Πώς συνδέεται η διατροφή με τη στοματική μας υγεία;

Mια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για ένα υγιές στόμα.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς συνδέεται η διατροφή με τη στοματική μας υγεία;
Bigstock

Ακριβώς όπως ένα υγιές σώμα, ένα υγιές στόμα εξαρτάται από την καλή διατροφή . Κι ενώ μπορεί να νομίζουμε ότι οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν μόνο αυτήν την περιοχή, οι συνέπειές τους μπορεί να επηρεάσουν και το υπόλοιπο σώμα.

Αποδεδειγμένα η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές άλλες παθήσεις του οργανισμού και τη διαχείρισή τους. Έτσι, λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για ένα υγιές στόμα χωρίς τερηδόνα και ουλίτιδα. Ποια σημεία της διατροφής αξίζουν την προσοχή μας;

50b28772-dontia-oula.jpg

Ασβέστιο και φώσφορος

Μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών προστατεύοντας και αναδομώντας το σμάλτο των δοντιών που είναι το σκληρό εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του δοντιού. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο όπως το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, το tofu εμπλουτισμένο με ασβέστιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα είναι απαραίτητh, ενώ εξίσου απαραίτητα είναι και τα πλούσια σε φώσφορο τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά.

Φρούτα και λαχανικά

Η καθημερινή και επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι επίσης απαραίτητη για τη στοματική υγεία, καθώς είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, στοιχεία που εξισορροπούν τα σάκχαρα που περιέχουν και βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών. Αυτές οι τροφές διεγείρουν επίσης την παραγωγή του σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των οξέων και των υπολειμμάτων τροφών, προστατεύοντας τα δόντια από την τερηδόνα. Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ακόμα βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για την υγεία και την επούλωση των ούλων, και η βιταμίνη Α, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση του σμάλτου των δοντιών.

Νερό

Η συχνή και επαρκής ενυδάτωση είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Το νερό αποτελεί το καλύτερο ρόφημα για τα δόντια καθώς βοηθά να διατηρούμε το στόμα μας καθαρό, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση της ξηροστομίας.

2f249f67-MILO-DONTIA.jpg

Κατανάλωση σνακ

Το είδος των σνακ και η συχνότητα κατανάλωσής τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στοματική μας υγεία. Η πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη βακτηρίων που σχηματίζεται στα δόντια και αν δεν αφαιρείται καθημερινά, συσσωρεύεται και μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε τερηδόνα και περιοδοντίτιδα. Τα βακτήρια της πλάκας χρησιμοποιούν τη ζάχαρη από τις τροφές και τα υγρά που καταναλώνουμε για να παράγουν οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών έως και 20 λεπτά αφού τελειώσουμε το φαγητό ή το ποτό μας.

Για το λόγο αυτό η συχνή κατανάλωση σνακ και ροφημάτων με ζάχαρη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Είναι, σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίζουμε, ποια τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη, καθώς ακόμα κι αν δεν καταναλώνουμε γλυκά και τρόφιμα που είναι γνωστές πηγές ζάχαρης στην πραγματικότητα μπορεί μπορεί να τρώμε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι φανταζόμαστε.

Άλλωστε η ζάχαρη κρύβεται στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές καθώς χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της γεύσης αλλά και ως συντηρητικό μέσο.

Τέλος, είναι σημαντικό η συνολική ποιότητα της διατροφής μας να είναι ισορροπημένη και βασιζόμενη στις αρχές της μεσογειακής διατροφής αποφεύγοντας όσο γίνεται τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την υπερκατανάλωση αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved