Πείραμα στατικού ηλεκτρισμού με μπαλόνι, μολύβι και ένα μπουκαλάκι νερό

  • Τι είναι στατικός ηλεκτρισμός;
  • Κάντε κι εσείς το πείραμα με το μπαλόνι, το μολύβι και το μπουκαλάκι νερού.
Πείραμα στατικού ηλεκτρισμού με μπαλόνι, μολύβι και ένα μπουκαλάκι νερό

Τα παιδιά λατρεύουν να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα και η ενασχόληση με τα πειράματα είναι μία διασκεδαστική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για αυτά. Με απλά υλικά μπορείτε να κάνετε διάφορα πειράματα στο σπίτι με τα οποία το παιδί θα ενισχύσει την παρατηρητικότητά του, θα εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες, θα αντιληφθεί την έννοια της δράσης-αντίδρασης και θα εξοικειωθεί με φαινόμενα φυσικής και χημείας.

Στο Mothersblog.gr σας έχουμε δείξει πειράματα με διάφορα υλικά και σήμερα θα σας δείξουμε ακόμα ένα για το οποίο θα χρειαστείτε μόλις τρία αντικείμενα. Πείραμα στατικού ηλεκτρισμού με μπαλόνι, μολύβι και ένα μπουκαλάκι νερό.

Τι είναι στατικός ηλεκτρισμός;

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι μια ανισορροπία ηλεκτρικών φορτίων εντός ή στην επιφάνεια ενός ή μεταξύ υλικών και μεταξύ άλλων μπορεί να προκληθεί από τη γρήγορη μεταφορά θερμότητας, την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας και την επαφή και την απομάκρυνση υλικών.

Πείραμα στατικού ηλεκτρισμού στο σπίτι

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μπαλόνι
  • 1 μολύβι
  • 1 μπουκαλάκι με νερό

Τι πρέπει να κάνετε:

Φουσκώστε το μπαλόνι και δέστε το κανονικά στην άκρη. Βάλτε το μπουκαλάκι με το νερό στο τραπέζι με κλειστό το καπάκι και πάνω στο καπάκι ισορροπήστε οριζόντια ένα μολύβι.

Τρίψτε το μπαλόνι στα μαλλιά σας και στην συνέχεια πλησιάστε το μπαλόνι στο μολύβι, χωρίς όμως να το ακουμπήσετε. Τι παρατηρείτε;

Στο συγκεκριμένο πείραμα ο στατικός ηλεκτρισμός είναι αποτέλεσμα επαφής (τριβής) και απομάκρυνσης υλικών.

Δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα και στο παρακάτω βίντεο.

Με πληροφορίες από το wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved