Βοηθήστε τα παιδιά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα χρονιά

Η νέα χρονιά συμβολίζει το καινούργιο, μια νέα αρχή, καθώς μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς και ενθουσιασμού.

Μαρίνα Μόσχα
Βοηθήστε τα παιδιά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα χρονιά
Bigstock

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί για όλους, μικρούς και μεγάλους, νέα ξεκινήματα και την ελπίδα ότι αυτή τη φορά όλα θα γίνουν καλύτερα. Έτσι ακριβώς και για τα παιδιά, η νέα χρονιά είναι μια ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους το παλιό και ότι τα στενοχώρησε, ότι δεν τους πήγε καλά και να βάλουν νέους στόχους, να γνωρίσουν νέους φίλους, να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα μέσα από νέες προσδοκίες.

Όπως και για εμάς τους μεγάλους, έτσι και για τα μικρά σας, η νέα χρονιά μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην ψυχολογία τους, ανάλογα με τις εμπειρίες και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει περάσει μια δύσκολη χρονιά μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξο για τη νέα χρονιά και να έχει την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ένα άλλο παιδί, όμως, που έχει βιώσει μια απώλεια ή μια αλλαγή στη ζωή του, μπορεί να αισθάνεται άγχος ή ανασφάλεια για το μέλλον.

Η νέα χρονιά συμβολίζει το καινούργιο, μια νέα αρχή, καθώς μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς και ενθουσιασμού. Είναι μια νέα ευκαιρία να ξεκινήσουν τα μικρά σας να κάνουν νέα πράγματα από την αρχή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και βιώνει τη νέα χρονιά με τον δικό του τρόπο.

  • Συζητήστε μαζί τους για τις προσδοκίες τους για τη νέα χρονιά.
  • Βοηθήστε τους να θέσουν στόχους για τη νέα χρονιά.
  • Κάντε μαζί τους πράγματα που τους αρέσουν, όπως να παίζουν, να βλέπουν ταινίες ή να βγαίνουν έξω.
  • Φροντίστε να νιώθουν ασφαλείς και αγαπητά.
  • Με τη δική σας στήριξη, τα παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα χρονιά και να δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved