Εκθέσεις για γονείς και παιδιά - Ποιες πρέπει να επισκεφτείτε

Αν αναζητάτε μια άλλου είδους ψυχαγωγία για τα παιδιά σας, εκτός από το θέατρο ή τις ταινίες στον κινηματογράφο, οι εκθέσεις σε μουσεία είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Εκθέσεις για γονείς και παιδιά - Ποιες πρέπει να επισκεφτείτε

Υπάρχουν εκθέσεις είναι ενδιαφέρουσες για μικρούς και μεγάλους, καθόλου βαρετές και συχνά μπορεί να «συνοδεύονται» από μίνι δρώμενα.

Εμείς σας προτείνουμε ορισμένες που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα απασχολήσουν δημιουργικά. Και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε για τις ηλικίες των παιδιών που μπορούν να τις επισκεφτούν.

«Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Εκθεση: ICE AGE: Στην εποχή των παγετώνων

12.000 χρόνια πριν. Η τελευταία εποχή των Παγετώνων φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος της!

ice age EK

Στη Γη μαζί με τους πρώτους ανθρώπους κατοικούν μεγαλοπρεπή μαμούθ, προϊστορικές τίγρεις, σμιλόδοντες, γιγαντιαίοι βραδύποδες, γλυπτόδοντες, προϊστορικές αρκούδες και άλλα μεγαλοπρεπή πλάσματα. Είστε έτοιμοι να περπατήσετε στα γιγαντιαία χνάρια τους και να ανακαλύψετε τον κόσμο τους; Ανακαλύψτε τα μοναδικά αυτά ζώα σε πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, μέσα στη συναρπαστική και συνάμα επιμορφωτική αυτή έκθεση.

Οι επισκέπτες της νέας διαδραστικής έκθεσης, «ICE AGE. ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ» θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον φανταστικό κόσμο αυτών των μοναδικών πλασμάτων που κατοικούσαν στον πλανήτη μας πριν από 12.000 χρόνια, σε ένα ρεαλιστικό σκηνικό, ιδανικό για μικρά, αλλά και μεγάλα παιδιά!

Εκθέματα από το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παράλληλα, η έκθεση εμπλουτίζεται με απολιθώματα σπονδυλοζώων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων από τη χώρα μας και το εξωτερικό, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ταινία Θόλου ΙCE AGE: Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων

Τέλος, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία της «ΘΟΛΟΥ» Εικονικής Πραγματικότητας «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων» με ένα συνδυαστικό εισιτήριο. Μια εικονική περιήγηση στα όμορφα και κατεψυγμένα τοπία της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας παρέα με τη μικρή Λιούμπα, το μωρό μαμούθ που αποκαλύφθηκε όταν έλιωσαν τα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας - σήμερα μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες μαμούθ στον κόσμο. Με τη συναρπαστική αφήγηση του Φάνη Μουρατίδη.

Video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=s-x2FUxi1UA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ωράριο λειτουργίας:

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ 09:00 - 13:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 - 13:30
ΠΕΜΠΤΗ 09:00 - 13:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 - 16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 - 18:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 7 Ευρώ
Σχολικό εισιτήριο: 6 Ευρώ
Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 25 Ευρώ
Συνδυαστικό εισιτήριο (έκθεση & προβολή στη ΘΟΛΟ):

Συνδυαστικό εισιτήριο: 10 Ευρώ
Σχολικό συνδυαστικό εισιτήριο: 9 Ευρώ
Οικογενειακό συνδυαστικό εισιτήριο 4 ατόμων: 35 Ευρώ
Ώρες προβολών: Παρασκευή απόγευμα και Σαββατοκύριακο 11.00, 13.00 & 15.00.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στην υποδοχή του μουσείου, Πειραιώς 254, Ταύρος
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.viva.gr
Τηλεφωνικά στο 212 254 0000
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Έκθεση: «Στο Παλάτι του Θυμού!»

Μια έκθεση αφιερωμένη στο συναίσθημα του θυμού για παιδιά και εφήβους!

thimos

Γιατί το θέμα του θυμού;
Γιατί ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι να μας δυσκολεύει στις σχέσεις μας ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζει βοηθητικά μηνύματα σχετικά με τα όρια και τις επιθυμίες μας.

Γιατί ο θυμός είναι συναίσθημα που έχει δύναμη ικανή να κυμαίνεται από την καταστροφή έως τη δημιουργικότητα.

Γιατί έχει μεγάλη αξία να καλλιεργούμε την ικανότητα μας να δίνουμε το χώρο και το χρόνο, που χρειάζεται κάθε φορά ο θυμός μας, να τον αποδεχόμαστε και να τον καταλαβαίνουμε, ώστε να μπορούμε να τον μεταμορφώνουμε σε δημιουργική δύναμη που θα μας οδηγεί στην ανάπτυξη.

Ο σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει ερεθίσματα στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες που τα περιβάλλουν για να επεξεργαστούν, να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού.

Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα διαδραστικά εκθέματα:

αναγνωρίζουμε τις παρορμήσεις που προκαλεί ο θυμός στο σώμα μας για να τις αποδεχτούμε και να τις ξεχωρίσουμε από τις πράξεις
πειραματιζόμαστε με διαφορετικούς ρόλους και διαφορετικές αντιδράσεις στο θυμό μέσα από τους ήρωες της έκθεσης
αναγνωρίζουμε πως ο θυμός μπορεί να γίνει πηγή καταστροφής ή πηγή ζωτικότητας
βρίσκουμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε διαφορετικές καταστάσεις συγκρούσεων σαν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής
ανακαλύπτουμε πως η έκφραση και η δημιουργικότητα μας βοηθάνε
ανακαλύπτουμε διαφορετικές συμπεριφορές που βοηθούν και άλλες που μας μπλοκάρουν
εξερευνούμε τις βαθύτερες πηγές του θυμού για να μπορούμε να αναζητήσουμε τα «αντίδοτα» του
ανακαλύπτουμε τα μηνύματα που μας χαρίζει ο θυμός για να μπορούμε να τον ακούμε καλύτερα και να βοηθάμε τον εαυτό μας
μπαίνουμε σε διαφορετικούς ρόλους για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων – χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση μέσα στο παιχνίδι
γνωρίζουμε το συναίσθημα του θυμού καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις μας
παίζουμε ελεύθερα για τη χαρά του παιχνιδιού, τη χαρά που μας δωρίζει το παιχνίδι καθώς γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας καλύτερα.
Η έκθεση και όλες οι οδηγίες των διαδραστικών εκθεμάτων είναι στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα.

Πώς λειτουργεί η έκθεση

Κάθε Σαββατοκύριακο η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» είναι ανοιχτή για να την εξερευνήσουν οι ελεύθεροι επισκέπτες (μικροί και μεγάλοι μαζί) ενώ τις καθημερινές υποδέχεται σχολικές ομάδες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

τα Σαββατοκύριακα είσοδος για το κοινό 10π.μ. έως 1μ.μ.: 4 ευρώ
τις καθημερινές εκπαιδευτικά προγράμματα γα σχολικές ομάδες κατόπιν κράτησης: 7 ευρώ
Οποιοδήποτε πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Μουσείο εκτός του επίσημου ωραρίου λειτουργίας του κοστίζει 1 ευρώ επιπλέον σε κάθε εισιτήριο.

Κάθε εισιτήριο, ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά. Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών απευθύνεται;

Το μουσείο απευθύνεται σε παιδιά από 5 -15 χρονών.
Η είσοδος στο Μουσείο επιτρέπεται σε παιδιά που έχουν κλείσει τουλάχιστον τα 4 χρόνια τους.
Τα ηλικιακά όρια που συνοδεύουν κάθε πρόγραμμα, εργαστήρι ή δράση του μουσείου, έχουν οριστεί με ιδιαίτερο σεβασμό στα παιδιά στη συναισθηματική τους ανάπτυξη και ασφάλεια.

Μουσείο Ακρόπολης

Εκθεση:«εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

page

Το Μουσείο Ακρόπολης, σε μια σπάνια και σημαντική σύμπραξη, συναντά το Ίδρυμα Ωνάση, που μετρά 42 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η συνδιοργάνωση της έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης.

Περιγραφή έκθεσης

Πρόκειται για μια αφηγηματική έκθεση που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου. Η περιήγηση στην έκθεση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης. Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Πολλά από τα εκθέματα είναι μοναδικά καλλιτεχνήματα, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αλλά πολλά είναι και εκείνα από ελληνικά μουσεία που για πρώτη φορά επικεντρώνεται επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον.

Την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα «λάβαρα» από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος -από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο-, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής. Τα άλλα 126 εκθέματα τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην κόκκινη σπείρα και σε ένα σπονδυλωτό περίβλημα σε χρώμα γκρι που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του κόκκινου και αντιστοιχεί συμβολικά στο λογικό κόσμο της ψυχής.

Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι: 1. «Η τέχνη των συναισθημάτων – τα συναισθήματα στην τέχνη» - 2. «Οι χώροι των συναισθημάτων», με υποενότητες «Ο ιδιωτικός χώρος», «Το πεδίο της μάχης», «Ο δημόσιος χώρος», «Οι ιεροί χώροι» και «Το νεκροταφείο» -3. «Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα» - 4. «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και 5. «Μήδεια». Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με 11 video, τα οποία στήθηκαν δίπλα σε πρωτότυπα έργα και αφηγούνται, με εικόνα και σύντομο κείμενο, τους δραματικούς μύθους στις πολυπρόσωπες παραστάσεις των αγγείων, βοηθώντας έτσι τον επισκέπτη στην πλοήγησή του.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 8:00 π.μ. - 4:00 μ.μ., Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ., Παρασκευή 8:00 π.μ. - 10:00 μ.μ., Σάββατο/Κυριακή 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.

Εισιτήρια: Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου. Τιμή εισιτηρίου: 3€

Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης

Κάθε Τρίτη από τις 10π.μ. έως τις 5μ.μ., ένας Αρχαιολόγος-Φροντιστής βρίσκεται σε σταθερό σημείο στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Σε αυτό το σημείο προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για ερωτήσεις και διάλογο για θέματα του Μουσείου και της αρχαιότητας, αλλά και ειδικότερα για τα αντικείμενα της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης.

Θεματικές παρουσιάσεις: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη θεματική παρουσίαση «εmotions, ένας αρχαιολογικός περίπατος στα συναισθήματα» προκειμένου να απολαύσουν τα εκθέματα με πλοηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές.

Οικογενειακά προγράμματα: Παιδιά και γονείς «ταξιδεύουν» στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου μέσα από ευφάνταστες δράσεις του Μουσείου Ακρόπολης και του Ιδρύματος Ωνάση. Περισσότερα...

Οδηγός έκθεσης: Η έκθεση συνοδεύεται από ενημερωτικό έντυπο των εκθεμάτων, το οποίο είναι διαθέσιμο για τους επισκέπτες στα Πωλητήρια του Μουσείου.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Έκθεση: Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο

Science Fiction TF11009 Credit Tristan Fewings Getty p

Δύο χρόνια μετά την έκθεση “Digital Revolution”, η Στέγη συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου για την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», παρουσιάζοντας τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι με οδηγό την επιστημονική φαντασία: από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης.

Από τις προθήκες θαυμάτων του 19ου αιώνα στην απεραντοσύνη του διαστήματος και μέσα από τις πόλεις του μέλλοντος στα εσώτερα τοπία της ανθρώπινης αντίληψης. Εξερευνήστε τις μυστηριώδεις χώρες του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ, ανακαλύψτε νέους γαλαξίες μέσω του Star Wars και του Alien, περιηγηθείτε ανάμεσα σε εξωγήινους και σταθείτε δίπλα σε εμβληματικές διαστημικές στολές κινηματογραφικών blockbusters, όπως του Star Trek και του Interstellar. Στη συνέχεια, φανταστείτε δυστοπικούς κόσμους με το Handmaid’s Tale, το Hunger Games, το Κουρδιστό πορτοκάλι, το 28 Days Later και το τηλεοπτικό Black Mirror. Τέλος, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο να εξερευνήσετε παρά μόνο η ανθρώπινη συνειδητότητα, βιώστε τη μεταμόρφωση και μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος μέσα από τα μάτια του Ονειρομάντη, του Donnie Darko, του eXistenZ.

Η έκθεση περιλαμβάνει και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας, ενώ πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κανονικό: 5 € προπώληση – 7 € στην είσοδο της έκθεσης
Μειωμένο, Οικογένειες, Ομάδες άνω των 4 ατόμων: 3 € προπώληση / 4 € στην είσοδο της έκθεσης
Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Δεύτερη επίσκεψη: 2 € (μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης)
Δωρεάν: Παιδιά έως 5 ετών, Άνω των δύο επισκέψεων (με την επίδειξη των προηγούμενων εισιτηρίων)

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr
Δευ-Παρ 16:00-21:00
Σάβ-Κυρ 12:00-22:00
Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Μουσείο Ηρακλειδών

Εκθεση: «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»

arxaia kineziki epistimi Odometer

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο. Οι κινεζικές επιστημονικές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν όλα τα πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, αστρονομία, γεωφυσική, βιολογία, γεωργική επιστήμη, ιατρική, φαρμακευτική, μηχανολογία κ.ά. Η έκθεση εστιάζει σε 4 βασικές θεματικές ενότητες (Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση). Επιπλέον, παρουσιάζονται και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της πρώτης χειράμαξας, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, κ.ά. Τα εκθέματα υποστηρίζονται από βίντεο-εγκαταστάσεις, ενώ τα συνοδευτικά κείμενα των εκθεμάτων είναι τρίγλωσσα (ελληνικά-αγγλικά-κινεζικά).

Παράλληλα, οι μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων μπορούν να κατανοήσουν την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης σε σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες: «Η κινεζική τέχνη του διάτρητου χαρτιού», «Η γεωμετρία του κινεζικού δράκου», «Κινεζική υφαντική και αριθμητικά μοτίβα», «Κινεζικός άβακας και αριθμητικοί υπολογισμοί», «Στον προσανατολισμό της πυξίδας», «Η συνάντηση δυο πολιτισμών πάνω σε ένα θεώρημα», «Ο κινεζικός πολιτισμός στον «αστερισμό» του Σύμπαντος», «Τα ηλιακά ρολόγια στον κινεζικό πολιτισμό».

Bιωματικές δραστηριότητες & επιδείξεις

Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις, που περιλαμβάνουν τα εξής:
- Κατασκευή χαρτιού: Οι επισκέπτες παρακολουθούν πώς κατασκευάζεται το χαρτί, μια κινεζική εφεύρεση σταθμός στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
- Τυπογραφία: Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την παραδοσιακή κινεζική τυπογραφία, παρακολουθώντας τεχνικές με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, φροτάζ και εκτύπωση με σφραγίδα.
- Φροτάζ: Οι επισκέπτες θα μυηθούν στην αρχαία κινεζική τέχνη αποτύπωσης σχεδίων σε χαρτί, το οποίο τοποθετείται πάνω σε μια ανάγλυφη επιφάνεια και «τρίβεται» με ειδικές τεχνικές («φροτάζ» από το γαλ. «frotter»: τρίβω).
- Παιχνίδι ύφανσης για παιδιά, για να μυηθούν με απλό τρόπο στην υφαντική τέχνη.
- Ντου-γκονγκ-Κλειδαριά Λυμπάν-Σφαιρική κλειδαριά Λυμπάν: Επίδειξη του πολύπλοκου πλέγματος ξύλινων συνδέσμων «Ντου-γκονγκ» (11ος αι.-256 π.Χ.), ένα από τα εξαίρετα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής, το οποίο σχεδιάστηκε για να απορροφά την ενέργεια των σεισμών.
- Λεκάνη με δράκο: Επίδειξη αυτού του διαδεδομένου αντικειμένου διασκέδασης του λαού, το οποίο αρχικά κατασκευάστηκε (10ος-13ος αι. π.Χ.) για την Αυτοκρατορική Αυλή, όπως υποδηλώνει το σχήμα του δράκου στο εσωτερικό του.

Η έκθεση και οι βασικές θεματικές ενότητες

Ο κινεζικός πολιτισμός έχει να επιδείξει πολλά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα των φυσικών επιστημών και τη μηχανική. Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, ερεύνησαν τον μαγνητισμό και υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την ακριβή τιμή του λόγου της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του. Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση του ορείχαλκου και του σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα, το πρυμναίο πηδάλιο, ήταν όλες, ανεξαιρέτως, εφευρέσεις των Κινέζων.

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες κινεζικές εφευρέσεις, μέσα από τις εξής θεματικές ενότητες:

Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου
Οι Κινέζοι ανέκαθεν υπήρξαν σπουδαίοι αστρονόμοι και επιδέξιοι τεχνίτες αστρονομικών οργάνων. Ήδη από το 16ο αιώνα π.Χ. μελετούσαν τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τις ηλιακές κηλίδες, τον ήλιο, τη σελήνη και μερικούς πλανήτες, ενώ το ημερολόγιό τους θεωρείται ένας μοναδικός συνδυασμός σεληνιακού και Γρηγοριανού ημερολογίου.

Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός
Η πυξίδα, μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη ναυσιπλοΐα ήδη από τα χρόνια των δυναστειών Σονγκ (960-1279 μ.Χ.) και Γιουάν (1271–1368 μ.Χ.), ενώ το 12ο αιώνα διαδόθηκε στην Ασία και την Ευρώπη, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Υφαντουργία και Κέντημα
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε συστηματικά τη σηροτροφία και κατασκεύασε μετάξι πριν από 6.000-7.000 χρόνια. Ήδη από το 16ο αιώνα π.Χ. ανέπτυξε πρωτοποριακές μεθόδους ύφανσης, και από τα χρόνια της δυναστείας Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) έως και τη δυναστεία Τανγκ (618-907 μ.Χ.), το περίφημο κινεζικό μετάξι κατέκτησε την Ευρώπη, επηρεάζοντας ανεξίτηλα τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Κατασκευή χαρτιού και εκτύπωση
Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, όπως και οι πολυάριθμες τεχνικές εκτύπωσης που αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ., για να εξαπλωθούν στη συνέχεια, στην Αραβία κι από εκεί, στην Αφρική και την Ευρώπη, αλλάζοντας μια για πάντα την ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ωράριο λειτουργίας
Καθημερινά & Σαβ/κο 10:00-18:00
Πέμπτη 10:00-20:00

Γενική είσοδος​
Δευτέρα-Τρίτη: 5 €
Τετάρτη-Κυριακή: 7 € με βιωματικές δραστηριότητες & επιδείξεις

Μειωμένο* εισιτήριο: 5 €

για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους

* Με επίδειξη ειδικής ταυτότητας

Οργανωμένες επισκέψεις*
-Σχολικές ομάδες: 5 €/άτομο
-Ομάδες ενηλίκων άνω των 10 ατόμων: 5 €/άτομο
-Ομάδες ενηλίκων άνω των 10 ατόμων με ξενάγηση: 7€/άτομο
*Κατόπιν συνεννόησης

Είσοδος ελεύθερη*
Συνοδοί σχολικών & οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένοι, ξεναγοί, δημοσιογράφοι
* Με επίδειξη ταυτότητας

Οικογενειακό εισιτήριο
-2 ενήλικες και 1 παιδί*: 14 €
-2 ενήλικες και 2 παιδιά*: 19 €
*Από 12-18 ετών

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981 & 211 01 26 486
Ε: info@herakleidon-art.gr & museum@herakleidon-art.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Εκθεση: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της εκπαίδευσης

sxoleio

Το Μουσείο έχει μία μόνιμη Έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από την περιήγηση σε σχολικές εκδόσεις και σχολικό υλικό, να αποκτήσει μία εικόνα για τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Η έκθεση ξεκινάει από τον 1ο όροφο με εκδόσεις από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.Συνεχίζεται στον 2ο όροφο με εκδόσεις του 20ου αιώνα.Παράλληλα εκτίθενται σχολικοί χάρτες και σχολικό υλικό εποχής.

Δεν θα φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε την αναπαράσταση της σχολικής τάξης του 50′. Ο επισκέπτης θα καθίσει στα παλιά ξύλινα θρανία και θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μία άποψη της λειτουργίας του παλιού σχολείου. Είναι η αίθουσα στην οποία πραγματοποιούνται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στην επίσκεψή τους στο Μουσείο οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεναγηθούν στις συλλογές του Μουσείου που περιλαμβάνουν σχολικό υλικό και σχολικά βιβλία και να παρακολουθήσουν τα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και να ανακαλύψουν την ιστορία της περιοχής και των μνημείων που περιβάλλουν το Μουσείο, η ιστορία των οποίων ακολουθεί όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας.

Προγράμματα

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων. Για τις επισκέψεις αυτές τα σχολεία πρέπει να κάνουν τηλεφωνική κράτηση. Υπάρχει η δυνατότητα σε όσα σχολεία επιθυμούν να αποστέλλεται υλικό προετοιμασίας της εκπαιδευτικής επίσκεψης.
http://www.ekedisy.gr/ekpedeftika-programmata-gia-scholia-2024-2015/

Τα Σαββατοκύριακα εκπονούνται προγράμματα για παιδιά ή για παιδιά και γονείς μαζί τα οποία ανανεώνονται συνέχεια. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα μας http://www.ekedisy.gr/category/drasis/ergastiria-gia-pedia/ και το facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis?ref=hl
NEA: http://www.ekedisy.gr/ekdilosis-pagkosmia-imera-mousion/
http://www.ekedisy.gr/paratasi-2ou-mathitikou-diagonismou/

Πωλητήριο

Το Μουσείο διαθέτει Πωλητήριο με μικροαντικείμενα, αφίσες, κάρτες εμπνευσμένα από τις Συλλογές του αλλά και εκδόσεις τόσο του ΕΚΕΔΙΣΥ όσο και άλλων εκδοτικών οίκων.

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 10:00-18:00
Σαββατοκύριακα 11:00-19:00
Δευτέρα: Κλειστά
Eίσοδος: 3 ευρώ. Δωρεάν σε εκπαιδευτικούς, παιδιά έως 12 ετών, κατόχους κάρτας εισόδου σε Μουσείο και στα μέλη μας.

Διεύθυνση:
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα 10558
Τηλ. 2103250341
To Mουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης βρίσκεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων και η πρόσβαση γίνεται με Μετρό.
Σταθμοί Μετρό: Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Σύνταγμα (κοντινότερος Ακρόπολη)

Email: info@ekedisy.gr ekedisy@gmail.com
Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα τελευταία Νέα του Μουσείου Σχολικής Ζωής από την ιστοσελίδα μας http://www.ekedisy.gr/ και από το . Facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis?ref=hl
Website: http://www.ekedisy.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/MouseioSxolikisZoisEkpaideysis?ref=hl

Ξεναγήσεις
Στο Μουσείο μπορούν να οργανωθούν ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ενηλίκων στα Ελληνικά και Αγγλικά κατόπιν συνεννόησης.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα 15 καλύτερα παιδικά μουσεία στην Ελλάδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved