Συμπληρώματα διατροφής: Πότε τα χρειαζόμαστε πραγματικά;

Συμβουλές για την κατάλληλη χρήση των συμπληρωμάτων.

Ευσταθία Παπαδά
Συμπληρώματα διατροφής: Πότε τα χρειαζόμαστε πραγματικά;
Τα συμπληρώματα έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη διατροφή. Bigstock

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των ιώσεων και των κρυολογημάτων η αγορά και η κατανάλωση συμπληρωμάτων συνήθως αυξάνεται αυτήν την εποχή. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν και διαφημίζονται ως απαραίτητα για την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας. Είναι όμως πάντα απαραίτητα;

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:

Πότε είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη διατροφή. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή μας σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα:

  • εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα
  • εάν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα
  • εάν ακολουθείτε μία αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή
  • εάν υπάρχει κάποια πάθηση που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και άλλα
  • όταν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη έλλειψη θρεπτικού συστατικού όπως ο σίδηρος ή η βιταμίνη D

Ακόμη, σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν τον οργανισμό της μητέρας και του εμβρύου.

simpliromata-diatrofis-2.jpg

Συμβουλές για την κατάλληλη χρήση των συμπληρωμάτων

  • Βεβαιωθείτε ότι χρειάζεστε πραγματικά το συμπλήρωμα ρωτώντας έναν επαγγελματία υγείας.
  • Αγοράζετε πάντα ένα συμπλήρωμα από μία αξιόπιστη πηγή, όπως το φαρμακείο, και όχι από μια άγνωστη εταιρεία στο διαδίκτυο.
  • Εάν λαμβάνετε μεμονωμένα μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος κτλ), ελέγχετε πάντα τη συνιστώμενη ημερήσια δόση και μην την υπερβαίνετε. Κάποιες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό με αποτέλεσμα την τοξικότητα.
  • Εάν έχετε διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις υψηλές δόσεις σιδήρου ή μαγνησίου, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας όπως τις διάρροιες.
  • Εάν βρίσκεστε σε θεραπεία καρκίνου, συμβουλευτείτε το γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα, καθώς θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα της θεραπείας σας.

Συμπερασματικά, τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα όταν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για τη χορήγησή τους. Ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων το πιθανότερο είναι ότι θα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved