουν πως οι μαθητές που χάνουν ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες ενός σχολικού έτους, θα δυσκολευτούν να καλύψουν τα μαθησιακά κενά που θα προκύψουν από τις απουσίες, καθώς επίσης και να φτάσουν το μαθησιακό επίπεδο των συμμαθητών τους . Ερευνητές τονίζουν πως αν το παιδί δεν παρακολουθεί σε τακτική βάση το σχολικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του σχολείου, θα υπολείπεται στην εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων.

Επίσης, έχει βρεθεί πως από τη μη τακτική παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος επηρεάζεται αρνητικά η μαθησιακή διαδικασία αλλά και η συμπεριφορά των παιδιών, τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ορίζει ως σχολείο που προάγει την υγεία «αυτό που αποτελεί ένα υγιές περιβάλλον για τη ζωή, τη μάθηση και την εργασία και που ενισχύει διαρκώς τις ικανότητες των παιδιών». Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ορίζει «ως υγιές σχολικό περιβάλλον αυτό που προστατεύει τους μαθητές και το προσωπικό έναντι ασθενειών, προωθεί δράσεις και υιοθετεί διαδικασίες για την πρόληψη και τη στάση έναντι γνωστών παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές ασθένειες».

Το σχολείο είναι η πύλη εισόδου των παιδιών στην κοινωνική ζωή και επομένως θα πρέπει να φιλοξενήσει τα παιδιά με τις καλύτερες συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και ευημερίας.

Επίσης, είναι ο τόπος όπου οι μαθητές εξελίσσονται. Όταν όμως αρρωσταίνουν και απουσιάζουν, η διαδικασία αυτή παρεμποδίζεται. Επομένως, το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη και συνεχή παρουσία των παιδιών, μειώνοντας τους κινδύνους να «κολλήσουν» κάποια αρρώστια . Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ο καθαρισμός και απολύμανση με πιστοποιημένα απολυμαντικά όπως η χλωρίνη, διασφαλίζουν την υγιεινή των χώρων και του εξοπλισμού και πρέπει να διενεργούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Με τον τρόπο αυτό οι γονείς θα είναι ήσυχοι ότι τα παιδιά τους βρίσκονται τις περισσότερες ώρες τις ημέρας σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και είναι υγιεινό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved