Μπορούμε τρώγοντας ψωμί να χάσουμε κιλά;Τι υποστηρίζουν νέες μελέτες

Μια διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι τα αμυλώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, προκαλούν αύξηση του βάρους.

Μπορούμε τρώγοντας ψωμί να χάσουμε κιλά;Τι υποστηρίζουν νέες μελέτες

Η αντίληψη αυτή πηγάζει από δημοφιλείς δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες- χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίες είναι συχνά επιτυχείς για τη βραχυχρόνια απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με το European Food Information Council η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (όπως από σιτάρι με ολόκληρο τον καρπό) δεν συσχετίζεται με αύξηση του βάρους. Η μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των διαιτητικών μοτίβων που περιλαμβάνουν αποφλοιωμένο ψωμί και του υπερβάλλοντος κοιλιακού λίπους (αν και η κατανάλωση κατά κύριο λόγο άσπρου ψωμιού θα μπορούσε να αντανακλά μια συνολικά λιγότερο υγιεινή δίαιτα).

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, περίπου το μισό της ημερήσιας ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, κυρίως από άμυλο. Συνεπώς, μαζί με τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ψωμί είναι ένα κύριο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας. Το ψωμί περιέχει, επίσης, πρωτεΐνες και μόνο μικρές ποσότητες λίπους (εκτός κι αν έχει προστεθεί κατά την παρασκευή του).

Ειδικά τα ψωμιά ολικής άλεσης δεν περιέχουν μόνο περισσότερες διαιτητικές ίνες, αλλά και περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα .

Photo:Innocenti and Lee/Image Source/Corbis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved