Οι καλύτερες βιβλιοθήκες που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά

Όσοι μένετε Αθήνα αξίζει να κάνετε μια βόλτα σε μία από τις βιβλιοθήκες.

Οι καλύτερες βιβλιοθήκες που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά
Bigstock

Πότε ήταν η τελευταία φορά που η οικογένειά σας επισκέφτηκε μια από τις βιβλιοθήκες που βρίσκονται στον τόπο διαμονής σας; Είτε θέλετε να δείτε έναν νέο χώρο, είτε να διαβάσετε και να δείτε από κοντά βιβλία πολλών κατηγοριών και θεμάτων, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε μία από τις βιβλιοθήκες που βρίσκονται κοντά σας.

Εμείς σήμερα θα μας δείξουμε βιβλιοθήκες που βρίσκονται στην Αθήνα. Ήσυχα, όμορφα και προσεγμένα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας.

Ρίξτε μια ματιά στις 10 + 1 βιβλιοθήκες που έχουμε ξεχωρίσει και που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν όχι μόνο εσάς τους ίδιους αλλά και τα παιδιά σας.

Η βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας ιδρύθηκε το 1835, από τον πρώτο δήμαρχο της πόλης, Ανάργυρο Πετράκη. Το 1936, αγοράσθηκε από τη βιβλιοθήκη η μεγάλη προσωπική συλλογή του Γεωργίου Βλάχου και η βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στο Παλαιό Δημαρχείο, επί της οδού Αθηνάς, στην τότε πλατεία Λουδοβίκου. Από τον Δεκέμβριο του 2002 στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού αρ. 2, στη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης.

Η συλλογή της, που διαθέτει 55.000 τίτλους, καλύπτει όλες τις επιστήμες καθώς και θέματα που αφορούν την Αθήνα (φωτογραφικό υλικό, βιβλία, καρτ ποστάλ), σπάνιες εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα (οι οποίες δεν είναι δανειστικές), Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) που χρονολογούνται από το 1833, αρχείο εφημερίδων Αθηναϊκού τύπου που χρονολογείται από το 1862 έως σήμερα και 900 τίτλους περιοδικών από το 1834.

  • Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, Τ.Κ. 10440
  • Τηλέφωνο: 210-8236635/210-8846011

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

https://www.instagram.com/p/CtR0FMboVbp/

Η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε από την πρώτη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1844, με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Το 1846 αρχειοφύλακας και βιβλιοφύλακας εξελέγη ο Ζακύνθιος λόγιος και δικαστικός Γεώργιος Τερτσέτης, ο οποίος την ανέδειξε σε πνευματικό κέντρο της εποχής.

Η ανάπτυξη και οργάνωσή της, όμως, οφείλεται στον Τιμολέοντα Φιλήμονα, βουλευτή Αττικής, νομικό και εκδότη της εφημερίδας Αιών, ο οποίος εξελέγη το 1875 Έφορος του Βουλευτηρίου. Προσκαλώντας δωρεές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Φιλήμων αύξησε στη διάρκεια της θητείας του (1875-1887) τους τόμους των εντύπων από 5.000 σε 100.000. Η ταξινόμηση των εντύπων της Βιβλιοθήκης ανατέθηκε στο Νικόλαο Πολίτη, ο οποίος προσάρμοσε στις ανάγκες της Βιβλιοθήκης το σύστημα ταξινόμησης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μονάχου.

Επί σειρά ετών η Βιβλιοθήκη φιλοξενήθηκε σε διάφορα κτήρια για να εγκατασταθεί οριστικά το 1936 στο δεύτερο όροφο του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων, του οποίου η μετατροπή σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Σήμερα, λόγω του μεγάλου όγκου των συλλογών της και των νέων δραστηριοτήτων της, η Βιβλιοθήκη της Βουλής περιλαμβάνει: α) την Κεντρική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο κτήριο του Κοινοβουλίου, β) τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2), που φιλοξενείται προσωρινά στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και γ) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).

Για το εσωτερικό Κοινό:

  • καθημερινά 09:00-21:00 (και καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου)
  • Σάββατο 09:00-14:00

Για το εξωτερικό Κοινό:

  • καθημερινά 10:00-20:00
  • Σάββατο 09:00-14:00
  • Κυριακή και επίσημες αργίες: κλειστά

Διεύθυνση: Βουλή των Ελλήνων - Παλαιά Ανάκτορα, Αθήνα 105 57

Τηλέφωνο: 21 0370 7217

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»

https://www.instagram.com/p/Cs8TvWGosWv/

Η ιστορία δύο αιώνων περίπου, περισσότερα από 1 εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά και ένα πλήθος σπάνιων χειρόγραφων κωδίκων από τον 9ο ως τον 19ο αιώνα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας και συνδετικό κρίκο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Με αφορμή τη μετεγκατάσταση, ο κορυφαίος θεσμός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και εισέρχεται στη ψηφιακή εποχή. Στις νέες της εγκαταστάσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με το κοινό ως χώρος μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης, ως εκκολαπτήριο νέων ιδεών και ανοιχτός τόπος μάθησης. Τέλος, για πρώτη φορά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δημιουργεί ένα Δανειστικό Τμήμα το οποίο προσφέρει μια ξεχωριστή συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων.

Αν ψάξετε στο site και δείτε το πρόγραμμα θα ενημερωθείτε και για προγράμματα που αφορούν τα παιδιά.

  • Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή: 09:00 – 16:0 / /Τρίτη και Πέμπτη: 09:00 – 20.00 / Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες: κλειστά
  • Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74
  • Τηλέφωνο: 21 3099 9700

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η βιβλιοθήκη του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου άνοιξε τις πύλες της στις 7 Ιουνίου του 1966, ημερομηνία των εγκαινίων του κτηρίου του Ιδρύματος στη Λεωφόρο Συγγρού, ως δανειστική βιβλιοθήκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι εργασίες όμως για τη σωστή σύσταση και την ορθή οργάνωσή της είχαν ξεκινήσει το 1962, όταν ακόμη τα γραφεία του Ιδρύματος στεγάζονταν στην οδό Πανεπιστημίου 10.

Από τη σύστασή της μέχρι σήμερα, η Βιβλιοθήκη υλοποιεί ανελλιπώς και ποικιλοτρόπως τον σκοπό του Ιδρύματος, συμβάλλοντας στην τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση των νέων της χώρας µας. Ο σκοπός αυτός καθορίζει και τη μορφή της βιβλιοθήκης ως ειδικής βιβλιοθήκης σε θέματα θετικών επιστημών και τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Βιβλιοθήκη προσφέρει στη σπουδάζουσα νεολαία (μαθητές και σπουδαστές τεχνικών σχολών, φοιτητές Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου) τα κατάλληλα βοηθήματα για τις σπουδές τους. Ακόμη, προσφέρει στους τεχνικούς και επιστήμονες τη δυνατότητα ενημέρωσής τους για την πρόοδο στην τεχνολογία και στις επιστήμες, ώστε να βοηθούνται στην εργασία τους και να εξυπηρετούνται κατά την ενασχόλησή τους με την επιστημονική έρευνα.

  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή από τις 8:30 π.μ μέχρι τις 8:00 μ.μ , Δευτέρα και Σάββατο από τις 8:30 π.μ μέχρι τις 3:30 μ.μ
  • Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 387, Αθήνα 175 64
  • Τηλέφωνο: 21 0946 9600

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

https://www.instagram.com/p/CqRBX5zIsUc/

Η βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, έχει την αφετηρία της στις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών» (1837), από την εξέλιξη του οποίου προήλθαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Με την έναρξη της λειτουργίας του, το Σχολείον των Τεχνών δέχτηκε αρκετές δωρεές υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού ( βιβλία, προπλάσματα, πρότυπα, πίνακες), με το οποίο συγκροτήθηκαν οι πρώτες συλλογές.

Το 1977 η Βιβλιοθήκη αριθμούσε 10.000 τόμους βιβλίων, 60 τίτλους περιοδικών και 600 χαρακτικά έργα. Το 1997 22.000 τόμους βιβλίων, 183 τίτλους περιοδικών, 600 χαρακτικά έργα, 189 video. Το 2007 αριθμούσε 42.000 τόμους βιβλίων, 602 τίτλους περιοδικών (394 έντυπους, 43 σε CD-ROM, 15 σε μικροφίλμ και 150 ηλεκτρονικούς τίτλους από τη βάση JSTOR).

Η Βιβλιοθήκη στεγαζόταν μέχρι το 1995 στο κτηριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου (Πατησίων 42) στο κτήριο της ΑΣΚΤ, σε χώρο 36 τ.μ., οπότε και μεταφέρθηκε στα κτήρια της οδού Πειραιώς 256 σε χώρο 630 τ.μ.. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2016 σε κτήριο με συνολικό εμβαδόν: 4.500 τ.μ. Το κτήριο με εμφανές μπετόν, πορόλιθο και ξύλο, κατασκευάστηκε από το Atelie 66 Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Αντωνακάκη και ΣΙΑ. Τον εσωτερικό χώρο σχεδίασε το Αρχιτεκτονικό Γραφείο WorkShop του Δ. Σοτοβίκη, και πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το ωράριο λειτουργίας της Bιβλιοθήκης αλλάζει κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό.΄

  • Το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι: Δευτέρα - Πέμπτη 8:30 - 19:00, Παρασκευή 8:30 - 16:00 / Σαββάτο και Κυριακή κλειστά.
  • Θερινό ωράριο (αρχίζει όταν τελειώνει η εξεταστική περίδος του Ιουνίου και διαρκεί έως την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους): Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 16.00.
  • Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης 182 33
  • Τηλέφωνο: 21 0480 1204

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η εναλλακτική βιβλιοθήκη Κόμικς

H Athens Comics Library ιδρύθηκε το 2015 με στόχο την ανάπτυξη ενός φυσικού σημείου συνάντησης δημιουργικών ανθρώπων με επίκεντρο τα comics. Στα ράφια της φιλοξενεί 3000 τίτλους (ελληνικά comics, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD και manga). Επιπλέον, υπάρχουν επιλεγμένοι τίτλοι, οι οποίοι απευθύνονται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, στους χώρους της διοργανώνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, εκπαιδευτικούς, αλλά και επαγγελματίες κεφαλαιοποιώντας την δεκάχρονη εμπειρία της ιδρυτικής της ομάδας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αξιοποίηση της γλώσσας των comics.

  • Διεύθυνση: Καραϊσκάκη 28, Αθήνα 105 54,
  • Τηλέφωνο: 210321 0146
  • Είσοδος: Day Pass 2 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

https://www.instagram.com/p/CZekWXgMT9k/

Η βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ

Η Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ διαθέτει περισσότερoυς από 130.000 τίτλους βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, ημερησίων και ετήσιων εκδόσεων, που καλύπτουν την εκδοτική δραστηριότητα του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων και σε ορισμένες κατηγορίες στις πιο ενημερωμένες βιβλιοθήκες της χώρας.

Η συλλογή βιβλίων του 19ου αιώνα αριθμεί 15.000 τίτλους ελληνικών βιβλίων, φυλλαδίων και μονοφύλλων και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στον κόσμο ειδικευμένες στον ελληνικό 19ο αιώνα. Η συλλογή βιβλίων του 20ού αιώνα αριθμεί 70.000 τίτλους βιβλίων που εκδόθηκαν στον ελληνικό χώρο και όπου αλλού υπάρχει ελληνική δραστηριότητα. Η συλλογή αποτελείται από έργα και μεταφράσεις ελλήνων συγγραφέων, θεωρία και ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, παιδική λογοτεχνία, ελληνική ιστορία, ελληνική τοπική, γεωγραφική και λαογραφική ιστορία, πληροφοριακό υλικό, σχολικά εγχειρίδια, ελληνική οικονομία και ναυτιλία, αθλητισμό, βιβλία για τη γυναίκα, το παιδί, τη μαγειρική και άλλα.Τέλος, τα ημερολόγια και οι οδηγοί του 19ου και 20ού αιώνα, χάρις στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους και στην ποικιλία του περιεχομένου τους, αποτελούν πολύτιμες πηγές για την οικονομική και κοινωνική ιστορία του νεότερου Ελληνισμού.

Η συλλογή του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου περιλαμβάνει 10.000 περίπου τίτλους εφημερίδων και περιοδικών, κάποιους από αυτούς σε πλήρεις σειρές και εκτείνεται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. και τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Γεωγραφικά καλύπτει τον ελληνισμό σε όλη του την έκταση, καθώς, εκπροσωπείται με ποικίλα τοπικά έντυπα το σύνολο του ελλαδικού χώρου, όπως επίσης και ο όπου γης ομογενειακός και απόδημος ελληνισμός.

  • Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 9:00-14:00.
  • Διεύθυνση: Αγίου Ανδρέου 5, Αθήνα 105 56
  • Τηλέφωνο: 21 0321 1149

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και μία από τις δύο βιβλιοθήκες της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Ονομάστηκε «Γεννάδειος» προς τιμήν του Γεωργίου Γενναδίου (1786-1854), μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και πατέρα του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης Ιωάννη Γενναδίου, διπλωμάτη, λογίου και λάτρη των βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα συγκρότημα κτηρίων, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Λυκαβηττού.

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης καλύπτουν θέματα σχετικά με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία. Επιπλέον, διαθέτει τα προσωπικά αρχεία γνωστών πολιτικών. Συνολικά, οι συλλογές της ξεπερνούν τους 100.000 τόμους και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης. Παράλληλα, λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε προγράμματα ψηφιοποίησης. Ο ρόλος της στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας είναι κομβικός καθώς αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας διαλέξεις, σεμινάρια, συναυλίες, εκθέσεις και εκδόσεις.

  • Θερινό Ωράριο Λειτουργίας (3 Ιουλίου - 2 Σεπτεμβρίου 2023)

Δευτέρα-Πέμπτη: 9:00-16:30 / Παρασκευή: 9:00-15:00 / Σάββατο: κλειστά

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή: 4 Ιουλίου & 14-19 Αυγούστου 2023

  • Ωράριο λειτουργίας (Σεπτέμβριος - Ιούνιος): Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 9:00 - 16:45, Πέμπτη: 9:00 - 19:45, Σάββατο: 9:00 - 13:45.
  • Διεύθυνση: Σουηδίας 61, Αθήνα 106 76
  • Τηλέφωνο: 21 0721 0536

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η βιβλιοθήκη Αστεροσκοπείου Αθηνών

https://www.instagram.com/p/CDLXpqaJAgu/

Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στεγάζεται στο σχεδιασμένο από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν κτίριο Σίνα, στο λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για εκατό περίπου χρόνια, από την ίδρυση του ΕΑΑ (1842) μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια επιστημονικά συγγράμματα, βιβλία Αστρονομίας, επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων κ.ά.

Περιλαμβάνονται επίσης πολλές πρώτες εκδόσεις κλασικών έργων των Χρύσανθου Νοταρά, Arago, Bessel, Buffon, Delambre, Gauss, Laplaceκ.ά., σπάνια αστρονομικά περιοδικά της προεπαναστατικής Ρωσίας κ.λπ.

Η Βιβλιοθήκη άρχισε να σχηματίζεται από τον ιδρυτή του Αστεροσκοπείου Γεώργιο Σίνα. Εμπλουτίστηκε με αρκετά βιβλία από τον πρώτο διευθυντή του Γεώργιο Βούρη (1842-1855) και αργότερα από τον JuliusSchmidt (1858-1884).

Από το 1950 η Βιβλιοθήκη αποτελεί απλώς μουσειακή συλλογή. Για τη διαφύλαξη αυτής αλλά και γενικότερα του κτιρίου, ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης ώστε αυτό να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο διατήρησης της ιστορίας του ΕΑΑ, του πρώτου ερευνητικού κέντρου των Βαλκανίων.

  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10:00-15:00
  • Διεύθυνση: Λόφος Νυμφών, Τ.Θ. 20048 - Τ.Κ. 11810, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: 2103490000

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η βιβλιοθήκη Ιδρύματος Λασκαρίδου

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης ξεκινάει όταν μετά τον Δεκέμβριο του 1993, ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ιδρύει τη «Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη» στη μνήμη της συζύγου του. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτήριο του παραρτήματος της Χ.Ε.Ν. Νέου Φαλήρου, της οποίας η Καίτη Λασκαρίδου υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Η συλλογή της περιελάμβανε περίπου 3.000 τίτλους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ήταν δωρεά του ιδρυτή της. Είχε δανειστική λειτουργία, ενώ παράλληλα διοργάνωνε εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, το πρόγραμμα των Δημιουργικών Πρωινών του Σαββάτου, ενώ εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και η αθλοθέτηση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.

Η περίοδος του Νέου Φαλήρου, άνοιξε τις πόρτες της Βιβλιοθήκης και γνωστοποίησε το έργο της στο κοινό του Πειραιά. Η αυξανόμενη αυτή δραστηριότητα και η θετική ανταπόκριση του κοινού οδήγησε τον Πάνο και τη Μαριλένα Λασκαρίδη στην απόφαση της μεταστέγασής της σε νέο κτήριο στον Πειραιά, γενέτειρα πόλη της Καίτης Λασκαρίδη.

Από το 2006 λοιπόν, η Βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο νεοκλασικό κτήριο επί των οδών Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας. Εκεί τα επόμενα χρόνια η συλλογή και οι δραστηριότητες γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, γεγονός που οδηγεί σε πρόσκτηση το 2008 ενός ακόμη νεοκλασικού κτηρίου επί της οδού 2ας Μεραρχίας 36 (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Το 2013 η Δανειστική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε και λειτουργεί πλέον σε ένα σύγχρονο κτήριο, επί της οδού Κουντουριώτου 173.

Σήμερα η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Έχει διαχωριστεί στη Δανειστική και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη.

  • Για αίτηση πρόσβασης στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, μπορείτε να στείλετε email στο kyrtata@laskaridisfoundation.org.
  • Διεύθυνση: Κουντουριώτου 173, Πειραιάς 185 35
  • Τηλέφωνο: 21 6900 3740

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

filologikos-silogos-parnassos.jpg

photo credits: Άλκηστις Κοϊνάκη

Η βιβλιοθήκη Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

H Βιβλιοθήκη του Φ. Σ. Παρνασσός, δημιουργήθηκε το 1865 από τους αδελφούς Π. Λάμπρου. Αριθμεί περίπου 80.000 τόμους, συλλογές, εφημερίδες, περιοδικά, αρχειακό υλικό, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους τομείς, όπως Φιλολογία, Γλωσσολογία, Ιστορία, ελληνική και ξένη Λογοτεχνία, Νομική, Γεωγραφία, Θέατρο, Ζωγραφική, Μουσική κ.τ.λ.

Το 1937 εμπλουτίσθηκε από τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του Ν. Λεβίδη και τα επόμενα χρόνια δέχθηκε την προσφορά των βιβλιοθηκών του Ι. Πετρίδη, του Ιππ. Καραβία, του Γ. Κυπαρίσση, με τις οποίες καταρτίσθηκε το πληρέστερο θεατρικό τμήμα Ελληνικής Βιβλιοθήκης.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι: Δευτέρα έως Παρασκεύη, 9.00 έως 15.00.

  • Διεύθυνση: Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα 105 61
  • Τηλέφωνο: 210-3221917

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved