Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα;

Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε διατροφικά τα παιδιά την περίοδο των γιορτών.

Ευσταθία Παπαδά
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα;
Bigstock

Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και είναι μία από τις καλύτερες εποχές του χρόνου για τα παιδιά καθώς συνδυάζουν την ξεκούραση, τα παιχνίδια και τα γλυκά.

Είναι αναμενόμενο ότι τα παιδιά θα βγουν από την καθημερινή τους ρουτίνα συμπεριλαμβανομένης της διατροφής ωστόσο είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις υπερβολές.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ της ισορροπημένης διατροφής και την απόλαυση των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και γλυκών.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε διατροφικά τα παιδιά αυτήν την περίοδο:

xristougenniatika-mpiskota-anthropakia.jpg

Ακολουθήστε οικογενειακώς τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής και την περίοδο των γιορτών

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο πυρήνας της διατροφής ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη. Σαφώς τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχουν αποκλίσεις στα γιορτινά τραπέζια αλλά για τα υπόλοιπα γεύματα αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην ισορροπημένη διατροφή. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε την υπερκατανάλωση γλυκών και άλλων επεξεργασμένων τροφών από τα παιδιά.

Συνεχίστε να δίνετε σημασία στα ενδιάμεσα snacks

Το δεκατιανό και το απογευματινό παραμένουν σημαντικά και την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς θα αποτρέψουν την κατανάλωση μεγάλων μερίδων στα κυρίως γεύματα. Ανάλατοι ξηροί καρποί, φρούτα, σπιτικά κέικ ή μπάρες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν τις επιλογές των παιδιών. Μπορείτε ωστόσο να τα κάνετε πιο ενδιαφέροντα, διακοσμώντας για παράδειγμα τα κέικ στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα με τη βοήθεια των παιδιών.

Τοποθετήστε τα φρούτα σε ορατά σημεία και μην έχετε εκτεθειμένα τα γλυκά

Αν και μπορεί να συνηθίζετε να διακοσμείτε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σε όμορφες πιατέλες, αυτό αποτελεί πειρασμό για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να στολίσετε τα γλυκά μόνο τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά την διάρκεια των εορταστικών γευμάτων. Είναι σημαντικό να έχετε φρούτα έτοιμα προς κατανάλωση σε σημεία που να είναι ορατά και τα παιδιά μπορούν να προσεγγίσουν. Τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες και τα εσπεριδοειδή είναι στην κατάλληλη εποχή και μπορούν να καταναλωθούν εύκολα από τα παιδιά.

glika-paidia-xristoygenna.jpg

Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με την κατανάλωση των γλυκών

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μη βλέπουν τα γλυκά ως απαγορευμένα αλλά ως ένα στοιχείο στη διατροφή μας που θα πρέπει να απολαμβάνουμε λιγότερο συχνά. Συμφωνήστε με τα παιδιά τη συχνότητα με την οποία θα καταναλώσουν γλυκά μέσα στις γιορτές κι έτσι πιθανόν θα αποφύγετε τις εντάσεις και τη δυσαρέσκεια των παιδιών. Η κατανάλωση γλυκού που επιτρέπετε στην καθημερινότητα σε συχνότητα περίπου 1-2 φορές/εβδομάδα θα πρέπει όσο το δυνατό να ισχύσει και στην περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, επειδή τα ερεθίσματα είναι περισσότερο με περισσότερα κεράσματα κι εξόδους μπορείτε να κάνετε μία εξαίρεση χωρίς να ξεπερνάτε το όριο των 3-4 γλυκών/εβδομάδα.

Τέλος είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκηθούν και να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους κατά την περίοδο των γιορτών καθώς λόγω των διακοπών του σχολείου είναι σύνηθες τα παιδιά να μειώνουν την φυσική τους δραστηριότητα με περισσότερες ώρες στον υπολογιστή ή την τηλεόραση.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved