Πώς ο κόσμος των παραμυθιών προετοιμάζει ένα παιδί για τον πραγματικό κόσμο

Παιδικοί ήρωες: «ο εξομοιωτής του πραγματικού μέσα από το φανταστικό κόσμο!»

Μαρίνα Μόσχα
Πώς ο κόσμος των παραμυθιών προετοιμάζει ένα παιδί για τον πραγματικό κόσμο

Ακόμα θυμάμαι πόσο σημαντικό μου φαίνονταν το περιβάλλον και η καθημερινότητα γύρω μου, όταν ήμουν μικρή! Πως έμπλεκα την πραγματικότητα με την φαντασία, μέσα από τα παιχνίδια αλλά και μέσα από τα παραμύθια. Πως φανταζόμουν τους ήρωες και τις ηρωίδες τους, πως ταυτιζόμουν μαζί τους και πόσο στενοχωριόμουν όταν κάποιους από τους αγαπημένους μου «παιδικούς φίλους-πρωταγωνιστές» των φανταστικών μου ιστοριών πάθαινε κάτι…

Ο καθένας μας μεγάλωσε με κάποια πρότυπα – θα λέγαμε σήμερα – ήρωες, όταν είμασταν παιδιά! Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντικοί μπορεί να είναι οι ήρωες στη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών σας; Πόσο επηρεάζονται από εκείνους; Πόσες ιστορίες τους λέμε αλλά και πόσες πλάθουν με το μικρό τους μυαλουδάκι και την πλούσια φαντασία τους; Πόσους φανταστικούς επίσης ήρωες ή και φίλους δημιουργούν; Μήπως έχετε προσέξει τελικά ποιος είναι ο νικητής ή ο κερδισμένος στις ιστορίες τους;

Γνωρίζουμε όλοι μας πως τα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία, αρέσκονται στο να ακούν ιστορίες και παραμύθια από εμάς τους μεγάλους. Ιστορίες που τα ίδια βέβαια, αρκετές φορές θεωρούν αληθινές, καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τις αντιληπτικές τους ικανότητες σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεχωρίζουν εύκολα τον πραγματικό από τον φανταστικό κόσμο! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως όταν βλέπουν έναν εφιάλτη ταράζονται και δεν τον ξεπερνούν εύκολα, τουλάχιστον το ίδιο βράδυ, τρέχοντας στο κρεβάτι των γονιών!

Οι ιστορίες και τα παραμύθια λοιπόν, στο παιδικό μυαλουδάκι αντιπροσωπεύουν τον κόσμο ολόκληρο. Μαθαίνουν μέσα από διδάγματα, έρχονται αντιμέτωπα με συμπεριφορές θετικές αλλά και αρνητικές, συμπεριφορές που υπάρχουν στον «έξω κόσμο» και θα γνωρίσουν στην πορεία της ζωής τους. Μαθαίνουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες αλλά και τη σκέψη τους, ενώ ταυτίζονται με τους ήρωες και «πειραματίζονται» λύσεις σε πιθανές δυσκολίες.

Βλέπουμε λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο κόσμος των παραμυθιών, πόσο σημαντικά είναι τα ταξίδια στη φαντασία και πως μπορούν να προετοιμάσουν το παιδί για τον πραγματικό κόσμο, που δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Μου αρέσει να τα χαρακτηρίζω ως τον «εξομοιωτή του πραγματικού μέσα από το φανταστικό κόσμο!»

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

πηγή φωτογραφίας: lauzphotography.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved