Κάντε το ACE τεστ και μάθετε αν είχατε κάποια παιδική τραυματική εμπειρία

Το «Ace test», όπως ονομάζεται ή ελληνικά το «Τεστ Δυσμενών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας», το σχεδίασε ο Δρ Vincent Felitti μαζί με τον συνεργάτη του Δρ Robert Anda. Κατά τη δεκαετία του '80, ο Δρ Vincent Felitti ξεκίνησε να μελετά πώς τα βιώματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν ή να προβλέψουν την εκδήλωση ανεπιθύμητων επιπλοκών στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή. 

Κάντε το ACE τεστ και μάθετε αν είχατε κάποια παιδική τραυματική εμπειρία

Εκτός των άλλων αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς τα αποτελέσμαά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόγνωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε ενήλικες, από παχυσαρκία και διαταραχές του θυρεοειδούς έως καρκίνο.

Απαντώντας με ειλικρίνεια στις 10 ερωτήσεις του τεστ, στο τέλος θα εμφανιστεί το σκορ σας. Το σκορ ACE είναι μια καταγραφή των διαφορετικών τύπων της κακοποίησης ή της παραμέλησης κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τη μελέτη στις Δυσμενείς Παιδικές εμπειρίες (Adverse Childhood Experiences), όσο πιο σκληρή ήταν η παιδική ηλικία σας, τόσο υψηλότερη θα είναι η βαθμολογία σας που συνεπάγεται με τον υψηλότερο κίνδυνο για μετέπειτα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα σε κάθε θετική απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία κατά την ενήλικη ζωή.

Μελέτες δείχνουν ότι η βαθμολογία πάνω από 4 συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άτομα που πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία ενώ οι γυναίκες που πετυχαίνουν βαθμολογία από 5 και πάνω αντιμετωπίζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.

Κάντε το τεστ εδώ και δείτε αν είχατε κάποια τραυματική εμπειρία στην παιδική σας ηλικία που ξεγράψατε από τη μνήμη σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved