Γιατί πρέπει να πίνετε γάλα με τσάι

Για πολλούς, ένα  ζεστό φλιτζάνι τσάι, ειδικά το χειμώνα δεν είναι "πλήρες", χωρίς λίγο γάλα.

Γιατί πρέπει να πίνετε γάλα με τσάι

Πέρα από την ευχαρίστηση όμως που προσδίδει το ζεστό τσάι με γάλα, έχει και θετική επίδραση στα δόντια. Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στο Έντμοντον, η συνήθεια αυτή προστατεύει τα δόντια από τις κηλίδες διότι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος, η καζεΐνη, ενώνεται με τις τανίνες και τις αδρανοποιεί.

Η δράση μάλιστα του γάλακτος στα δόντια είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι οι λευκαντικές οδοντόκρεμες, και είναι εξίσου καλή όσο και ορισμένα προϊόντα λεύκανσης.
«Το τσάι είναι το δεύτερο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ρόφημα στον κόσμο (το πρώτο είναι ο καφές) και η επεξεργασία που υφίσταται επηρεάζει τη δημιουργία κηλίδων στα δόντια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άβα Τσάου, επίκουρη καθηγήτρια Στοματικής Βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Όσο περισσότερη επεξεργασία υφίσταται ή όσο περισσότερο οξειδώνεται, τόσο ενισχύεται η ικανότητά του να δημιουργεί κηλίδες στα δόντια. Αυτό οφείλεται στις ταννίνες που περιέχει - μία ομάδα υδατοδιαλυτών ουσιών που του χαρίζουν την πικρή γεύση του και οι οποίες έχουν σκούρο χρώμα.»

Ωστόσο, όπως έδειξε η μελέτη, η προσθήκη γάλακτος στο τσάι περιορίζει σημαντικά τη δημιουργία κηλίδων λόγω της καζεΐνης που έχει το γάλα.

Η δρ Τσάου ανέλυσε το χρώμα δοντιών που είχαν εξαχθεί από ασθενείς και στη συνέχεια τα εξέθεσε σε διάλυμα σκέτου τσαγιού ή σε διάλυμα τσαγιού με γάλα θερμοκρασίας 37 βαθμών Κελσίου (χλιαρό).

Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, ανέλυσε εκ νέου το χρώμα των δοντιών, διαπιστώνοντας πως εκείνα που είχαν εμβαπτιστεί στο σκέτο τσάι είχαν πολύ έντονες κηλίδες!

Photo Subbotina/Dreamstime

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved