Γιατί να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας;

Η θρεπτική αξία του ταχινιού και τα οφέλη για την υγεία.

Ευσταθία Παπαδά
Γιατί να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας;
Πώς μπορούμε να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας Bigstock

Το ταχίνι είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από καβουρδισμένο, αλεσμένο σουσάμι κι έχει μία ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Είναι περισσότερο γνωστό ως συστατικό του χούμους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και την ασιατική κουζίνα. Ωστόσο, εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του ταχινιού;

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, καθώς με μόνο μία κουταλιά της σούπας μπορούμε να προσλάβουμε τουλάχιστον το 10% των αναγκών μας σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) περιέχει:

  • Ενέργεια: 90 kcal
  • Πρωτεΐνη: 3 γρ
  • Λίπος: 8 γρ
  • Υδατάνθρακες: 3 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1 γρ

Επίσης, το ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

1677679069478-410782635-taxini.jpg

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση του ταχινιού;

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, όπως η σεσαμίνη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδεις. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία μακροπρόθεσμα κι επιστημονικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στο σουσάμι μπορούν να ανακουφίσουν από τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με πνευμονικές νόσους και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους προκειμένου να εξαχθούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του ταχινιού για την ανθρώπινη υγεία.

Καλύτερος έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά η κατανάλωση ταχινιού ενδεχομένως να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ενίσχυση της υγείας των οστών

Οι σπόροι σουσαμιού είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι περιέχουν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου που χρειαζόμαστε, το οποίο όχι μόνο δυναμώνει τα οστά, αλλά προάγει επίσης την υγιή λειτουργία των νεύρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Ειδικά αν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ταχίνι είναι μια πολυ καλή φυτική πηγή ασβεστίου.

Υγεία του δέρματος

Το ταχίνι είναι καλή πηγή σιδήρου (ιδιαίτερα σημαντικό αν δεν τρώτε κρέας), που είναι γνωστός για τα οφέλη του για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, καθώς και ψευδάργυρο, βασικό συστατικό του κολλαγόνου, της ουσίας που κάνει το δέρμα πιο ελαστικό.

taxini.jpg

Πώς μπορούμε να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας;

Υπάρχουν πολλοί και γευστικοί τρόποι να εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας.

  • Σε χούμους και σπιτικά dips.
  • Στο πρωινό μας ως άλειμμα στο ψωμί μαζί με μέλι.
  • Σε σπιτικά dressings για τις σαλάτες μας.
  • Σε σπιτικά μπισκότα και κέικ.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved