Τροφές-ασπίδα για την υγεία της καρδιάς! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η υγεία της καρδιάς είναι ένα θέμα που αφορά όλη την οικογένεια, καθώς ο τρόπος ζωής και διατροφής ήδη από τη μικρή ηλικία επηρεάζει την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής είναι απαραίτητη για όλη την οικογένεια και παρακάτω θα δείτε τροφές με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς μας.

Τροφές-ασπίδα για την υγεία της καρδιάς! Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

1. Σολωμός. Το ψάρι αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ευεργετικά αυτά λιπαρά προστατεύουν την καρδιά μας κι εμφανίζουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση πλούσιων πηγών ω-3 λιπαρών οξέων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εκτός από φιλέτο ψητού σολωμού, μπορείτε να τον προσθέσετε στις σαλάτες ή στα σάντουιτς.

2. Βατόμουρα. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επίσης περιέχουν ανθοκυανίνες που είναι υπεύθυνες για το σκούρο χρώμα τους κι εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά στη διατροφή μας είναι απαραίτητα για την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν σνακ, να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, στα γλυκά ή τις σαλάτες σας.

3. Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης, όταν αντικαθιστούν μέρος του κορεσμένου λίπους που λαμβάνουμε από τις τροφές (π.χ. λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά). Ακόμη, περιέχει πολυφαινόλες που εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, παρά τα ωφέλιμα συστατικά του μην ξεχνάτε ότι το ελαιόλαδο αποδίδει αρκετές θερμίδες (1 κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 120 θερμίδες), γι' αυτό και η κατανάλωσή θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

4. Αμύγδαλα και καρύδια. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ένας «θησαυρός» ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών που τα καθιστούν ισχυρούς σύμμαχους της υγείας της καρδιάς. Εκτός από σκέτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, τα σπιτικά κέικ και τις μπάρες δημητριακών.

5. Βρώμη. Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Ακόμη, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης προστατεύοντας έτσι την καρδιά μας. Μπορείτε να καταναλώσετε τη βρώμη ως μέρος του πρωινού σας μαζί με το γάλα, ή ακόμα και να τη χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή συνταγών αντικαθιστώντας μέρος του άλευρου που χρησιμοποιείτε.

Ο κατάλογος των ευεργετικών τροφίμων για την υγεία της καρδιάς δεν σταματά εδώ, ωστόσο τα παραπάνω αποτελούν κάποιες υγιεινές προτάσεις που μπορείτε να ενσωματώσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved