Πώς θα απαλλαχθώ από τα κιλά των γιορτών; Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οδεύει στο τέλος της. Ένα από τα χαρακτηριστικά της ήταν για τους περισσότερους η κατανάλωση εδεσμάτων πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα απαλλαχθώ από τα κιλά των γιορτών; Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Αν έχετε ήδη ανέβει στη ζυγαριά σας και το βάρος σας έχει αυξηθεί, τότε ήρθε η ώρα να επανέλθετε σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής προκειμένου τα 1-2 κιλά που πήρατε να μην αυξηθούν. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε μία στερητική δίαιτα ή πολλές από τις "χημικές" δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο θέτοντας την υγεία σας σε κίνδυνο.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να απαλλαχθείτε από τα κιλά των εορτών πολύ συντομότερα από όσο νομίζατε.

• Τηρείτε το πρωινό γεύμα! Αν και είναι πλέον "χιλιοειπωμένο", το πρωινό παραμένει το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς θα σας δώσει ενέργεια και θα σας χορτάσει προκειμένου να μην πεινάτε πολύ μέχρι το μεσημέρι.
• Πείτε ναι στα ενδιάμεσα snacks! Ένα φρούτο, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης είναι μερικές καλές επιλογές για δεκατιανό ή απογευματινό.
• Καταναλώνετε πάντα σαλάτα μαζί με τα γεύματά σας (εννοείται χωρίς λιπαρά dressings!!). Η σαλάτα θα σας χορτάσει για να μπορέσετε να μειώσετε τη μερίδα του κυρίως πιάτου, ενώ οι φυτικές ίνες θα βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.
• Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη , όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι. Η πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
• Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν ωφελούν το πεπτικό σύστημα, αλλά σύμφωνα με έρευνες μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους.
• Πείτε όχι στα τηγανητά, τα γλυκά και το αλκοόλ! Κατά την εορταστική περίοδο σίγουρα τα ευχαριστηθήκατε και με το παραπάνω, οπότε καλό είναι να τα αποφύγετε όσο γίνεται για να μπορέσετε να «διώξετε» γρήγορα τα περιττά κιλά.
• Ξεκινήστε και πάλι τη γυμναστική σας! Η επανένταξη της άσκησης στο καθημερινό σας πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να νιώσετε ευεξία και να "κάψετε" περισσότερες θερμίδες.
Καλή επιτυχία!!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved