Πώς μπορώ να κάνω πιο υπεύθυνο το παιδί μου;

Υπεύθυνο παιδί - Τι να κάνουν οι γονείς για να μάθουν τα παιδιά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Μαρίνα Μόσχα
Πώς μπορώ να κάνω πιο υπεύθυνο το παιδί μου;
Bigstock

Ξεκινάει η καινούργια σχολική χρονιά και αρκετοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται πώς μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους περισσότερο υπεύθυνα απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Όπου υποχρεώσεις βάλτε τη συνέπεια απέναντι στα μαθήματά του και τις δραστηριότητες που έχει.

Είναι αλήθεια πως το να είναι υπεύθυνο ένα παιδί δεν είναι και τόσο εύκολο υπάρχουν όμως μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε να γίνει περισσότερο υπεύθυνο.

Ας δούμε κάποιους τρόπους παρακάτω:

Υπεύθυνο παιδί - Τι να κάνετε ως γονείς

Ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών

Ποιος δεν θέλει να αναγνωρίζονται οι ικανότητες και οι δεξιότητες που έχει; Έτσι ακριβώς και τα παιδιά, νιώθουν πολύ πιο όμορφα όταν τους τονίζετε – όχι υπέρ τονίζετε – τις θετικές τους συμπεριφορές.

Κανόνες και υποχρεώσεις του σπιτιού

Το κάθε σπίτι έχει κανόνες και υποχρεώσεις που χρειάζεται να τηρούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Στο ξεκίνημα της νέας αυτής χρονιάς, φρεσκάρετε το τι κάνει το κάθε μέλος, άρα και τα παιδιά σας. Πάντα βέβαια, ανάλογα με την ηλικία τους.

Εμπνεύστε τον σεβασμό και τον αυτοσεβασμό

Ξεκινήστε δίνοντας εσείς το παράδειγμα του τι σημαίνει «σέβομαι τον άλλον, ξεκινώντας από τον ίδιο μου τον εαυτό!»

Δώστε πρωτοβουλίες

Μην φοβάστε να εμπιστευτείτε τα παιδιά σας. Άλλωστε, αν εσείς δεν τα εμπιστεύεστε, πως εκείνα θα πιστέψουν στον εαυτό τους; Δώστε τους λοιπόν χώρο να κινηθούν και μην φέρνετε την καταστροφή στο κάθε τους βήμα. Αφήστε τα να μάθουν μέσα από τα λάθη τους και μην στέκεστε πίσω τους για να …προλάβετε!

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved