Γιατί ένα παιδί έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια στα παιδιά - Ποια τα αίτια;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Γιατί ένα παιδί έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Ένα φαινόμενο που είναι πιθανόν να παρατηρήσουν οι γονείς στα παιδιά, είναι η εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια τους, γεγονός το οποίο μπορεί να τους τρομάξει αρκετά και να χρειάζονται συμβουλές από τον παιδίατρο.

Γιατί εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια των παιδιών;

Η εμφάνιση των μαύρων κύκλων τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την εμφάνιση ρινικής συμφόρησης, όταν το παιδί είναι μπουκωμένο ή λόγω μιας αλλεργίας, καθώς οι ρινικές εκκρίσεις δεν επιτρέπουν στο αίμα να έχει ομαλή ροή στις φλέβες του βλεννογόνου της μύτης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται στις περιοφθαλμικές φλέβες, καθώς δεν μπορεί να παροχετευτεί στις ρινικές φλέβες, οι οποίες είναι ήδη γεμάτες. Έτσι, στην περιοχή γύρω από τα μάτια οι φλέβες αποκτούν πιο σκούρο χρώμα, δίνοντας την τελική αυτή εικόνα των μαύρων κύκλων.

Πού οφείλεται η ρινική συμφόρηση;

Η ρινική συμφόρηση όπως ήδη αναφέρθηκε και η εμφάνιση των μαύρων κύκλων μπορούν να οφείλονται σε αλλεργική ρινίτιδα, σε υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού καθώς και σε χρόνια ρινοκολπίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές η παραγωγή παχύρρευστων βλεννοπυωδών εκκρίσεων, έχει σαν αποτέλεσμα οι εκκρίσεις να λιμνάζουν μέσα στους παρραρρίνιους κόλπους με αποτέλεσμα να δημιουργείται συμφόρηση, οι φλέβες να διογκώνονται και να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

mauroi kykloi kato apo ta matia tou paidiou 2

Μπορεί να έχει μαύρους κύκλους για κάποιον άλλο λόγο;

Η εκδήλωση των μαύρων κύκλων μπορεί επιπρόσθετα να σχετίζεται με την απουσία ύπνου καθώς επίσης και την κληρονομικότητα. Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι πιο λεπτό και διαφανές, στοιχείο το οποίο μπορεί να κληρονομήσουν και τα παιδιά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Τι να κάνετε για να περιορίσετε τους μαύρους κύκλους;

Οι γονείς με εφαρμογή συχνών ρινικών πλύσεων και εντοπισμό και απομάκρυνση των αλλεργιογόνων στοιχείων, στην περίπτωση που η ρινική συμφόρηση οφείλεται σε αλλεργία, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό τους.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved