Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν αποψύχουμε κρέατα

Η γρήγορη απόψυξη είναι το ζητούμενο για τις γυναίκες που επί καθημερινής βάσης πρέπει να μαγειρεύουν.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν αποψύχουμε κρέατα

Πολλές φορές δεν θυμόμαστε να βγάλουμε το βράδυ από την κατάψυξη το κρέας που θέλουμε να μαγειρέψουμε με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους για να το ξεπαγώσουμε. Οπως, να το βάζουμε μέσα σε κρύο νερό, στο φούρνο μικροκυμάτων, στο φούρνο της κουζίνας, ή ακόμα και μέσα σε ζεστό νερό. Πόσο σωστοί όμως είναι οι τρόποι αυτοί;

Σύμφωνα με τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, τα κατεψυγμένα κρέατα καλό είναι να αποψύχονται όσο το δυνατόν πιο ομαλά και αυτό συμβαίνει αφήνοντας τα στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα. Η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ζεστό νερό όσο κι αν βιαζόμαστε δεν ενδείκνυται καθώς το κρέας «ζεσταίνεται» αρκετά και αυτό επηρεάζει την ποιότητα και την γεύση του.

Ούτε, όμως, η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου, όπου μπορεί να αφεθεί όλο το βράδυ για να είναι έτοιμο το πρωί είναι πλήρως αποδεκτή. Τα βακτήρια ελλοχεύουν ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να ξεπαγώσει κανείς τα κατεψυγμένα κρέατα είναι η ψύξη του ψυγείου και ο χρόνος. Καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τα εξής:

Απόψυξη στο ψυγείο: Είναι ο καλύτερος τρόπος βραδείας αποψύξεως, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη πολλαπλασιασμού των μικροβίων. Η απόψυξη με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαρκέσει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προϊόντος) από 24 έως 48 ώρες. Μετά την απόψυξη το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες. Αν πρόκειται για κιμά ή κοτόπουλο ο χρόνος είναι 1 με 2 ημέρες.
Απόψυξη με κρύο νερό: Όταν χρησιμοποιείτε νερό για την απόψυξη αυτό πρέπει να είναι κρύο. Κατά την απόψυξη να μην απομακρύνετε τη συσκευασία. Τοποθετείστε το κρέας στο κρύο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζει κάθε 30 λεπτά. Ο χρόνος αποψύξεως είναι για τα μικρά τεμάχια 1 ώρα και για τα μεγαλύτερα 2-3 ώρες περίπου.
Απόψυξη με μικροκύματα: Είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξεως του κρέατος. Ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών. Για το λόγο αυτό, τα κρέας και τα προϊόντα του, το οποία αποψύχθηκαν με μικροκύματα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά, σε μερικά σημεία έχει θερμανθεί σχεδόν κοντά στο μαγείρεμα και υπάρχει κίνδυνος αμέσου αναπτύξεως των βακτηρίων.

Μετά την απόψυξη, αν για κάποιο λόγο αποφασίσατε να μην χρησιμοποιήσετε το κρέας, μπορείτε να το ξανακαταψύξετε αφού πρώτα το μαγειρέψετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved