Τριήμερο στην πόλη: Τι να κάνεις με τα παιδιά σου την 25η Μαρτίου εντελώς δωρεάν

Είτε βγείτε, είτε μείνετε στο σπίτι εμείς σας έχουμε πολλές προτάσεις και ιδέες για να διασκεδάσετε.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τριήμερο στην πόλη: Τι να κάνεις με τα παιδιά σου την 25η Μαρτίου εντελώς δωρεάν
Bigstock

Ακόμη ένα τριήμερο βρίσκεται μια ανάσα μακριά μας και είναι πολλοί εκείνοι οι γονείς που δεν θα πάνε αυτό το τριήμερο πουθενά. Κάποιοι είχαν φύγει το προηγούμενο τριήμερο και κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ακόμη και μια κοντινή εξόρμηση. Γι' αυτό και εμείς παρακάτω έχουμε δωρεάν ιδέες για ο,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε.

Μουσεία με δωρεάν είσοδο

Μουσείο Ακρόπολης

Αρχίζουμε από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τι και αν το έχετε επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν. Αξίζει να το κάνετε και την 25η Μαρτίου μιας και θα γιορτάζει την Εθνική Επέτειο με ελεύθερη είσοδο. Ναι, ναι καλά διαβάζετε. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα θα μπορείτε να μπείτε ΔΩΡΕΑΝ με τα παιδιά σας είτε για να δείτε τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, είτε την περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια». Για να κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστική την επίσκεψη αυτή για τα παιδιά σας, μην ξεχάσετε να παραλάβετε από το Γραφείο Πληροφοριών τα ειδικά σχεδιασμένα φυλλάδια που δίνονται δωρεάν σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Εθνικό ιστορικό μουσείο

Ακόμη ένα μουσείο που μπορείτε να επισκεφθείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ είναι το Εθνικό ιστορικό μουσείο. Για την 25η Μαρτίου η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά αντικείμενα της εποχής του 1821, ενδυμασίες, σημαίες, πίνακες με τους αγωνιστές κ.α.

Πολεμικό μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο είναι ένα ακόμη μουσείο που για μια ακόμη χρονιά τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, με ειδικές
δράσεις και ελεύθερη είσοδο για όλους. Τι θα δείτε μεταξύ άλλων; Σουλιώτικα καριοφίλια, την «Χάρτα της Ελλάδος», το νεκρικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πίνακες και λιθογραφίες που απαθανατίζουν στιγμές τις εποχής, σπαθιά της εποχής, πιστόλες, στολές και προσωπικά αντικείμενα από σπουδαίους πρωταγωνιστές της Επανάστασης.

Ελληνική Επανάσταση 1821

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το πολεμικό μουσείο και να δείτε από κοντά τα εκθέματα που υπάρχουν από εκείνη την εποχή μπορειτε να περιηγηθείτε μέσα από τον υπολογιστή σας. Τα παιδιά σας μπορούν να ακολουθήσουν την «διαδρομή της ελευθερίας» με από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή εντελώς δωρεάν. Πρόκειται για ένα χρονολογικό ταξίδι στις σημαντικότερες ημερομηνίες του Αγώνα. Μια περιήγηση που αποσκοπεί στην διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και γνώσης, ένα μήνυμα ελευθερία.

Πολεμικό μουσείο - Η διαδρομή της Ελευθερίας

Κατασκευές με αφορμή την 25η Μαρτίου

Το Σαββατοκύριακο του τριημέρου μπορείτε να φτιάξετε πολλές κατασκευές με τα παιδιά σας. Βγάλτε νερομπογιές, μαρκαδόρους, χρώματα, χαρτόνια και ψαλίδια και δημιουργήστε τις πιο όμορφες χειροτεχνίες.

Φτιάχνοντας σημαία

Μιλήστε στα παιδιά σας για τη σημαία και τη σημασία της. Δείξτε τους λάβαρα που υπήρχαν την εποχή του 1821. Εδώ υπάρχει ένα παλαιότερο άρθρο μας με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Φτιάξτε μια ελληνική σημαία με τις παλάμες των παιδιών σας

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί, σχεδιάστε μια σημαία και έπειτα με μπλε νερομπογιά ή δαχτυλομπογιά ζητήστε από τα παιδιά σας να γεμίσουν με τις παλάμες τους το μπλε χρώμα στα αντίστοιχα κενά του σχεδίου σας.

Εκτυπώστε και χρωματίστε τα παρακάτω σχέδια

Σχέδια με θέμα την ελληνική σημαία. Μπορείτε είτε να τα εκτυπώσετε είτε να τα σχεδιάσετε με έναν μαύρο μαρκαδόρο σε μια λευκή κόλλα χαρτί (Α4).

Πάρτε ιδέες:

#1

#2

#3

Χειροτεχνία - Κόψε και κόλλησε το τσαρούχι

Ένα ψαλίδι και μια κόλλα είναι το μόνο που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το τσαρούχι που ακολουθεί.

Κατασκευή - Φτιάξτε τσολιά με ρολό από χαρτί υγείας

Ακόμη μια εύκολη κατασκευή είναι τούτη εδώ. Φτιάξτε έναν τσολιά με ρολό από χαρτί υγείας και μερικά ακόμη υλικά.

Υλικά:

  • 1 ρολό από χαρτί υγείας
  • 1 μαύρο μαρκαδόρο
  • μαύρο χαρτόνι
  • κόκκινο χαρτόνι
  • χαρτί κουζίνας ή μια θήκη για cupcakes σε λευκό χρώμα
  • κόλλα
  • μαύρο σχοινάκι ή μαύρη κλωστή

Πώς θα το φτιάξετε:

  1. Σχεδιάστε ένα μεγάλο μουστάκι στο μαύρο χαρτόνι και κόψτε το ολόγυρα.
  2. Σχεδιάστε ένα φέσι στο κόκκινο χαρτόνι και κόψτε το ολόγυρα.
  3. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτί και διπλώστε το σαν φυσαρμόνικα. Διαφορετικά κόψτε στη μέση τη λευκή θήκη για cupcakes.
  4. Με το μαύρο σχοινάκι ή μαύρη κλωστή φτιάξτε μια φούντα.
  5. Κολλήστε το μουστάκι στο ρολό - λίγο πιο πάνω από τη μέση.
  6. Κολλήστε στην κορυφή το φέσι, αφήνοντας κενό ανάμεσα σε αυτό και το μουστάκι.
  7. Στο κενό που αφήσατε σχεδιάστε τα μάτια.
  8. Με ένα συρραπτικό στερεώστε τη φούντα.
  9. Με κόλλα κολλήστε τη φουστανέλα που φτιάξατε από το χαρτί κουζίνας ή τη θήκη για cupcakes.
  10. Ο τσολιάς σας είναι έτοιμος.

Κατασκευή - Φτιάξτε γιαταγάνι

Μια ακόμη εύκολη και διασκεδαστική κατασκευή είναι το γιαταγάνι. Μιλήστε στα παιδιά σας για τα γεγονότα της επανάστασης, το κρυφό σχολειό, τους μεγάλους ήρωες και ένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν στη μάχη: το γιαταγάνι.

Όπως αναφέρει και η wikipedia.org, oι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 τοποθετούσαν το γιαταγάνι τους στο σελάχι (οπλοθήκη). Το γιαταγάνι ήταν όπλο που χρησιμοποιούσαν στις γρήγορες επιθέσεις λόγω του μικρού βάρους του και του μαζεμένου μεγέθους του. Τα λίγα ελληνικά γιαταγάνια είχαν χρυσές επιγραφές και συνήθως είχαν χαραγμένο επάνω στη λάμα τους τον 34ο ψαλμό του Δαβίδ «Κύριε δίκασον τους αδικούντας με, και πολέμησον τους πολεμούντας με».

Για να φτιάξετε ένα γιαταγάνι θα χρειαστείτε:

  • μαύρο χαρτόνι
  • χρυσό ή ασημί χαρτόνι
  • λευκό μαρκαδόρο
  • κόλλα ή συρραπτικό

Πώς θα το φτιάξετε:

  1. Σχεδιάστε μία λάμα με μια μικρή καμπύλη στο χρυσό ή ασημί χαρτόνι.
  2. Κόψτε το.
  3. Σχεδιάστε έπειτα τη λαβή στο μαύρο χαρτόνι, κόψτε τη και σχεδιάστε τις λεπτομέρειες με τον λευκό μαρκαδόρο.
  4. Με έναν μαύρο μαρκαδόρο μπορείτε να γράψετε και εσείς: «Κύριε δίκασον τους αδικούντας με, και πολέμησον τους πολεμούντας με».

Διάφορα παιχνίδια με αφορμή την 25η Μαρτίου

Παίξτε με τα παιδιά σας διάφορα παιχνίδια μνήμης που βρήκαμε στο Pinterest για εσάς.

#1

#2

#3

#4

#5

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved