Το κίνημα αλληλεγγύης «Οι Τοίχοι της Καλοσύνης» απλώνεται σε όλη την Ελλάδα

Το κίνημα αλληλεγγύης «τοίχος καλοσύνης», πρωτοεμφανίστηκε στο Ιράν με βασικό μήνυμα: "Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρ' το».

Το κίνημα αλληλεγγύης «Οι Τοίχοι της Καλοσύνης» απλώνεται σε όλη την Ελλάδα

Σε συγκεκριμένα σημεία της κάθε πόλης, τοποθετούνται κρεμάστρες και όσοι μπορούν βοηθούν, αφήνοντας είτε ρούχα, είτε φαγητό.
Η ιδέα ταξιδέψε γρήγορα σε όλες στις χώρες της Ν.Α Ασίας και του αραβικού κόσμου. Στην Ελλάδα το κίνημα υιοθέτησε μία ομάδα από την Λάρισα και μέσα σε λίγους μήνες, έχει εξαπλωθεί σε Καρδίτσα, Καβάλα, Ρόδο, Καστοριά, Καλαμάτα, Χανιά, Λιβαδειά, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης . Και ο κατάλογος με τις πόλεις συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες συμμετοχές.

«Η αλληλεγγύη σε εποχές κρίσης είναι το πρώτο όπλο των ανθρώπων απέναντι στις ανωμαλίες που παράγει κάθε απάνθρωπο σύστημα εξουσίας. Ως απλοί άνθρωποι με τη δράση μας αποφασίζουμε πως η φτώχεια, ο πόλεμος και η καταπίεση δεν μας αρμόζει».

Με αυτά τα λόγια, η ομάδα πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της κοινότητας αλληλεγγύης «ο τοίχος της καλοσύνης», στα Ιωάννινα, καλεί τον κόσμο της πόλης, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μία πρώτη συνάντηση για να οργανώσουν κοινή δράση ανθρωπισμού και προσφοράς για εκείνους που το έχουν ανάγκη.
Η σκέψη και η ιδέα της ομάδας είναι απλοϊκή. Να δώσουν καθαρό φαγητό και ρούχα σε όσους τα χρειάζονται, αλλά με αξιοπρέπεια, τοποθετημένα σε τοίχους που θα επιλεγούν, ώστε να μην τα αναζητούν στις σακούλες που οι πολίτες αφήνουν δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή ακόμη και μέσα στα σκουπίδια .

«Άφησε το αν σου περισσεύει. Πάρτο, αν το χρειάζεσαι» είναι η μήνυμα στην αφίσα της κίνησης. Ο καθένας που θέλει να βοηθήσει θα μπορεί να αφήνει στις κρεμάστρες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε τοίχους στα κεντρικά σημεία της πόλης, τη σακούλα με το φαγητό ή τα ρούχα.

Η ομάδα πρωτοβουλίας στα Ιωάννινα είναι νέοι άνθρωποι, από 24 έως 30 ετών, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε μαζί τους, όμως θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, διότι, όπως είπαν, η ιδέα τους έχει γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά, χωρίς αυτοπροβολή και προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά με διάθεση προσφοράς στους συνανθρώπους που την έχουν ανάγκη. «Οι ταμπέλες δεν χρειάζονται, καθώς η μόνη λέξη που αρμόζει είναι η λέξη άνθρωποι» επισημαίνουν.
Στην συνάντηση γνωριμίας μαζί με τους πολίτες, θα ορίσουν τους τοίχους, τις περιοχές και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Οι τοίχοι της πόλης μας, όπως τονίζουν, σκοπό έχουν να προσφέρουν απέραντη καλοσύνη και αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη, άστεγους, οικογένειες, ηλικιωμένους, φοιτητές, μετανάστες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved