Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη στην εγκυμοσύνη

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες που καταναλώνουν πατάτες πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη αν μείνουν έγκυες.

Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη στην εγκυμοσύνη

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Harvard,εξετάστηκαν 21.693 κυήσεις και διαγνώστηκε σακχαρώδης διαβήτης στις 854.

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων, οι γυναίκες που κατανάλωναν αρκετές πατάτες μέσα στην εβδομάδα πριν μείνουν έγκυες, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη της κυήσεως.

Παρότι ο συγκεκριμένος διαβήτης υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Η συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και τις πατάτες πριν την εγκυμοσύνη πιθανώς οφείλεται στο ότι το άμυλο προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και όταν αυτό γίνεται συχνά μέσα στην εβδομάδα όπως προκύπτει επιβαρύνει τον οργανισμό.

Ο διαβήτης της κυήσεως μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην προεκλαμψία και την υπέρταση της κυήσεως (δύο επιπλοκές οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου).

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα που δεν είχε προηγούμενο ιστορικό, αλλά έχει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, μετά την 24η εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει.

Οι ορμόνες αυτές κάνουν πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, της ορμόνης πουτο βοηθά να χρησιμοποιεί το σάκχαρο που παίρνει από τις τροφές ( οι ορμόνες αυτές προκαλούν δηλαδή αντίσταση στην ινσουλίνη). Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ'αυτές τις αυξημενες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί σχεδόν πάντα μετά την αφαίρεση του πλακούντα, αλλά μπορεί να ξαναεμφανιστεί σε επόμενη εγκυμοσύνη ή με την αύξηση της ηλικίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved