Το χάπι της επόμενης μέρας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το χάπι της επόμενης μέρας ή αλλιώς επείγουσα αντισύλληψη προλαμβάνει μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Το χάπι της επόμενης μέρας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν σπάσει το προφυλακτικό, εάν η γυναίκα έχει ξεχάσει να πάρει τα αντισυλληπτικά της ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο που ο άντρας εκσπερματίσει στον κόλπο της.

Για να γονιμοποιηθεί το ωάριο χρειάζεται να περάσουν 3 μέρες περίπου. Αυτό το χρονικό διάστημα «εκμεταλλεύεται» το χάπι της επόμενης μέρας για να δράσει και να εμποδίσει μία εγκυμοσύνη.

Πότε όμως πρέπει να λαμβάνεται; Σύμφωνα με τους ειδικούς το γρηγορότερο δυνατό. Για να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να λαμβάνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την επαφή χωρίς προφύλαξη. Το χρονικό περιθώριο δράσης είναι 3 μέρες.

Η λήψη του είναι ασφαλής για τον οργανισμό; Είναι ένα από τα ερωτήματα που βασανίζει πολλές γυναίκες. Η ορμόνη η οποία περιέχεται σε αυτό, είναι η προγεστερόνη η οποία βρίσκεται και στα αντισυλληπτικά χάπια. Η πιο σοβαρή του παρενέργεια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η ναυτία, την οποία μπορεί και να αποφύγετε εάν έχετε φάει προηγουμένως.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ενώ οι γυναίκες έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι, παρόλα αυτά έμειναν έγκυες. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Γι'αυτό και κρίνεται απαραίτητο αμέσως μετά την περίοδο, να γίνει υπέρηχος μήτρας και ωοθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε μία επαφή χωρίς προφύλαξη, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας ο οποίος θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε κι αν θα πρέπει να το πάρετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved