Πώς θα εισάγουμε στερεά τρόφιμα στη διατροφή του μωρού;

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε έτοιμες παιδικές τροφές του εμπορίου;

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα εισάγουμε στερεά τρόφιμα στη διατροφή του μωρού;
Bigstock

Για τα περισσότερα μωρά, το μητρικό ή το βρεφικό γάλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους για ανάπτυξη μέχρι την ηλικία των έξι μηνών περίπου. Μετά από αυτό, χρειάζονται συμπληρωματικά στερεές τροφές. Οι στερεές τροφές πρέπει να εισάγονται σταδιακά, ώστε τα μωρά να συνηθίσουν σε νέες γεύσεις και υφές με στόχο μέχρι την ηλικία του ενός έτους περίπου να τρώνε μια ποικιλία τροφών που καταναλώνει όλη η οικογένεια.

Γιατί είναι σημαντική η εισαγωγή στερεών τροφών;

Τα μωρά μεγαλώνουν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους τους από οποιαδήποτε άλλη περίοδο και χρειάζονται αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να επιτρέψουν αυτή την ταχεία ανάπτυξη. Οι στερεές τροφές βοηθούν στην κάλυψη αυτών των αναγκών κι ενθαρρύνουν επίσης το δάγκωμα και το μάσημα που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των μυών γύρω από το στόμα που χρειάζονται για την ομιλία.

sterees-trofes.jpg

Πότε το μωρό είναι έτοιμο για την εισαγωγή στερεών τροφών;

Όταν το μωρό σας:

  • μπορεί να απλώσει το χέρι και να πάρει αντικείμενα, φέρνοντάς τα στο στόμα του
  • αρχίσει να μασά τα παιχνίδια του
  • μπορεί να καθίσει με λίγη ή καθόλου υποστήριξη και να ελέγξει το κεφάλι του

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές;

είναι συνήθως έτοιμο για την εισαγωγή στερεών τροφών. Κάθε μωρό ωστόσο είναι διαφορετικό. Οι στερεές τροφές πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν το μωρό σας είναι έτοιμο και όχι πριν από την ηλικία των 17 εβδομάδων. Ο διαιτολόγος και ο παιδίατρος θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την ετοιμότητα. Παράλληλα με τις στερεές τροφές μπορείτε επίσης να συνεχίσετε το θηλασμό αν το επιθυμείτε που μπορεί είναι ωφέλιμος για εσάς και το μωρό σας.

Πώς θα εισάγω σταδιακά τις στερεές τροφές;

Οι στερεές τροφές εισάγονται σταδιακά, προχωρώντας προς τη διατροφή που ακολουθεί όλη η οικογένεια, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Η ηλικία σε κάθε στάδιο ποικίλλει για κάθε μωρό.

sterees-trofes.jpg

Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες σταδιακά όπως λαχανικά και φρούτα, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί, βρώμη, κρέας, ψάρι, όσπρια, αυγά, τυρί, γιαούρτι, αλεσμένους ξηρούς καρπούς και βούτυρο καρπών.

Μπορεί να προτιμάτε να ακολουθήσετε τη μέθοδο baby led weaning όπου δε χρησιμοποιούνται πλέον κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές αλλά το μωρό τρώει μόνο του κομμάτια φαγητού κατάλληλα για την ηλικία του. Όταν αυτή η προσέγγιση γίνεται κατάλληλα, μπορεί να είναι ασφαλής και να παρέχει μία επαρκή διατροφή.

mwro-sterees-trofes.jpg

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε έτοιμες παιδικές τροφές του εμπορίου;

Είναι καλύτερο να προσφέρουμε φαγητά παρασκευασμένα στο σπίτι, με βάση τα τρόφιμα που τρώει η οικογένεια, χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη. Οι παιδικές τροφές του εμπορίου μπορούν να συμπεριληφθούν αλλά καλύτερα αυτό να γίνεται περιστασιακά για ευκολία. Με τον τρόπο αυτό τα μωρά δε θα συνηθίσουν τη γεύση τους με κίνδυνο να μην τους αρέσουν αργότερα τα σπιτικά τρόφιμα.

Όχι πρόσθετη ζάχαρη στα παιδιά κάτω των 2 ετών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες

Ποια συστατικά θα πρέπει να αποφεύγονται;

Το αλάτι και η πρόσθετη ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ στα μωρά κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να δίνεται μέλι καθώς μπορεί να περιέχει βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοίμωξη. Τα αυγά θα πρέπει επίσης να μαγειρεύονται καλά, ενώ τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς λόγω του κινδύνου πνιγμού.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή

British Dietetic Association (2020) Food Fact Sheets. Complementary feeding (weaning). Available from https://www.bda.uk.com/resource/complementary-feeding-weaning.html

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved