Τι είναι αυτό που κάνει τη σεξουαλική φλόγα να σβήσει!

Το σεξ πράγματι αλλάζει μέσα στο χρόνο και στη διάρκεια μίας σχέσης. Κατά πόσο όμως αυτή η αλλαγή είναι προς το καλύτερο;

Τι είναι αυτό που κάνει τη σεξουαλική φλόγα να σβήσει!

Είναι γεγονός ότι το αρχικό διάστημα μιας σχέσης χαρακτηρίζεται από μία έντονη αίσθηση ειδυλλίου και πάθους και από μία διαρκή και έντονη σεξουαλική έλξη. Γύρω από το πρόσωπο του άλλου ατόμου χτίζεται ένας μύθος, καθώς ο νέος αυτός έρωτας έχει τα χαρακτηριστικά που προσδοκούσαμε και ονειρευόμασταν. Οι σύντροφοι συχνά σε αυτήν την φάση, αρνούνται να δούνε ότι έχουν κάποιες διαφορές και εξιδανικεύουν ο ένας τον άλλο.

Η περίοδος αυτή τελειώνει όταν αρχίζει να γκρεμίζεται η εικόνα του ιδανικού συντρόφου και αναδύονται οι διαφορές του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Πολλά ζευγάρια χωρίζουν σε αυτή την φάση καθώς δεν αντέχουν την απογοήτευση που προκαλεί η αλλαγή αυτής της εικόνας, ενώ άλλα αποδέχονται την διαδικασία ως φυσιολογική προσπαθώντας να αναδομήσουν την επικοινωνία στην σχέση. Σε γενικές γραμμές αυτό αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία μετάβασης της σχέσης σε ένα διαφορετικό στάδιο εξέλιξης της που οι σύντροφοι καλούνται να διαχειριστούν αρμονικά πια τις διαφορές τους και να αποδεχτούν ο ένας την εικόνα του άλλου σε ρεαλιστική βάση.

Με το πέρασμα του χρόνου, λοιπόν, οι εραστές γίνονται σύντροφοι ή και σύζυγοι. Τότε μπαίνει ένα βασικό στοιχείο στη σχέση των συντρόφων, η οικειότητα. Οι σύντροφοι αισθάνονται κοντά ο ένας στον άλλο, άνεση και ελευθερία. Η δέσμευση είναι αυτή που στην ουσία δείχνει την απόφαση δύο ανθρώπων να περάσουν στο στάδιο της αγάπης, αλλά και στην προσπάθεια διατήρησης αυτού του συναισθήματος στο μέλλον.

Τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν ουσιαστικά και το σεξ. Η σεξουαλική ζωή στη συντροφική σχέση μπορεί να χάνει το ιδανικό και το φαντασιωσικό στοιχείο, ωστόσο εισάγει τη συναισθηματική εγγύτητα, την αγάπη και την ψυχική επαφή. Στην ουσία είναι μία ένωση ψυχής και σώματος, συνδυασμού σωματικής ηδονής, αλλά και έκφραση αγάπης. Ο χρόνος μέσα από τη σχέση μπορεί να βελτιώσει το σεξ, να δώσει την ευκαιρία στους συντρόφους να εκφράσουν τι είναι αυτό που τους αρέσει, που τους προσφέρει ευχαρίστηση, να τους αφήσει να εκφραστούν ελεύθερα σεξουαλικά.

Δυστυχώς, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, κατά την οποία το πάθος, η φαντασία, η σεξουαλική διέγερση δηλητηριάζονται από τη συνήθεια, την επαναληψιμότητα και τη ρουτίνα, με αποτέλεσμα η σεξουαλική φλόγα να σιγοσβήνει. Οι αλλαγές που παρατηρούνται μέσα στη σχέση όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή είναι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και στα δύο φύλα, οι αραιότερες σεξουαλικές επαφές, η έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων, τα σεξουαλικά προβλήματα, π.χ. διαταραχές οργασμού στις γυναίκες, στυτικές διαταραχές στους άνδρες. Η έλλειψη επικοινωνίας, οι καυγάδες, η ένταση, η ρουτίνα στιγματίζουν και κλονίζουν με τη σειρά τους τη σχέση και το σεξ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δύο σύντροφοι «αδελφοποιούνται», φέρονται παιδικά ο ένας απέναντι στον άλλον, χρησιμοποιούν υποκοριστικά ονόματα και παιδικό χιούμορ μπροστά στην αμηχανία της σχέσης τους που είναι πια απογυμνωμένη από τον έρωτα και την αμοιβαία έλξη.

Το ζευγάρι που είναι μαζί στη ζωή έχει να αντιμετωπίσει καθημερινές υποχρεώσεις, να επιλύσει προβλήματα, να τρέξει για την εργασία του, να αντεπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις της ζωής. Έτσι, πλέον οι σύντροφοι "μεταφέρουν τα σκουπίδια της σχέσης στο σεξ", η σεξουαλική επαφή χάνει το στοιχείο της φαντασίωσης και του ιδανικού με αποτέλεσμα να χάνεται όλη η μαγεία της σεξουαλικής ηδονής και απόλαυσης.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved