Είμαι έγκυος: Κάνει να πάρω φάρμακα; (vid)

Πώς γνωρίζουμε, αν ένα φάρμακο είναι ασφαλές για το έμβρυο;

Μενέλαος Λυγνός
Είμαι έγκυος: Κάνει να πάρω φάρμακα; (vid)
Bigstock

Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές άνω το 50% των εγκύων λαμβάνουν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή σε κάποια φάση της κύησης. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έπειτα έχει υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό των εγκύων, οι οποίες για διάφορους λόγους λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της κύησης 4 ή περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες.

Ενδέχεται να συστηθεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κατά την εγκυμοσύνη για:

  • Την αντιμετώπιση επιπλοκών αυτής καθαυτής της κύησης (υπέρταση, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης, συσπάσεις, ανεπάρκεια τραχήλου, πρόωρη ρήξη υμένων κ.α.).
  • Την αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων, που η γυναίκα αντιμετώπιζε ακόμα και πριν την κύηση (άσθμα, υπέρταση, κατάθλιψη, διαβήτης κ.α.).
  • Την αντιμετώπιση καταστάσεων όχι σχετικών με την κύηση (από την εξαγωγή ενός δοντιού, μέχρι ένα κρυολόγημα, μια πνευμονία, μία ουρολοίμωξη ή μια διαταραχή του πεπτικού κ.α.)

Κατά βάση η γνώση μας σχετικά με τις ενδεχόμενες επιδράσεις των διάφορων φαρμάκων στο έμβρυο έχει σημαντικά κενά. Αυτό οφείλεται στο ότι οι έγκυες κατά κανόνα εξαιρούνται από τις μελέτες, που σκοπό έχουν να καθορίσουν την ασφάλεια των νέων φαρμάκων, πριν αυτά βγουν στην αγορά.

Για να έχετε μια σφαιρική ενημέρωση σχετικά με τα ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε στην εγκυμοσύνη, δείτε το βίντεο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved