«Μαμά ποια είναι η κυρία Σαρακοστή;»

Σήμερα Κυριακή, σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα άντρες γυναίκες παιδιά έχουν βάλει τις αποκριάτικες στολές τους και έχουν ξεχυθεί στους δρόμους να γιορτάσουν το καρναβάλι!

«Μαμά ποια είναι η κυρία Σαρακοστή;»

Αύριο Καθαρά Δευτέρα, μαζευόμαστε οικογενειακά, πετάμε χαρταετό, τρώμε θαλασσινά και λαγάνα και υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή!

Το πιο πιθανόν είναι αν ρωτήσετε ένα παιδί τι είναι η Σαρακοστή, να μη ξέρει να σας απαντήσει και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια το έθιμο της Σαρακοστής είναι ξεχασμένο. Ποια όμως είναι η κυρία Σαρακοστή;

Η κυρα- Σαρακοστή είναι η φιγούρα μίας γυναίκας χωρίς στόμα, με σταυρωμένα χέρια και εφτά πόδια. Τα παλιά χρόνια τέτοιες μέρες κάθε σπίτι είχε τη δική του χάρτινη φιγούρα και από το τέλος της εβδομάδας της Καθαράς Δευτέρας και για τις επόμενες έξι, έκοβαν από ένα πόδι. Όταν πια η κυρία Σαρακοστή δεν είχε κανένα, σήμαινε ότι το Πάσχα είχε φτάσει!

Σαρακοστή λοιπόν, θεωρείται το διάστημα από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας μέχρι και την ημέρα του Πάσχα. Αυτές οι σαράντα μέρες είναι περίοδος νηστείας και προσευχής, για αυτό και η κυρα-Σαρακοστή στη χάρτινη φιγούρα δεν έχει στόμα και τα χέρια της είναι σταυρωμένα!

Αν λοιπόν στο άκουσμα της λέξης Σαρακοστή, το παιδί σας σας κοιτάει με απορία, εξηγήστε του και γιατί όχι, φτιάξτε τη χάρτινη φιγούρα και ξεκινήστε κάθε εβδομάδα να κόβετε ένα ποδαράκι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved