Διασκεδαστικά παιχνίδια με τα δάχτυλα για νήπια

Ποιος θυμάται τα «δυο πουλάκια» που παίζαμε με τα δάχτυλα όταν ήμασταν παιδιά;

Διασκεδαστικά παιχνίδια με τα δάχτυλα για νήπια

Παιχνίδια δαχτύλων για παιδιά

Bigstock

Τα παιχνίδια με τα δάχτυλα προσφέρουν μια διασκεδαστική, μαθησιακή εμπειρία στα μικρά παιδιά εμπλέκοντας πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα, όπως την αφή, την κίνηση, την ακοή κ.α.

Και οι δικοί σας γονείς, τα προηγούμενα χρόνια σας μάθαιναν παιχνίδια με τα δάχτυλα, ακόμη και αν δεν γνώριζαν τα πραγματικά οφέλη αυτών. Σίγουρα θυμάστε το παιχνίδι «δυο πουλάκια» που παίζαμε κολλώντας με σάλιο ένα μικρό κομμάτι χαρτάκι επάνω στα νύχια των δακτύλων των χεριών.

Αν ψάχνετε για μερικές διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδι με τα δάχτυλα, δείτε παρακάτω αυτές που σας προτείνουμε. Κάποιες σίγουρα τις ξέρετε και τις έχετε παίξει και εσείς ως παιδιά.

Δημιουργικά και διασκεδαστικά παιχνίδια με τα δάχτυλα για παιδιά

Διασκεδαστικά παιχνίδια για παιδά με τα δάχτυλα

Bigstock

1. Δυο πουλάκια

Κόψτε τέσσερα χαρτάκια και κολλήστε από ένα στα νύχια των δεικτών και των μεσαίων. Κουνήστε ρυθμικά τους δείκτες μπροστά στα παιδιά, έχοντας όλα τα άλλα δάχτυλα κλειστά μπροστά στα παιδιά σας τραγουδώντας:
«Έχω δυο πουλάκια μες στα καλαθάκια, πέταξε το ένα, πέταξε και τ' άλλο, ήρθε το ένα, ήρθε και τ' άλλο!».

Στο «πέταξε το ένα, πέταξε και το άλλο» κλείστε τος δείκτες, στο «ήρθε το ένα, ήρθε και το άλλο», εμφανίστε τα μεσαία δάχτυλα.

2. Πού 'ν' το το δαχτυλίδι

Ένα παιχνίδι που παίζεται με τις παλάμες κλειστές. Κρύψτε ένα δαχτυλίδι ανάμεσα στις παλάμες σας. Περάστε τις κλειστές σας παλάμες, μέσα από τις παλάμες των παιδιών σας τραγουδώντας: «Πού 'ν' το, πού 'ν΄το το δαχτυλίδι, ψάξε, ψάξε δεν θα θα το βρεις. Δεν θα το βρεις, δεν θα το βρεις το δαχτυλίδι που φορείς». Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι θα πρέπει να έχετε αφήσει κρυφά μέσα σε μια άλλη παλάμη το δαχτυλίδι. Μετά τα παιδιά θα πρέπει να μαντέψουν ποιο παιδί το έχει.

3. Πετάει - πετάει

Ένα παιχνίδι που ζητά από το παιδί συγκέντρωση, γνώσεις και γρήγορα αντανακλαστικά. Κρατήστε τους δείκτες σας ανοιχτούς και ψηλά. Τραγουδήστε κουνώντας τους: «Πετάει, πετάει το...», (όπου κενό βάλτε μένα πράγμα που σκέφτεστε). Αν αυτό που πείτε πετάει τα παιδιά θα πρέπει να έχουν το δάχτυλό τους ανοιχτό προς τα επάνω. Αν κάποιος έχει το δάχτυλο κάτω, τότε λέει αυτός το «πετάει-πετάει» και αρχίζει ο επόμενος γύρος.

4. Πέντε μικρά παπάκια

Αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι από όλα, μιας και τα παιδιά σας μπορούν να τραγουδούν μαζί σας. Σηκώστε την παλάμη σας και ανοίξτε και τα πέντε δάχτυλα. Αρχίστε να τραγουδάτε το παρακάτω τραγούδι και κάθε φορά που εξαφανίζεται ένα παπάκι, κλείστε και από ένα δάχτυλο. Στο τέλος του τραγουδιού, θα ανοίξετε ξανά και τα 5 δάχτυλα.

«Πέντε παπάκια, παπάκια µικρά πήγαν µια βόλτα πολύ µακριά.
Και η πάπια µαµά τους φωνάζει κουάκ-κουάκ! Μα τέσσερα µόνο γυρίσαν παπιά.

Tέσσερα παπάκια, παπάκια µικρά πήγαν µια βόλτα πολύ µακριά.
Kαι η πάπια µαµά τους φωνάζει κουάκ-κουάκ! Μα τρία µόνο γυρίσαν παπιά.

Tρία παπάκια, παπάκια µικρά πήγαν µια βόλτα πολύ µακριά...
Και η πάπια µαµά τους φωνάζει κουάκ-κουάκ! Μα δύο µόνο γυρίσαν παπιά.

∆ύο παπάκια, παπάκια µικρά πήγαν µια βόλτα πολύ µακριά.
Και η πάπια µαµά τους φωνάζει κουάκ-κουάκ!

Μα ένα µόνο του ήρθε κοντά. Ένα παπάκι, παπάκι µικρό πήγε µια βόλτα ψηλά στο βουνό.
Kαι η πάπια µαµά του φωνάζει κουάκ-κουάκ!

Κανένα παπάκι δε γύρισε πια. Kαι ο πάπιος µπαµπάς τους φωνάζει κουάκ-κουάκ!
Και να τα παπάκια γυρίσαν ξανά!»

5. Η μικρή αράχνη

Ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια με δάχτυλα, είναι αυτό της μικρής αραχνούλας. Πλέξτε τα δάχτυλα όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί και τραγουδήστε στα παιδιά σας:

«Η μικρή αράχνη με κόπο ανεβαίνει
Πέφτει η βροχή και πάλι κατεβαίνει
Βγαίνει ο ήλιος, στεγνώνει τη βροχή
Κι η μικρή αράχνη αρχίζει απ’ την αρχή».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved