Παιδί και Πάσχα!

Το Πάσχα, όπως άλλωστε και κάθε μεγάλη γιορτή, αποτελεί πηγή αστείρευτης χαράς για τον παιδικό πληθυσμό. Τα σχολεία κλείνουν και το παιχνίδι αρχίζει, αφού δεν υπάρχει αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα, ενώ τα δώρα τόσο από γονείς, όσο και από νονούς είναι άφθονα.

Παιδί και Πάσχα!

Φυσικά, το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα αυτών των ημερών και το μόνο που καταλαβαίνει είναι πως ακολουθεί περίοδος διακοπών και ευχάριστων δραστηριοτήτων.

Καθώς οι μέρες μακριά από το σχολείο είναι πολλές, το παιδί είναι σημαντικό να έχει κάτι δημιουργικό να ασχολείται στην καθημερινότητά του, έτσι ώστε να μην καταλήξει όλη μέρα να βρίσκεται μπροστά στο κουτί της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Η δημιουργικότητα αυτή, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στο καθιστικό του σαλονιού, στο δωμάτιο του παιδιού ή και στο μικρό του γραφειάκι.

Οι γονείς, εκμεταλλευόμενοι τα επίκαιρα έθιμα των ημερών, αλλά και το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους, μπορούν παρέα, να κατασκευάσουν χειροτεχνίες, όπως ευχετήριες κάρτες, θήκη για πασχαλινά αυγά, αυτοσχέδια προστατευτικά για τα κεριά και πολλά άλλα. Αρκούν η φαντασία και λίγα απλά υλικά, χωρίς περιττά έξοδα.

Τα παιδιά ιδιαίτερα στα σχολικά τους χρόνια, χαρακτηρίζονται από ανεβασμένα επίπεδα ενέργειας, την οποία πρέπει να την διοχετεύσουν κάπου και όχι αναγκαστικά μέσα στο σπίτι. Με τον ανοιξιάτικο καιρό να έχει κάνει την πρεμιέρα του και την θερμοκρασία να έχει ανέβει, δημιουργούνται οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για παιχνίδι στην ύπαιθρο και αμέτρητες βόλτες. Είναι μια ευκαιρία, τόσο για να ξεδώσει το παιδί από το αυστηρό μαθητικό πρόγραμμα που πλέον ακολουθεί, όσο και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή γονιός και τέκνο, μακριά από την πίεση της καθημερινότητας.

Εξάλλου αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι οι γονείς να περνάνε ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους και όχι ποσοτικό. Ειδικά αυτές οι μέρες που όλοι μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών, η διάθεση ανεβαίνει και οι υποχρεώσεις γονιών και παιδιού μειώνονται, δημιουργούνται οι κατάλληλες ευκαιρίες να έρθουν πιο κοντά...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved