Η δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας

Λογοτεχνία: μια λέξη άγνωστη για τα παιδιά αλλά πολύ γνωστή για εμάς τους μεγάλους. 

Η δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας

Ως γονείς λοιπόν θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν αγάπη και πάθος για την ανάγνωση, επιλέγοντας βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που όχι μόνο θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων τους, αλλά είναι πολύτιμη και για άλλους λόγους επίσης.

Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία μέσα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν την αξία της λογοτεχνίας. Η παιδική λογοτεχνία είναι σημαντική, διότι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λογοτεχνία, κάνοντάς τα να εκτιμήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, βοηθώντας τα να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη δημιουργικότητά τους και να καλλιεργήσουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Πρώτον, μέσα από αυτά τα βιβλία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις για το θέμα του έργου, ενθαρρύνοντας τη βαθύτερη σκέψη για τη λογοτεχνία.

Δεύτερον, η παιδική λογοτεχνία ανοίγει έναν δρόμο στα παιδιά για να μάθουν για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και τους πολιτισμούς των άλλων ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν τις αξίες αυτές, επειδή η ανάπτυξη θετικών στάσεων απέναντι στη δική μας κουλτούρα και στον πολιτισμό των άλλων είναι απαραίτητη τόσο για την κοινωνική όσο και την προσωπική τους ανάπτυξη. Ποια βιβλία όμως μπορεί να επιλέξει μία μαμά για το παιδί της;

Ως γονείς θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή βιβλίων που θα συστήσετε στους μικρούς σας αναγνώστες. Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, θέλοντας να βοηθούν σε αυτό το έργο τους γονείς, δημιούργησαν μία εκπληκτική σειρά βιβλίων, Η πρώτη μου λογοτεχνία.

paidiki logotexnia 1

Σε αυτή τη σειρά μπορείτε να βρείτε βιβλία γνωστών συγγραφέων, με απόδοση λιτή και κατανοητή για τα παιδιά και εικονογράφηση που θα τα κάνει να θέλουν να μάθουν περισσότερα για την κάθε ιστορία. Αξίζει να γνωρίζετε ότι προορίζονται για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω. Οι διασκευαστές είναι λογοτέχνες γνωστοί και έμπειροι, με μεγάλη πορεία στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, που, όπως θα δείτε και εσείς, κατάφεραν να μετατρέψουν ένα κλασικό έργο σε παιδικό, με την ίδια ζωντάνια και ευρηματικότητα που έχει το πρωτότυπο.

Η σειρά περιλαμβάνει διαμάντια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κλασικά, διαχρονικά και αξεπέραστα έργα, γραμμένα από την αρχή, από αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς. Ειδικά στην περίπτωση των πρώτων τίτλων της σειράς, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα, Μάγκας και Παραμύθι χωρίς όνομα, αλλά και η Iλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου διασκευάζονται για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

omiros
pinelopi delta

Από τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες, τον Μάγκα της Πηνελόπης Δέλτα, τον Νιλς Χόλγκερσον της Σέλμα Λάγκερλεφ, τον Οδυσσέα του Ομήρου, τον φανταστικό κόσμο του Σαίξπηρ μέσα από το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, τη Μαύρη Τουλίπα του Δουμά, τις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς και τόσων άλλων, η σειρά υπόσχεται τα πρώτα λογοτεχνικά ταξίδια των παιδιών να γίνουν μια αξέχαστη και συναρπαστική εμπειρία.

nils

Είμαι μια μαμά που όπως σας έχω γράψει και στο παρελθόν, θέλω η κόρη μου να αγαπά αυτό που διαβάζει και όχι απλά να το «διαβάζει». Θέλω μέσα από όλα αυτά να κερδίζει κάτι, χτίζοντας έτσι σιγά σιγά την προσωπικότητά της. Είναι απίστευτο το πώς μπορεί η παιδική λογοτεχνία να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα ενός παιδιού, αλλά και το πώς βοηθά στην «τροφή» και επέκταση της φαντασίας του. Ο Δον Κιχώτης είναι ίσως το μοναδικό βιβλίο που θα μπορούσε να μάθει στο παιδί τη διαφορά πραγματικότητας και φαντασίας.

Τα βιβλία που σας προτείνω παραπάνω, τα έχουμε διαβάσει όλα και όχι μόνο μία φορά. Ο Μάγκας, μιλάει για την αδικία και την κακία, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη. Για όλα αυτά μιλάει και η Μαύρη Τουλίπα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξεις σε ένα παιδί όλα τα παραπάνω.

metaixmio

Το ίδιο ισχύει και για τις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς, ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του κόσμου, στο οποίο δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα η αγάπη, η φιλιά, η στοργή και η ανθρωπιά.

Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και στην παραλία αντί για τάμπλετ ή στο σπίτι όταν τα παιδιά βαριούνται προτιμήστε ένα βιβλίο από τα παραπάνω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved