Πώς ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική αυξάνει τις πιθανότητες χαλάρωσης του κόλπου (vid)

Η πιο επίφοβη επιπλοκή του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC) είναι η ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Πώς ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική αυξάνει τις πιθανότητες χαλάρωσης του κόλπου (vid)

Μελέτη του 2022 κατέδειξε, πως ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χαλάρωσης του κόλπου.

Bigstock

Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α το ποσοστό των καισαρικών τομών μεταξύ των μελών του αυξήθηκε από το 20% το 2000 στο 28% το 2017.

Η πιο επίφοβη επιπλοκή του κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC) είναι η ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας. Οι πιθανότητες ρήξης της μήτρας κατά τη διάρκεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνονται μεταξύ του 0,5% και του 1% για γυναίκες, που έχουν υποβληθεί σε μόνο μία καισαρική τομή. Τα ποσοστά αυτά καθιστούν την απόπειρα για κολπικό τοκετό μια σχετικά ασφαλή διαδικασία.

Τι σχέση έχει ο VBAC με τη χαλάρωση του κόλπου;

Μελέτη του 2022 κατέδειξε, πως ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χαλάρωσης του κόλπου.

Στη συγκεκριμένη μελέτη ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από 47.414 τοκετούς επί μονήρους τελειόμηνηςκύησης (δηλαδή κύησης με ένα μωρό, το οποίο γεννήθηκε μετά τις 37 εβδομάδες κύησης). Επομένως, πρόκειται για ένα ευρύ στατιστικό δείγμα.

Δείτε πώς ο VBAC αυξάνει τις πιθανότητες χαλάρωσης κόλπου στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved