Γνωρίστε καλύτερα τα φρούτα του χειμώνα! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν την τιμητική τους. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα!

Γνωρίστε καλύτερα τα φρούτα του χειμώνα! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Μήλο. Ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα μας δίνει περίπου 90 θερμίδες και οι φυτικές ίνες που περιέχει (3,5-4,5 γραμμάρια) οφελούν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Επίσης, είναι πηγή βιταμινών Α και C, καλίου και ασβεστίου. Ακόμη, περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα στη φλούδα του) με αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι παλιοί έλεγαν «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα».
Πορτοκάλι. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πολύ μεγάλο ποσοστό και παρέχει αντιγριπική προστασία. Ένα μικρό πορτοκάλι αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της όρασης.
Μπανάνα. Είναι ένα φρούτο που έχει κατηγορηθεί ως "παχυντικό", αφού 1 μέτρια μπανάνα αποδίδει περίπου 110 θερμίδες και είναι πλούσια σε σάκχαρα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κατανάλωση μίας μπανάνας ως ένα ενδιάμεσο σνακ μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Εξάλλου, είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε κάλιο και φυτικές ίνες.
Ακτινίδιο. Ένα μέτριο ακτινίδιο μας δίνει περίπου 40 θερμίδες και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C ανταγωνίζεται επάξια αυτή του πορτοκαλιού. Έτσι, το ακτινίδιο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος μαζί με το πορτοκάλι στην πρόληψη των ιώσεων.
• Ρόδι. Μισό φλιτζάνι καρπών αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και C. Ακόμη, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ανθοκυανίνες, γεγονός που του προσδίδει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι καλό λοιπόν να διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή τους, έτσι ώστε να μας προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Και μην ξεχνάτε ότι η καθημερινή κατανάλωση 3-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι μία συνήθεια που θα πρέπει να υιοθετήσει όλη η οικογένεια.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved