Το ξερες; 10 μύθοι που οι περισσότεροι θεωρούν ότι αληθεύουν

Μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα, ο καθένας μας «γνώριζε» ότι ο ήλιος και οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

Το ξερες; 10 μύθοι που οι περισσότεροι θεωρούν ότι αληθεύουν

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ασθένειες επιδημίας όπως η χολέρα και η πανώλη ήταν ευρέως «γνωστό» ότι μπορούν να προκληθούν από ένα δηλητηριώδες νέφος γεμάτο από σηψαιμικά σωματίδια.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η πιο κοινή διαδικασία που εκτελείται από χειρουργούς για χιλιάδες χρόνια είναι η αιμοκάθαρση, επειδή είναι και πάλι «γνωστό» ότι το αίμα που είναι υπεύθυνο για την κακή υγεία του οργανισμού μπορεί να αποστραγγίζεται και να αντικαθίσταται.

Αλλά, όπως και να το κάνουμε παραπληροφόρηση υπάρχει παντού και πάντα και όπως πίστευαν και οι προκάτοχοί μας μερικά από αυτά τα «γεγονότα» μπορεί να έχουν διαφορετική ερμηνεία, όπως προβληματίζονταν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για το αν η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει.

Ζώντας σε μια εποχή όπου η εξέλιξη και η άνοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας γίνεται με εκθαμβωτικά γοργούς ρυθμούς, στεκόμαστε σταθερά πίσω από τις πεποιθήσεις μας... ακόμα κι αν είμαστε τόσο σίγουροι και νομίζουμε πως ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις που μπορεί να εγείρει «ιστορίες για αγρίους», αλλά και ιδέες που προήλθαν από μια ελαττωματική μελέτη που αργότερα αποδείχθηκε λανθασμένη.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτά τα γεγονότα είναι ψευδή ακόμα και γι' αυτούς που θεωρούν ότι αληθεύουν.

1. Θα κρυώσετε αν βγείτε έξω στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι
«Βάλε ένα σκούφο γιατί θα πεθάνεις από το κρύο», ξεφωνίζει η γλυκύτατη μανούλα κάθε φορά που σε βλέπει να βγαίνεις έξω μετά από μπάνιο. Ωστόσο, πολλές μελέτες που εξετάζουν το θέμα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη έξω και έχουν παγωμένο κεφάλι είναι πιο εύκολο να κρυώσουν από ότι εκείνοι που βγαίνουν στο κρύο με θερμό κεφάλι λόγω του ζεστού μπάνιου. Και ένα υγρό ή ξηρό κεφάλι δεν κάνει καμία διαφορά.

Διαβάστε τους υπόλοιπους μύθους στο astrology.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved