Δείτε πώς θα φτιάξετε το δικό σας χαρταετό. Και αμόλα καλούμπα! (video)

Αμόλα καλούμπα τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Και αν θέλετε να αμολήσετε αετό φτιαγμένο από τα χέρια σας, μόλις βρήκαμε τον τρόπο, που θα σας ενθουσιάσει.

Δείτε πώς θα φτιάξετε το δικό σας χαρταετό. Και αμόλα καλούμπα! (video)

Η Καθαρά Δευτέρα, κατά την Ορθόδοξη εκκλησία είναι η μέρα που ο άνθρωπος καθαρίζεται ψυχικά και σωματικά και προετοιμάζεται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Ένα από τα αναπόσπαστα έθιμα της ημέρας αυτής, είναι το πέταγμα του χαρταετού. Αν και οι χαρταετοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης των λαών της Ανατολής (πιστεύεται ότι ο πρώτος κατασκευάστηκε στην Κίνα, το 1000 π.Χ.), και στην Ελλάδα αποτελεί βασικό κομμάτι της Καθαράς Δευτέρας.

Το πέταγμά του, πέρα από τη χαρά που δίνει σε μικρούς και μεγάλους, έχει κι έναν ισχυρό συμβολισμό. Είναι το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Γι’ αυτό και το έθιμο λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου και ξεκινά η μεγάλη νηστεία του Πάσχα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, και καιρού επιτρέποντος και φέτος, μικροί και μεγάλοι, θα ξεχυθούν στην ύπαιθρο για το καθιερωμένο πέταγμα του αετού. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλά σχέδια και σχήματα χαρταετών, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

xartaetos 2



Μπορείτε, όμως, να φτιάξετε μόνοι σας τον φετινό χαρταετό, που αν έχετε παιδιά αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία η κατασκευή του. Για αρχή θα πρέπει να ξέρετε ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για ένα πετυχημένο πέταγμα. Και αυτά είναι:

τα ζύγια της καλούμπας
τα ζύγια της ουράς
το μέγεθος της ουράς (όπου μπορείτε να βάλετε πολλές σακούλες)

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να τον φτιάξετε μόνοι σας ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες του κ. Ν. Μαρκαντώνη. Το βίντεο με τις οδηγίες δημοσιεύθηκε στο Mesogianews.gr.

Διαβάστε επίσης

Τι να προσέξετε στο πέταγμα του χαρταετού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved