Αισθητηριακή δραστηριότητα: Φτιάξτε πλαστελίνη από ζύμη αλατιού

Αυτή η «συνταγή» για αλατοζύμη φτιάχνεται εύκολα με τρία μόνο υλικά και μπορεί να προσφέρει ώρες παιχνιδιού, ενώ παράλληλα βοηθά τα παιδιά να εξασκήσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Αισθητηριακή δραστηριότητα: Φτιάξτε πλαστελίνη από ζύμη αλατιού

Η ζύμη αλατιού μπορεί να αποθηκευτεί, όπως κανονική ζύμη. Μπορείτε να την χρωματίσετε ή να την αφήσετε όπως έχει. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε σχήματα ή μικρά κεραμικά και είτε να τα ψήσετε είτε να τα αφήσετε να στεγνώσουν. Μετά θα έχετε μικρά έργα κεραμικής που θα διακοσμούν το σπίτι .

Τι είναι η ζύμη αλατιού

Η ζύμη αλατιού είναι μια απλή ζύμη που φτιάχνεται με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι και νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι ένα φυσικό συντηρητικό που εμποδίζει από το να μουχλιάσει . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημιουργίες από αυτή τη ζύμη μπορούν να διαρκέσουν για πολύ καιρό -ακόμη και δεκαετίες-.

Συστατικά

  • Μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
  • Μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές ανάλογα το αλεύρι)
  • Μιάμιση κούπα αλεύρι

Προσοχή: Ενώ η ζύμη αλατιού είναι μη τοξική και πιθανότατα δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα, γενικότερα το άψητο αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση καθώς επίσης δεν έχει καθόλου καλή γεύση!

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό.
  • Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ή τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια ομογενοποιημένη ζύμη .
  • Ζυμώστε μέχρι να αναμειχθεί πλήρως και να γίνει μαλακή.
  • Η ζύμη αλατιού θα έχει παρόμοια σύσταση με τη ζύμη ψωμιού.

Σημείωση: Εάν είναι πολύ στεγνή, προσθέστε μικρές ποσότητες νερού. Εάνείναι πολύ υγρή και κολλώδης, προσθέστε μικρές ποσότητες αλευριού. Αυτή η ζύμη είναι πολύ εύκολο να «διορθωθεί» αν διαπιστώσετε ότι οι αναλογίες δεν είναι σωστές.

Ψήσιμο και στέγνωμα

Τοποθετήστε επίπεδα σχέδια με πάχος περίπου 2 εκατοστά σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε στους 90°C για 2,5 ώρες περίπου.

Μπορείτε επίσης να αφήσετε τη ζύμη αλατιού να στεγνώσει φυσικά. Τοποθετήστε τις δημιουργίες σε μια σχάρα ή σε άλλη επίπεδη επιφάνεια . Ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το σχέδιο, συνήθως χρειάζονται 1-2 ημέρες για να στεγνώσει.

Τα έργα πρέπει να έχουν στεγνώσει πλήρως πριν τα βάψετε. Αν παρατηρήσετε σκούρες, υγρές κηλίδες , αυτό σημαίνει πως πρέπει να ψηθούν ή να στεγνώσουν περισσότερο.

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τη ζύμη αλατιού

  • Μπορούν να φτιάξουν πολλά σχήματα και σχέδια
  • Μπορούν να συμμετέχουν στην παρασκευή της ζύμης.
  • Λατρεύουν να χρησιμοποιούν κόφτες μπισκότων και να βοηθούν στο άνοιγμα της ζύμης - όπως ακριβώς θα έκαναν εάν φτιάχνουν μπισκότα !
  • Οι αισθητηριακές δραστηριότητες προάγουν τη δημιουργικότητα και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.
  • Μπορούν να δώσουν τις δημιουργίες τους ως δώρα και θα είναι τόσο περήφανα που θα προσφέρουν κάτι που έφτιαξαν τα ίδια!

Πώς να την αποθηκεύσετε

Η ζύμη αλατιού πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο, όπως ένα επαναχρησιμοποιούμενο τάπερ ή μια σακούλα ziplock. Η σωστά αποθηκευμένη ζύμη αλατιού μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ημέρες και πιθανότατα περισσότερο.

Φτιάξτε την σε οποιαδήποτε μη πορώδη επιφάνεια, όπως πάγκο κουζίνας ή τραπέζι . Είναι τόσο παρόμοια με τη ζύμη ψωμιού για αυτό μπορεί να αφήσει ένα μικρό υπόλειμμα στις επιφάνειες ή στα χέρια, αλλά καθαρίζεται εύκολα με σαπούνι και νερό.

Αν κολλήσει στα ρούχα ή σε άλλα υφάσματα όπως το χαλί, απλά αφήστε την να στεγνώσει πλήρως και στη συνέχεια μπορείτε να την σπάσετε σε μικρά κομματάκια και να την σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα ή να την ξεπλύνετε στο πλυντήριο .

Πηγή: childhoodmagic.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved