Κυψελίδα (κερί στο αυτί) - Να το καθαρίζουν οι γονείς ή όχι;

Το παιδί μου έχει «κερί» στο αυτί. Να το καθαρίσω ή όχι; Είναι επικίνδυνο;
Κυψελίδα (κερί στο αυτί) - Να το καθαρίζουν οι γονείς ή όχι;

Πολλές φορές ιδιαίτερα οι νέοι γονείς ανησυχούν για την κυψελίδα, το γνωστό κερί, που βλέπουν στα αυτιά του μωρού και προσπαθούν να βρουν λύση ώστε να τα καθαρίσουν.

Τι είναι η κυψελίδα;

Η κυψελίδα είναι μία λιπαρή και κολλώδης ουσία που εκκρίνεται από αδένες στον ακουστικό πόρο, με σκοπό να δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας. Αρχικά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η κυψελίδα παράγεται φυσιολογικά από τον ίδιο τον οργανισμό, σαν ένα εργαλείο προστασίας του τοιχώματος του έξω ακουστικού πόρου και ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν ένας φυσικός φραγμός για ρύπους και μικρόβια που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο αυτί, παγιδεύοντας και αποβάλλοντάς το προς τα έξω. Η κυψελίδα παράγεται συνεχώς και ταυτόχρονα ωθείται προς τα έξω, λόγω κίνησης μικροσκοπικών τριχιδίων του δέρματος του ακουστικού πόρου. Έτσι, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το κερί δεν είναι ένα βρώμικο και άχρηστο στοιχείο του οργανισμού, αντιθέτως αποτελεί ένα μέσο προστασίας.

Διαβάστε επίσης: «Πρέπει να καθαρίζω τα αυτιά του παιδιού μου; Οι μπατονέτες βοηθούν ή όχι;»

kipselida aytia paidion 1

Πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά των παιδιών ή όχι τελικά;

Με δεδομένο λοιπόν τη φυσιολογία του αυτιού, οι γονείς θα πρέπει να καθαρίζουν μόνο το εξωτερικό τμήμα του και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουν να βάλουν μέσα στο αυτί μπατονέτες. Με μία τέτοια πιθανή κίνηση αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να σπρώξουν πιο μέσα την κυψελίδα, ενώ ελλοχεύει και ένας μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού του αυτιού. Το ίδιο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ρυθμίσει τόσο την παραγωγή όσο και την απομάκρυνση της κυψελίδας, συνεπώς κατά το μπάνιο του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν μόνο να στεγνώσουν και να καθαρίσουν καλά με μία πετσέτα ή και με το πιστολάκι των μαλλιών, το εξωτερικό τμήμα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved