8 μέρη που μπορείς να επισκεφθείς με τα παιδιά (στην Αθήνα)

Γίνετε τουρίστες στην πόλη σας!

Μαργαρίτα Νικολάου
8 μέρη που μπορείς να επισκεφθείς με τα παιδιά (στην Αθήνα)
Bigstock

Αλήθεια, πότε ήταν τελευταία φορά που επισκεφθήκατε έναν αρχαιολογικό χώρο; Πότε γυρίσατε στην κυριολεξία την πόλη σας για να τη δείτε, να την θαυμάσετε και να την απολαύσετε;

Όταν ταξιδεύουμε εντός, είτε εκτός Ελλάδας, αυτό που κάνουμε με την οικογένειά μας είναι βόλτες και επισκέψεις σε μουσεία, πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα για να θαυμάσουμε την ομορφιά τους και φυσικά για να γεμίσουμε με νέες εικόνες και εμπειρίες. Κάτι που δεν κάνουμε όμως, στην πόλη την οποία βρισκόμαστε.

Μπορεί οι προτάσεις που ακολουθούν να είναι για την Αθήνα, όμως κάθε τόπος κρύβει τις δικές του ομορφιές και τις δικές του ιστορίες . Ακόμη και το πιο μικρό χωριό έχει κάτι να προσφέρει στους κατοίκους του.

Ιδέες για κυριακάτικη βόλτα με τα παιδιά και όχι μόνο.

Πού είναι η Ακρόπολη;

Όλοι ξέρουν πού είναι η Ακρόπολη. Την έχουν επισκεφθεί όμως; Μπορεί να φαίνεται αρκετά παράξενο σε μερικούς, όμως υπάρχουν γονείς που δεν έχουν ανέβει στην Ακρόπολη και δεν έχουν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οργανώστε μια βόλτα για την οικογένειά σας, κλείστε και ξεναγό και ζήστε μια μοναδική εμπειρία με τα παιδιά σας στο κέντρο της Αθήνας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όσοι έχετε επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους. Ο ξεναγός θα κάνει τη διαφορά. Η εμπειρία σας θα είναι διαφορετική και θα μάθετε πολλά.

Και για να σας προλάβω δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για ξενάγηση. Υπάρχει ένας θεσμός δωρεάν ξεναγήσεων από το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών (πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων) που θα σας ξεναγήσει και θα σας μάθει πράγματα που δεν γνωρίζετε.

Βόλτα στην Πλάκα

Μπορεί να έχετε επισκεφθεί την Πλάκα, να έχετε φάει, να έχετε γλεντήσει, να έχετε αγοράσει ρούχα ή διακοσμητικά αλλά για πείτε μου, έχετε δει το Αρχοντικό Μπενιζέλου; Ξέρετε πού βρίσκεται; Ποια είναι η ιστορία του; Ακόμη και αυτά και πολλά ακόμη μπορείτε να τα δείτε, να τα θαυμάσετε και να τα φωτογραφήσετε με τη βοήθεια του ξεναγού. Όρεξη για περπάτημα να έχετε και αυτή η μέρα θα σας μείνει αξέχαστη.

ti-na-kano-tin-kiriaki-me-ta-paidia.jpg

Ανεβαίνοντας στον Λυκαβηττό

Ακόμη ένα μέρος που σίγουρα πολλοί από εσάς δεν έχετε επισκεφθεί. Κι όμως κρύβει επίσης τόσες ομορφιές. Στους πρόποδες του Λυκαβηττού βρίσκεται ο πολυχώρος του Πολιτιστικού πάρκου, όπου τα παιδιά μπορούν να ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών και να λάβουν μέρος σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Μπορείτε να ανεβείτε επάνω με το τελεφερίκ ή τα πόδια. Όποια και αν είναι η επιλογή σας θα είναι μια «περιπέτεια» για όλη την οικογένεια. Μην ξεχάσετε να δείτε τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων και το σπήλαιο που έζησε ο Άγιος Αριστείδης.

Εθνικός Κήπος

Ο Εθνικός Κήπος θεωρείται, όπως αναφέρει και το site του Δήμου Αθηναίων από το πιο πετυχημένο έργο της Βασίλισσας Αμαλίας. Είναι ο πρώτος ιστορικός κήπος που από το 1927 χαρακτηρίστηκε κρατικός. Επισκεφθείτε τον με τα παιδιά σας, απολαύστε το φυσικό τοπίο, τους ευκάλυπτους, τις φυτολάκες, τους κινεζικούς αειλανθούς, ανεβείτε στους κορμούς δέντρων, ταϊστε τις πάπιες που θα βρείτε στις τεχνητές λίμνες και ίσως σταθείτε τυχεροί και δείτε παπαγάλους ή σκίουρους, ανάμεσα στα αρκετά ελεύθερα είδη πανίδας που φωλιάζουν και έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Πού είναι τα Αναφιώτικα;

Τα Αναφιώτικα βρίσκονται φωλιασμένα κάτω από την Ακρόπολη. Θυμάστε παραπάνω που σας αναφέραμε την Πλάκα; Αν ανηφορίσετε στα στενά της Πλάκας θα φτάσετε σε αυτή την μικρή συνοικία που είναι γεμάτη με ιστορίες, που ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή. Περάστε και από την οδό Τριπόδων 32 και θα δείτε το σπίτι που έγιναν τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)», με τον Γιώργο Κωνσταντίνο και την Μάρω Κοντού.

Υμηττός

Για πείτε; Γνωρίζατε την θρυλική Καλοπούλα; Τη Μονή Αστερίου; Αν όχι,τότε ίσως ήρθε η στιγμή να ανέβετε στον Υμηττό. Ένα καταπράσινο μέρος με πολλά αξιοθέατα, μονοπάτια και φυσικά το φαράγγι που χωρίζει σε δύο μέρη τον Υμηττό (Βορειο Μεγάλο Υμηττό και στον νότιο Άνυδρο Υμηττό ή Ελάττωνα). Στην Καλοπούλα που αναφέραμε και στην αρχή θα βρείτε και το δημοτικό αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε, να πιείτε έναν καφέ, έναν χυμό και να φάτε κεφτεδάκια, σαγανάκι και άλλα πολλά, σε αρκετά οικονομικές τιμές. Αν πάλι δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα; Κανένα πρόβλημα, ετοιμάστε τα όλα από το σπίτι και ξαποστάστε στα ξύλινα τραπεζάκια για πικ νικ που έχει ο χώρος εκεί.

Αν τα παιδιά σας αντέχουν το περπάτημα μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη Μονή Αστερίου ή το θρυλικό Σπήλαιο του Λιονταριού.

spilia-listarxou-ntaveli.jpg

πηγή: Sofi NS/tripadvisor

Στη Σπηλιά του Νταβέλη

Έχετε ακούσει για τον «λήσταρχο Νταβέλη»; από εκεί πήρε και το όνομά του το Σπήλαιο Αμώμων, γνωστό και ως «Σπηλιά της Πεντέλης» ή «Σπηλιά του Νταβέλη». Η σπηλιά βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του Πεντελικού όρους και αρκετοί είναι εκείνοι που το επισκέπτονται. Δίπλα από την είσοδο της σπηλιάς υπάρχει και ένα βυζαντινό εκκλησάκι που χρονολογείται περίπου από τον 12ο αιώνα.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Μπορείτε να κάνετε ένα τηλέφωνο και να μάθετε πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που αφορούν παιδιά και οικογένειες. Όπως είναι γνωστό το μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, στοχεύοντας στο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους. Ρίξτε μια ματιά εδώ, ίσως να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved