Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου - H επιστροφή των αυθεντικών Ghostbusters

Στην ταινία Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου, η οικογένεια Spengler επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα

Ghostbusters: Η Αυτοκρατορία του Πάγου - H επιστροφή των αυθεντικών Ghostbusters

Πριν από τρία χρόνια, η κυκλοφορία της ταινίας «Ghostbusters: Legacy» έδωσε τα ηνία των θρυλικών Ghostbusters σε μία νέα γενιά δημιουργών. Τώρα, η ιστορία συνεχίζεται καθώς οι Ghostbusters επιστρέφουν στα παλιά τους λημέρια για να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο τρομαχτικές και ξεκαρδιστικές απειλές στην ταινία «Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου». Αφού συνυπέγραψε το σενάριο του της προηγούμενης ταινίας, ο Gil Kenan παίρνει τα σκηνοθετικά ηνία της νέας ταινίας με πρωταγωνιστές ένα εντυπωσιακό καστ με τους Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani, Patton Oswalt, Ernie Hudson, Annie Potts, Dan Aykroyd και Bill Murray.

Σύνοψη

Η οικογένεια Spengler επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα– στον χαρακτηριστικό πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης – για να συνεργαστεί με τους αυθεντικούς Ghostbusters, που έχουν δημιουργήσει ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο ώστε να «απογειώσουν» την επιχείρηση κυνηγιού φαντασμάτων. Όταν, όμως, η ανακάλυψη ενός αρχαίου αντικειμένου απελευθερώσει μία ορδή φαντασμάτων που σκορπά τον τρόμο παντού, νέοι και παλιοί Ghostbusters συνεργάζονται για να προστατέψουν την πόλη τους και τον κόσμο από μια δεύτερη εποχή των παγετών.

Σχετικά με την ταινία

Για τον Jason Reitman, η εμπλοκή με το franchise των Ghostbusters ήταν μία οικογενειακή υπόθεση. «Μία από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες της ζωής μου ήταν η δημιουργία της ταινίας «Ghostbusters: Legacy» με τον πατέρα μου, να κάθομαι δίπλα του στο σετ, να πηγαίνω στις πρώτες προβολές μαζί του, να κάνουμε την προώθηση της ταινίας σε όλο τον κόσμο, να στέκομαι μπροστά στο κοινό με τον πατέρα μου και να τους λέω «κυρίες και κύριοι, ο Ivan Reitman» λέει. «Τους έβλεπε να σηκώνονται πανηγυρικά και μετά έκλαιγε από συγκίνηση. Ήταν η εμπειρία μιας ζωής. Ήταν τέλειο και με έκανε να νιώθω ότι ήμουν μέλος της οικογένειας των Ghostbusters».

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης ταινίας, ο Ivan Reitman έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μία ασύγκριτη κληρονομιά κωμωδίας και κυνηγιού φαντασμάτων. Πριν πεθάνει, έδωσε μία τελευταία συμβουλή στην επόμενη γενιά. «Καθίσαμε με τον μπαμπά μου και αρχίσαμε να του λέμε όλες τις ιδέες για την επόμενη ταινία Ghostbusters» θυμάται ο Jason Reitman. «Του τις είπαμε όλες, και η τελευταία ιστορία που διηγήθηκα στον μπαμπά μου είναι η ιστορία της αυτοκρατορίας του πάγου, μία νέα περιπέτεια που μεταφέρει τους Ghostbusters πίσω στο Μανχάταν».

Ο Dan Aykroyd, που επιστρέφει στον ρόλο του Ray Stantz, λέει, «Με εντυπωσίασε ο τρόπος που ο Jason και Gil έχουν συνεχίσει την ιστορία κρατώντας το DNA από το 1984. Τελικά, πρόκειται για συνηθισμένους τύπους -και τώρα, μία συνηθισμένη οικογένεια- που κάνουν πλάκα και πειράζει ο ένας τον άλλον, αλλά σώζουν τον κόσμο από τρομαχτικές απειλές, τις οποίες παίρνουν στα σοβαρά. Μου αρέσει αυτός ο συνδυασμός στη μεγάλη οθόνη».

Ο Gil Kenan θεωρεί τη σκηνοθεσία μιας ταινίας Ghostbusters σοβαρή υπόθεση. «Κάθε ταινία που έχει προηγηθεί έχει αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές. Όλοι μας στοχεύσαμε ψηλά για να κάνουμε μία ταινία που αξίζει το σήμα των Ghostbusters, διατηρώντας το πνεύμα του αυτοσχεδιασμού, της χαλαρότητας, του παιχνιδιού και του συλλογικότητας. Είναι μία ταινία Ghostbusters, άλλωστε».

Όπως συμβαίνει με όλες τις ταινίες του franchise, το καινούριο κεφάλαιο απευθύνεται σε θεατές που δεν έχουν δει καμία ταινία Ghostbusters, ενώ ικανοποιεί τους φανατικούς θαυμαστές που έχουν δει όλες τις ταινίες ήδη από το 1984. «Οι Ghostbusters άλλαξαν τη ζωή μου ως παιδί, δεν είχα βιώσει τίποτα παρόμοιο στον κινηματογράφο, αυτόν τον μοναδικό συνδυασμό τρομάρας και κωμωδίας» λέει ο Kenan.

Ήταν σημαντικό για τον σκηνοθέτη να οικειοποιηθεί τις θεματικές του franchise, «Με την ταινία «Legacy», ο Jason δούλεψε πολλά προσωπικά θέματα μέσα από το σενάριο της ταινίας. Ήταν μία ταινία που μιλούσε για το πέρασμα του πυρσού από τη μία γενιά στην άλλη. Ήταν η ιστορία του Jason» λέει ο Kenan. Για τη νέα ταινία, καθώς ο Reitman και ο Kenan έγραψαν και πάλι μαζί το σενάριο, ήταν φυσικό για τον Reitman να αναλάβει χρέη παραγωγού και να παραδώσει τα σκηνοθετικά ηνία στον Kenan. «Για εμένα, ως αφηγητή, υπήρχε πάντα το ερώτημα του πώς ορίζεται το σπίτι, είναι ένα θέμα που διατρέχει όλο το έργο μου. Σε αυτή την ταινία έγινε ξεκάθαρο ότι στον πυρήνα της ιστορίας ήταν μία οικογένεια που προσπαθεί να βρει το μέρος της» επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία «Legacy», η Callie (Carrie Coon), ο Trevor (Finn Wolfhard) και η Phoebe Spengler (Mckenna Grace) – η οικογένεια του εκλιπόντος Egon Spengler – αγνοούσαν την ιστορία του Egon και τη συμμετοχή του σε μία επιστημονική ομάδα που έσωσε τη Νέα Υόρκη δύο φορές από τις δυνάμεις του κάτω κόσμου. Ανακαλύπτοντας το παρελθόν του και με τη βοήθεια των φίλων τους Gary (Paul Rudd), Lucky (Celeste O’Connor) και Podcast (Logan Kim), αποδέχονται την κληρονομιά του σαν να είναι το μέλλον τους. Η ταινία «Legacy» τελείωσε με τους Ghostbusters στον πυροσβεστικό σταθμό όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί ξεκινάει και η νέα ταινία.

Δεν είναι εύκολο το μέρος που μεγαλώνεις και ζεις να είναι και ο χώρος εργασίας σου. «Κομμάτι της έντασης είναι η σχέση ανάμεσα στη δουλειά και τη ζωή, η προσπάθεια να βρεθεί η ισορροπία» λέει ο Kenan. Η ισορροπία πάει κατά διαόλου όταν ο δήμαρχος Walter Peck ζητάει να σταματήσει η Phoebe το έργο της ως Ghostbuster. Σαράντα χρόνια τώρα, ο Peck ονειρεύεται να κλείσει τους Ghostbusters και επικαλείται ότι η έφηβη Phoebe δεν επιτρέπεται να χειρίζεται τα όπλα των Ghostbusters.

«Ο Peck τα έχει βάλει με τους Ghostbusters από την αρχή» λέει η Mckenna Grace, που επιστρέφει στον ρόλο της Phoebe. «Θεωρεί ότι η Phoebe είναι ο αδύναμος κρίκος και αποφασίζει να την ταράξει. Δεν της επιτρέπει να κυνηγάει φαντάσματα, γιατί είναι ανήλικη».

Είναι πολύ επίπονο για τη Phoebe, γιατί κυνηγώντας φαντάσματα, βρίσκει αυτό που της αρέσει. Ο Gary Grooberson, από την άλλη, ο πρώην δάσκαλος και νυν ghostbuster, τον οποίο υποδύεται ο Paul Rudd, προσπαθεί να βρει τα πατήματά του. Αφού επιβίωσε τη μεταμόρφωσή του σε διαβολικό σκύλο δίπλα στην Callie, οι δυο τους είναι πια σύντροφοι στον έρωτα και στη δουλειά. Αλλά με δύο εφήβους κάτω από την ίδια στέγη, δεν ξέρει πού στέκεται. «Το ένστικτο του είναι να γίνει φιλαράκι των παιδιών, αλλά καμιά φορά πρέπει να είσαι γονιός και να βάζεις όρια. Αυτό, όμως, είναι το θέμα. Δεν είναι γονιός. Τα ξέρει μόνο δυο χρόνια. Τα αγαπάει, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο ρόλο, κι αυτό τον βαραίνει, γιατί νιώθει σαν το σπίτι του μαζί τους» λέει ο ηθοποιός.

Για την Coon, η επιστροφή στο franchise ήταν η ευκαιρία να παίξει έναν άλλο ρόλο. «Θεματικά, ο πυρήνας της ιστορίας έχει να κάνει με την οικογένεια, αλλά δεν θα δείτε την κλασική μαμά» λέει η σταρ. «Η Callie τα πάει περίφημα. Έχει σκοπό, κάτι που πάλευε να βρει στην ταινία «Legacy». Έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση και είναι περήφανη γι΄ αυτό καθώς η οικογένειά της λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βρήκε στον Gary Grooberson έναν ισότιμο και υποστηρικτικό σύντροφο που έχει μπει στην οικογένεια και την επιχείρηση».

Εντωμεταξύ, ο Trevor -18 χρονών πια και ένας ενήλικας- βρίσκει τη θέση του στον κόσμο, ως μέλος της οικογένειας αλλά και ως άτομο. «Προσπαθεί να είναι ενήλικας και βρίσκει τα πατήματά του στη μεγάλη πόλη. Είναι πολύ ενθουσιασμένος που ζει μακριά από την Οκλαχόμα» λέει ο Wolfhard.

Στους ρόλους τους επιστρέφουν επίσης η Celeste O’Connor ως Lucky και ο Logan Kim ως Podcast. «Η Lucky έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη» λέει η O’Connor. «Έχει την απίθανη ευκαιρία να μαθητεύσει με τους Ghostbusters στη Νέα Υόρκη ως μηχανικός, οπότε μαθαίνει πολλές τεχνικές και όλο το παρασκήνιο του να είσαι ένας Ghostbuster».

Ο Kim λέει ότι η σχέση του Podcast με τον Ray Stantz έχει εξελιχθεί καθώς αποφασισμένος να σύρει τον Ray στον σύγχρονο τρόπο ζωής ο Podcast κάνει μία online εκπομπή με τον Stantz, όπου καθημερινά αντικείμενα περνάνε από το φίλτρο τους για να κριθεί αν είναι στοιχειωμένα η όχι. «Η δυναμική τους είναι φανταστική, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο» λέει ο Kim. «Πιστεύουν και οι δύο στις ίδιες θεωρίες και συνωμοσίες, είναι ένα καλό δίδυμο».

Στη Νέα Υόρκη, οι Ghostbusters συναντούν νέους χαρακτήρες που κατέχουν απαντήσεις για τη νέα απειλή που αντιμετωπίζει η πόλη. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι ο Nadeem, ένας χασομέρης που πουλάει το τελευταίο αντικείμενο της γιαγιάς του για πενταροδεκάρες. Πρόκειται για μία μπρούτζινη σφαίρα που τελικά είναι μία αρχαία φυλακή που κρατούσε αιχμάλωτο τον τρομαχτικό δαίμονα Garraka.

Η θρυλική δύναμη του Garraka είναι η φονική παγωμάρα, καθώς κυριολεκτικά τρομάζει και παγώνει τους ανθρώπους. Δεν μιλάμε για τα συνηθισμένα κρυοπαγήματα, αλλά για την κρυσταλλοποίηση όλου του σώματος που κατόπιν διαλύεται σε μικρά θραύσματα. Ο Garraka μπορεί να παγώσει τη γη και ό,τι κινείται πάνω της.

Για να πάψει η απειλή, αποδεικνύεται ότι μόνο ο Nadeem έχει αυτό που χρειάζεται, αν μπορέσει να συγκεντρωθεί σε κάτι χρήσιμο για μία και μόνη φορά στη ζωή του. Τον ρόλο υποδύεται ο Kumail Nanjiani. «Το ωραίο με τον Nadeem είναι ότι ενσαρκώνει ό,τι κάνει τους Ghostbusters ξεχωριστούς» λέει. «Είναι χασομέρης. Κανείς δεν τον υπολογίζει. Και είναι ο μοναδικός που μπορεί να τα βάλει με αυτόν τον τρομερό δαίμονα. Αυτό μου αρέσει, ότι είναι ένας πολύ κανονικός χαρακτήρας… κάποιοι θα τον πούνε και ρεμάλι και ενώ δεν του αρέσει, δεν μπορεί να το αρνηθεί. Και ξαφνικά, πρέπει να νικήσει αυτόν τον τεράστιο δαίμονα».

Ο Patton Oswalt συμμετέχει ως Dr. Hubert Wartzki, ένας βιβλιοθηκάριος ειδικός σε μεταφυσικά θέματα κλεισμένος στα εντόσθια της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. «Έχει πλάκα να παίζεις έναν τύπο που ξέρει τόσα, αλλά τα έχει ζήσει μόνο στο μυαλό του και τώρα έχει την ευκαιρία να τα βιώσει κανονικά» λέει.

Ο Βρετανός κωμικός James Acaster κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως Lars, ένας επιστήμονας στο ερευνητικό κέντρο μεταφυσικών φαινομένων. Για τον ηθοποιό, η όλη εμπειρία ήταν σουρεαλιστική. «Διαβάζοντας το σενάριο την πρώτη φορά, συνειδητοποίησα ότι τσέκαρα όλα τα κουτάκια όλων αυτών που ήθελα να κάνω από παιδί. Όταν συμμετέχεις σε κάτι που έχει παρακολουθήσει σε όλη σου τη ζωή, νιώθεις ότι μπήκες μέσα στην τηλεόραση ή στην κινηματογραφική οθόνη. Είναι παράξενο».

Σε ό,τι αφορά τους αρχικούς Ghostbusters, ο Winston Zeddemore έχει ιδρύσει το νέο ερευνητικό κέντρο μεταφυσικής δραστηριότητας. Ο Ray Stantz έχει ακόμα το αποκρυφιστικό του βιβλιοπωλείο και έχει προσλάβει τον Podcast για να τον μεταφέρει στη νέα εποχή ως YouTube influencer. Η Janine Melnitz θα έχει πάντα ένα σπίτι στον πυροσβεστικό σταθμό. Και ο Peter Venkman… Λοιπόν, κανείς δεν ξέρει τα σχέδια του. Ακούγεται ότι αν θέλει κάποιος να τον βρει, αφήνει μήνυμα σε έναν τηλεφωνητή κάπου…

11296394 - GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE

Ο Bill Murray λέει ότι ενθουσιάστηκε με την επιστροφή του στις ταινίες Ghostbusters, όχι μόνο γιατί απολαμβάνει τον ρόλο και την κωμωδία, αλλά και γιατί βρέθηκε ξανά με ανθρώπους που ξέρει εδώ και δεκαετίες. «Η οικογένεια, για εμένα, δεν είναι αυτό που πίστευα στα οχτώ μου» λέει. «Τώρα σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Καθώς προσπαθούμε να σώσουμε τον κόσμο από αυτά τα φαντάσματα, παίζουμε μαζί και συνεργαζόμαστε».

Όλοι οι χαρακτήρες πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει. «Σε αυτή τη φάση, ο Ray στηρίζεται στον Winston» λέει ο Aykroyd. «Έχει ακόμα το βιβλιοπωλείο του, το ενοίκιο όμως το πληρώνει ο παλιός του φίλος και λαχταράει να κυνηγήσει φαντάσματα ξανά, αλλά δεν είναι αυτό το πεπρωμένο του. Τρέφει γλυκόπικρα συναισθήματα γύρω από αυτό».

Τα φαντάσματα της ταινίας

Ο Δράκος Υπονόμων (Sewer Dragon): Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, ο Sewer Dragon, ένα αστραφτερό μπλε φάντασμα με μακριά ουρά, έχει το μέγεθος ενός λεωφορείου.

Ο Γλίτσας (Slimer): Έχοντας ξεφύγει από τους Ghostbusters το 1984, o Slimer μένει ακόμα στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει τη φωλιά του στη σοφίτα του πυροσβεστικού σταθμού.

Το Φάντασμα της Βιβλιοθήκης: Επέστρεψε! Και ο Ray έρχεται αντιμέτωπος ξανά με το φάντασμα της βιβλιοθήκης στους διαδρόμους του κτιρίου.

Οι Ζαχαρωτούληδες (Mini-Pufts): Ο Ray Stantz δεν μπορούσε να αφήσει τα Mini-Pufts πίσω όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, οπότε έφερε μερικά μαζί του. Αλλά τα πονηρά ζαχαρωτά πολλαπλασιάζονται και βρίσκονται σε κάθε γωνία του υπογείου βιβλιοπωλείου Ray.

Ο Φώσφορος (Phosphor): Ο Phosphor είναι ένα εντυπωσιακό, υπεριώδες φάντασμα που μοιάζει να αιωρείται ήρεμα με τα κυματιστά του πλοκάμια. Κατοικεί στο ερευνητικό κέντρο μεταφυσικής δραστηριότητας και είναι αντικείμενο μελέτης της κορυφαίας επιστημονικής ομάδας του Winston Zeddemore.

Η Μέλοντι (Melody): Η Melody πέθανε πριν χρόνια σε μία πυρκαγιά και είναι εγκλωβισμένη σε αυτή τη διάσταση… αλλά γίνεται φίλη με την Phoebe.

Ο Νομέας (Possessor Ghost): Είναι ένα πονηρό στοιχειό. Κινείται από αντικείμενο σε αντικείμενο, καταλαμβάνει τα πάντα καθώς πηγαίνει από μία καρέκλα σε μία ηλεκτρική σκούπα και φτάνει μέχρι τα πέτρινα λιοντάρια που φυλάνε τις σκάλες της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον Ray Stantz, ο Possessor είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και άπιαστος.

Ο Εμετούλης (Pukey): Αυτός ο χαριτωμένος τύπος μοιάζει με πατάτα, αλλά όταν ανοίγει τα σαγόνια του, θέλει πολλή προσοχή!

Ο Γκαράκα (Garraka): Είναι ένας θεός-φάντασμα, ο αρχηγός των απέθαντων. Χιλιάδες χρόνια πριν, μία προφητεία έλεγε ότι ο Garraka θα εξολόθρευε την ανθρωπότητα με το φονικό ψύχος, την ικανότητα να σκοτώνει μόνο με τον φόβο που προκαλεί. Αυτός ο αποτρόπαιος, απειλητικός, σκοτεινός θεός με κέρατα και ρουφηγμένα μάγουλα έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να σχηματίσει μία ορδή φαντασμάτων και ξέρει πού μπορεί να βρει μερικά…

Συντελεστές

Σενάριο: Jason Reitman & Gil Kenan

Σκηνοθεσία: Gil Kenan

Καστ: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani, Patton Oswalt, Ernie Hudson, and Annie Potts

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Eric Steelberg

Σκηνογραφία: Eve Stewart

Μοντάζ: Nathan Orloff, Shane Reid

Κοστούμια: Alexis Forte, Ruth Myers

Μουσική: Dario Marianelli

11 Απριλίου στους Κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved